Pe cât de multă tristețe aduce toamnă în suflete, pe atât de multă bucurie aducea ea în bucătărie și cămară, îmbogățindu-ne viața cu rețetele și gusturile ei. Să luăm, de pildă, zacusca și să-i aflăm tainele!

ZACUSCĂ - REȚETA TRADIȚIONALĂ

Ingrediente:
50 gogoşari
1 kg ceapă
500 grame rădăcină de pătrunjel
500 grame morcovi
5 vinete mari
3 kg roşii
500 mililitri ulei de floarea soarelui din prima presare la rece
10 foi de dafin
10 frunze de ţelină

Preparare: Legumele se spală, se usucă şi se pregătesc în următoarea ordine: din roşii se face bulion, gogoşarii se opăresc, se curăţă de pieliţă şi se dau prin maşina de tocat; ceapa se taie peştişori şi se topeşte în ulei, vinetele se curăţă de coajă, se taie felii, se presară cu sare, se lasă să se scurgă de zeama amară şi se prăjesc în ulei; morcovul şi pătrunjelul se taie în cuburi şi se prăjesc în ulei. Toate ingredientele astfel preparate se pun într-o cratiţă împreună cu bulionul (nu foarte legat!), sarea şi condimentele. Se pune cratiţa în cuptor sau pe foc, pe o tablă, ca să fiarbă încet, fără să se prindă de vas. Din când în când se scutură vasul sau se amestecă uşor cu o lingură de lemn. Când a scăzut compoziţia şi uleiul a început să se ridice deasupra, se pune fierbinte în borcane curate, încălzite în cuptor. Borcanele se umplu, lăsând un spaţiu gol de 2-3 cm, se şterg marginile cu o cârpă încât să nu rămână urme de grăsime, se închid cu celofan pus în două şi se sterilizează timp de 30 minute, după care se răcesc. Se păstrează într-un loc răcoros, bine aerisit, după cum ne învață și Mihai Uică, marele gastronom bănățean.

VARIANTĂ: ZACUSCĂ CU MULT USTUROI

Ingrediente:

40 gogoşari
20 ardei kapia
10 vinete
1 kg ceapă
5 kg roşii
6 frunze de ţelină
12 căpăţâni de usturoi
4 foi de dafin
500 mililitri ulei
3 linguri sare grunjoasă
2 lingurițe piper negru

Preparare: Se spală bine toate legumele și se usucă, iar usturoiul și ceapa sunt curățate de învelișurile lor uscate, apoi sunt pregătite separat, după cum urmează:
-din roşii se face bulion care se fierbe până la consistenţa unei sos;
-gogoşarii se taie mai întâi în jumătăţi, care se curăţă de cotor şi seminţe şi apoi fiecare jumătate se taie în lung, în 3 sau în 4 fâşii, care se pun într-o cratiţă sau tavă smălţuită, împreună cu 200 mililitri de ulei de floarea soarelui şi se dau puţin la cuptor dar doar ca să se înmoaie (nu trebuie să se ardă!);
-vinetele se coc, se curăţă, se desfac şi se lasă să se scurgă pe un grătar de lemn înclinat, apoi se mărunțesc cu o spatulă de lemn (instrumentele de metal, chiar și inoxidabile, sunt interzise!)
-ceapa, tăiată „peştişori”, se prăjeşte uşor în 200 ml ulei încins, doar cât să-și schimbe într-un auriu pal;
-cățeii de usturoi, din cei mărunți – românești!, bine curățați, se zdrobesc ușor cu un pisălog de lemn.
Toate legumele, astfel pregătite, se pun într-o cratiţă smălţuită, cu pereţii mai groşi (preferabil, un tuci de dontă!), umplând-o cel mult două treimi. Se sărează puţin, se adaugă frunzele de ţelină, foile de dafin şi bobițele de piper. Deasupra se toarnă bulionul de roșii şi se pune vasul pe aragaz la un foc mic, aranjând, totuși, sub tuci, o tablă, sau în cuptor, amestecând din când în când cu o lingură mare de lemn. După ce a scăzut cam cu două degete şi uleiul a început să iasă deasupra, se pune fierbinte în borcane cu o lingură de lemn lăsând un spaţiu de circa 2-3 cm până la gura borcanului. Deasupra compoziţiei din fiecare borcan se toarnă restul de 100 ml ulei, repartizându-se uniform în borcane. Se şterg foarte bine marginile borcanelor cu o cârpă umedă şi una uscată, cunoscând faptul că urmele de ulei împiedică lipirea celofanului. Se închid borcanele cu celofan dublu şi se sterilizează timp de 45-60 minute, în funcţie de mărimea lor, de preferat în cuptorul încălzit (sterilizare uscată). În cazul sterilizării într-un vas cu apă (sterilizare umedă), borcanele se răcesc imediat. Se păstrează într-un loc răcoros și poate constitui deliciul familiei o vreme îndelungată, mai ales sub formă de gustare sănătoasă întinsă pe felii mari de pâine neagră cu coaja groasă și crocantă...

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro