O veche rețetă de tort, de acum aproape două veacuri, repovestită de Kera Calița de la Locanta Jariștea: „La ridicarea în scaunul domniei, Bibescu Vodă a recomandat Obșteștei Adunări ca poporul român, recunoscător, să-și arate admirația pentru generalul conte Pavel Kiseleff, ce cu pricepere și înțelepciune a condus Principatele în timpul ocupației muscălești. Iar Obșteasca Adunare a votat atunci cu entuziasm fondul de 15,000 de galbeni pentru ridicarea statuii contelui guvernator.

Bătrânul conte Kiseleff a mulțumit de la Paris pentru cinstire, dar a recomandat ambasadorilor români construirea unui șir de cișmele publice spre păstrarea numelui său. Și drept urmare s-au construit cișmelele și grădina din nordul orașului, străbătută de drumul pietruit ce s-a numit șoseaua Kiseleff.

Totodată a rămas în amintirea poporului român și tortul de bezea adus din capitala Țarului, tort pregătit de Prințesa Bagration și apoi admirat și aranjat la toate sărbătorile de toate boieroaicele Valahiei.”

Ingrediente și mod de preparare

Blatul se prepară din 8 albușuri și 500 grame de zahăr care se bat pe foc mic cu coajă de lămâie rasă, apoi această compoziție se lasă o oră la rece. Se coc patru foi pe dosul unei cratițe (pe o foaie de pergament unsă cu unt) la pâlpâirea unui foc abia întrezărit. Cele patru foi de bezea se răstoarnă pe o planșetă și pergamentul se jupoaie după ce s-a răcit puțin.
Crema se face din 2 pachete mari de unt, 100 grame de cacao de cea mai fină marcă, 300 grame de zahăr, 150 ml lapte, o lingură făină, 4 gălbenușuri care se amestecă și se bat cât te țin puterile. La sfârșit se ard 2 linguri de zahăr cu 60 de nuci și se rostuiesc foile de bezea cu crema și se orneaza după imaginația fiecăruia.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro