Vecinii noștri din Balcani, bulgarii și sârbii, sunt maeștrii neîntrecuți ai preparării zacuscăi... Iată diferențele între rețetele lor nemaipomenit de gustoase:

ZACUSCĂ BULGĂREASCĂ

Ingrediente:

5 kg roşii
5 kg vinete
5 kg gogoşari
1,2 litri ulei
6 căpăţâni mari de usturoi
1 linguriță boabe de piper negru
3 linguri sare grunjoasă
3 foi de dafin

Preparare: Cum era și firesc, mari zarzavagii, pricepuții noștri vecini din Sudul Dunării, excelează și în pregătirea zacuscăi (zacuscătă?). Cum procedează în mod tradițional bucătarii și gospodinele din Bulgaria? Nu foarte diferit de vlahii iscusiți, dar cu câteva accente distincte. Toate legumele se aleg, se spală şi se pregătesc în următoarea ordine: vinetele se curăţă de coajă cu un cuţit inoxidabil lăsând şuviţe în lung de 2 cm necurăţate şi se taie în rondele groase de 2-3 cm, care, la rândul lor, se taie în sferturi sau în jumătăţi şi se pun în apă cu sare ( o jumătate de lingură cu sare la un litru de apă ) lăsându-le până când se termină celelalte legume de pregătit. Gogoşarii se taie în sferturi sau în şase, în funcţie de mărimea gogoşarului. Roşiile se opăresc, se introduc imediat în apă rece şi se îndepărtează pieliţa, după care se taie în rondele de 2-3 cm. Usturoiul curăţat se taie în lungime în 2-3 părţi. Legumele astfel pregătite se stratifică într-o cratiţă de 4-5 litri capacitate, după un anumit tipic. La fundul vasului – preferabil, tot de fontă! - se toarnă puţin ulei şi se aranjează gogoşarii, urmează bucăţile de vinete limpezite cu apă rece, foarte bine scurse şi stoarse între palme, iar deasupra se pun feliile de roşii. În timpul aranjării, se dozează în aşa fel încât, la final, să rezulte cam 2-3 cm straturi din fiecare legumă. Se pun uleiul și mirodeniile, apoii se dă vasul la cuptor la un foc mai iute la început şi după 30 de minute se lasă ceva mai moale focul. Zacusca se ţine la cuptor în jur de două ore. Se transferă, după aceea, în borcane bine spălate, uscate şi încălzite. Deasupra se scurge uleiul rămas, se şterg foarte bine borcanele la gură, se închid cu celofan pus în două şi se sterilizează în două etape la diferenţă de 12 ore câte 30-45 minute, în funcţie de mărimea borcanelor.

ZACUSCĂ SÂRBEASCĂ

Ingrediente:

3 kg ceapă
5 kg gogoşari
5 kg vinete
1 kg ciuperci (ghebe)
500 mililitri ulei
3 linguri sare grunjoasă
mirodenii aromate
cimbru

Preparare: Nici prietenii noștri sârbi nu se lasă și, prin intermediul renumitului bucătar timișorean Mihai Uică, ne recomandă propria lor versiune de zacuscă. De această dată, întâi ceapa se curăţă, se taie în două, se lasă în apă 20-30 minute, se dă prin maşina de tocat şi se rumeneşte în jumătatea din cantitatea de ulei. Gogoşarii se coc, fie pe o tablă, fie în cuptor (după ce s-au îndepărtat cotoarele cu seminţe), se pun la aburit presăraţi cu sare şi se curăţă. Vinetele se coc, se curăţă de coajă şi se pun la scurs pe un fund de lemn înclinat. Apoi, legumele se dau prin maşina de tocat, se adaugă sarea, condimentele, uleiul, se amestecă şi se dă vasul la cuptor întâi la un foc iute, până când compoziţia începe să fiarbă şi apoi la un foc mic, amestecând din când în când cu o lopăţică sau o lingură de lemn. Se pot adăuga 1-2 kg de ciuperci de toamnă (ghebe), care au fost spălate în mai multe ape, fierte în apă cu sare şi, de asemenea, date prin maşina de tocat. Zacusca se lasă să fiarbă 1-2 ore, în funcţie de cantitate (care poate să fie jumătate de reţetă sau dublă). După ce zacusca a scăzut suficient în cratiţă se pune imediat în borcane de diferite mărimi (pentru a consuma conţinutul borcanelor în întregime), care se închid cu celofan pus în două şi se sterilizează 35-45 minute, în funcţie de mărime. Borcanele sterilizate se răcesc imediat, se şterg şi se depozitează într-un loc uscat, răcoros şi întunecos. Această zacuscă se poate servi ca atare ca gustare sau se asociază cu un pilaf sau cu cartofii fierţi şi curăţaţi de coajă, care se taie rondele şi se pun într-o cratiţă cu straturi alternative de zacuscă şi se dau la cuptor. Preparatul se poate servi fierbinte ca o garnitură la friptură sau ca felul doi cu castraveţi sau gogonele murate.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro