…Zapada a fost nespus de fierbinte! In 1980, la Jocurile Olimpice de Iarna de la Lake Placid, un franco-american intilnea o finlandeza. Peste numai un an, la Santa Barbara, in California, se nastea Sara La Fountain, una dintre cele mai frumoase femei din lume si, cu siguranta, cel mai sexy chef al momentului. Cum parintii, totusi, s-au separat, Sara a plecat in Finlanda impreuna cu mama ei, in timp ce tatal s-a stabilit la New York, unde, intre altele, conduce si un restaurant.

Dintre atitea influente culturale, carora li s-a adaugat din belsug cea mai buna vodka finlandeza, a iesit un produs gastronomic extraordinar, unul atit de appealing incit Sara este primul chef occidental care a aparut inclusiv pe China Food TV! Dupa ce a studiat la faimosul The Culinary Institute of America din New York (in timpul liber cistigind bani si notorietate ca model... fiindcă avea cu ce!), ea ofera, acum, un pachet gourmet complet: gateste fabulos (folosind destule picaturi de tarie in demersul ei culinar), se implica in toate segmentele de lifestyle (dovada aclamata ei prestatie in emisiunea de televiziune Perfect Day, difuzata in peste 60 de tari, in care gateste alaturi de Tina Nordstrom, Andreas Viestad si Claus Meyer, impreuna cu care propune retete traditionale din Finlanda, Norvegia, Suedia si Danemarca), scrie incitant (volumul intitulat „A la Sara” a cistigat, in 2006, premiul pentru cel mai bun debut in literatura de bucatarie la Gourmand World Cookbook Awards), practica un jurnalism de calitate (este titulara unor rubrici de cooking in publicatii finlandeze precum Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat sau Seura), preda cursuri de arta bucataritului la universitate, a lansat propria sa linie de catering, este – in buna traditie scandinava – un designer foarte apreciat (arealizat, intre altele, modelul celor mai bine vindute incaltari pentru bucatarii profesionisti – Ejandals, dar si fete de masa, accesorii, pahare pentru firma Luhta Home).

Televiziunea este cea care a facut-o celebra, pe linga „Perfect Day”, Sara realizind 36 de episoade din ciclul„ A Perfect Day in Sara’s Kitchen”, dar si 10 episoade din „Avec Sara”, emisiune in care discuta teme precum brunch-urile, retetele pentru meniurile speciale dedicate zilelor de nastere, ethnic food (sursele de inspiratie fiind japoneze sau indiene) ori, chiar, gustarile pentru noptile de karaoke. De asemenea, Sara a fost invitata de mai multe ori ca special guest star a popularului canal Market Kitchen TV in Marea Britanie.

COOKING WITH VODKA

Particularitatea stilului ei culinar este ca, inovind permanent, nu se da niciodata in laturi de la folosirea unor ingrediente mai putin conventionale. Intre acestea, se detaseaza Finlandia Vodka, bautura premium a tarii sale nordice. Sara a constatat, din proprie experienta, ca o vodka buna poate imbunatati simtitor alchimia dintr-o oala sau tigaie. Ea poate accelera unele procese chimice, de exemplu, adaugata in marinate, vodka fragezeste carnea. Dar mai poate fi un element-cheie pentru felurile de mincare pentru care se folosesc sosuri pe baza de brinza, impiedicind formarea inesteticelor cocoloase si, prin dizolvarea unor compusi chimici, lipirea preparatului (si, apoi, arderea) de fundul si peretii vaselor folosite pentru gatit. In plus, astfel, se pot degaja arome noi sau pot fi intensificate altele deja prezente. Evident, in mod natural, vodka poate fi folosita, aidoma coniacului, pentru flambarea unor delicatese (de pilda, a unei bucati copioase de foie gras), efectului culinar adaugindu-i-se unul de show.

Pentru vinegretele folosite la asezonarea salatelor, vodka poate fi elementul surpriza. Populara salata nordica de sfecla rosie n-ar avea, de pilda, acelasi gust daca, in reteta, pe linga 6 linguri de ulei de masline, 300 grame de „fulgi” de somon afumat, 1 ceasca de ceapa taiata cit mai fin posibil, 1 ceasca de marar bine maruntit, 1 mar verde taiat julienne, 3 linguri de otet balsamic, 2 linguri de miere, ½ lingurita de sare si ¼ lingurita de piper negru proaspat macinat, nu ar interveni si 6 linguri de Vodka!

Taria de mare puritate (in prepararea ei, se foloseste numai apa de la un izvor format din topirea unui ghetar) poate crea senzatie si cind se pregateste sosul pentru o portie de paste (macaroane, rigatoni, vermicelli sau penne). Astfel, dupa ce costita si-a lasat seva intr-o tigaie bine incalzita, se caramelizeaza ceapa, se soteaza ardeiul rosu gras si, pret de inca un minut, se lasa toate legumele sa sfiriie impreuna cu unul-doi catei de usturoi zdrobiti mare. Apoi, se adauga rosiile proapete curatate de pielita si, dupa doua minute, in tigaie se toarna o ceasca de Finlandia: minunea de savoarea s-a intrupat subtil, volatil! (Desigur, cind focul e pe cale sa fie stins, se mai pot adauga smântâna, patrunjelul, oregano, tarhonul sau busuiocul.)

Nu doar carnea de ren se marineaza cu vodka! Fileurile frumoase de peste arctic sint mult mai gustoase, la rindul lor, daca, inainte de a fi fost puse pe gratar, au trecut printr-un bait din suc de lamiie, zeama de portocale cu putina pulpa de fruct, ceapa rosie taiata infinitezimal, patrunjel tocat mare, usturoi presat, ardei iute tocat fara seminte, sare, piper verde boabe, piper negru macinat si, da, o cescuta de vodka. Iar, daca se sporeste proportia de vodka si suc de portocale, si crevetii vor da intreg potentialul lor de savoare!

DESERTURI RAFINATE

Vodka poate avea o multime de variante senzuale fructate, cu portocale, lime sau fructe de padure. Fie ca folosim aceste versiuni sau ca infuzam cu vodka straight fructele proaspete, vom crea, prin adaugarea, de pilda, a inghetatei de vanilie, baza unor deserturi memorabile, care vor satisface deopotriva apetitul pentru dulce al personajelor feminine, cit si cel pentru taria de calitate al celor masculine, rafinata băutură cu apă de ghețar devenind, astfel, un instrument perfect pentru seductie.

Dar, cu vodka, se pot face si prajituri, ea putind fi insinuata la fel de bine in compozitia aluatului unei negrese sau, alaturi de Kahlua sau crema de whisky, in retetele – bine aditivate! – ale altor dulciuri traditionale (cum ar fi Black Russian sau Mocha Bundt).

Sferturile de mar la cuptor vor fi mult mai apetisante daca vor fi potopite, la prezentare, cu un sos de vodka si zahar caramelizat. Similar, se poate proceda cu alte fructe tari, intre care perele sau gutuile.

Salatele de fructe picante nu ignora, nici ele, vodka, mai ales daca aceasta este combinata, bunaoara, cu sirop de artar, cu sirop de guma arabica si flori de portocale sau, chiar, in ciuda puristilor, cu un pic de usturoi pisat, dublind incitant stafidele, zmeura, nectarinele, guava, mango ori pepenele galben. Vorba ei: “A gati inseamna si sa te amuzi, punind laolalta toate aromele posibile!”.

BEST OF SARA

Sara La Fountain este atrasa intotdeauna de aceste experimente. Mai mult, ea combina fructele cu legumele pentru a crea provocatoare salate cu vinegreta pe baza de vodka. In acelasi bol, ea poate amesteca, natural, smochine si curmale, mar verde si para, foi de laptuca si rucola, scortisoara si brinza moale de capra, miere si otet de vin alb, flori comestibile si zahar brun de trestie, piper verde si boia, citeva lingurite de Finlandia fiind adaugate pour la bonne bouche.

La nivelul urmator, dupa aperitive, poate urma salata ei de carne, care combina tocatura prajita de carne de porc si de ren (ca pentru un hamburger boreal), hreanul, usturoiul, maioneza, mustarul, ketchupul, sosul Tabasco, boabele mici de fasole neagra, brinza Cheddar, inelele de ceapa rosie si o bruma de Finlandia.

Poate ca unii inca nu s-au saturat inca, asa ca se poate upgrada meniul pina la capitolul friptura de vita cu crusta de piper verde cu belsug de sos de hrean cu unt. Inainte vreme insa, carnea va fi fost tinuta, macar o jumatate de zi, intr-o marinata clasica fortificata cu o jumatate de pahar de vodka, care va fragezi fibrele si, deopotriva, va imprima o savoare caracteristica.

Optional, finalul poate consta intr-o salata de homar, in prealabil fezandat cu coriandru dizolvat in Finlandia Lemon, apoi servit pe un pat de creson, cu feliute de avocado si oua de prepelita.

Ca bautura care poate intovarasi festinul, se poate propune un punch a la Sara, inselator denumit Rose Sangria, dar care, in realitate, mixeaza Finlandia Raspberry, gheata, Cointreau, vin rose, spumant rose, miere, feliute de portocale si lime, paharul fiind decorat cu petale de trandafir.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro