O plăcintă cu mere este întotdeauna binevenită, mai ales când folosești mere din grădina proprie!

Plăcintă cu mere

VARIANTA BACALBAȘA:
„Faceți aluatul întocmai ca cel pentru plăcintă cu carne.
/Ia un kilogram de făină, 3 ouă, sare și le frământă adăugând mereu apă căldicică; când nu se mai lipește de masă, iei coca și o bați, lovind o de masă de mai multe ori. În urmă, o acoperi cu un șervet și o lași să stea ca o jumătate de oră, o tai în vreo 10 sau 16 bucățele, le întinzi ca de mărimea unui taler mic, le ungi cu unt fiecare în parte și le pui una peste alta. Faci două grămezi, una cu 6 foi, alta cu 10 foi. Întinzi cu vergeaua grămada cu 6 foi, o faci de mărimea tăvii, o fișezi în tavă unsă și pui umplutura. /

Merele, în cantitatea ce o doriți, le curățați de coajă și le radeți pe o râzătoare mare până dați de mijlocul cu semințe pe care îl aruncați. Apoi puneți această răzătură — să zicem de un kilogram și jumătate de mere — într o cratiță pe care o puneți pe un foc potrivit pentru ca merele să și lase zeama. Când această zeamă a apărut destul, presărați peste răzături zahăr în praf, cantitatea unui pahar de 200 grame. Adăugați un praf de vanilie. Cine vrea adaugă și 200 grame stafide sultanii, pe care le toarnă peste mere imediat după zahăr. Aceste stafide dau plăcintei un gust foarte bun.
Când zeama merelor a scăzut de tot, puneți merele peste coca întinsă și o acoperiți cu cealaltă întocmai cum s a făcut cu carnea. Puneți la cuptor pe un foc potrivit.”

ALTĂ VARIANTĂ. De la Laura Sava, o destoinică gospodină pe care am întâlnit-o pe internet, voi împrumuta o rețetă de prăjitură „turnată” cu mere: „Se pregătesc prima dată merele pentru umplutură, ca să aibă timp să se răcească. Astfel, se curăță merele de coajă și se taie cubulețe. Se pun apoi cubulețele într-o oală, la foc mic, împreună cu zahărul. Se lasă la călit 10-12 minute; se amestecă din când în când, mai mult spre final. Când sunt gata, se iau de pe foc și se adaugă scorțișoara. Se amestecă bine și se lasă să se răcească.
Se prepară sosul de mere acum. Se spală bine merele, se taie în patru, se scot sâmburii și căsuța de sâmburi. Dacă merele sunt frumoase, nu sunt lovite, nu se decojesc. Se taie apoi feliile de mere în bucăți potrivite și se pun la fiert împreuna cu apa. Se lasă să fiarbă la foc mic, acoperite cu un capac, 10-12 minute; se amestecă din când în când. Se iau de pe foc și se lasă să se răcorească 5 minute, apoi se fac pastă cu mixerul vertical. Dacă nu aveți mixer de mână, treceți totul printr-o sită cu găuri mari.

Se încălzește cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Se unge cu ulei o tavă micuță de copt (eu am o Jena dreptunghiulară, de aproximativ 25cm x 18cm). Se presară nuca sau pesmetul în tavă, cât mai uniform.

Pentru blat, se amestecă sosul de mere cu zahărul câteva secunde. Folosiți mixerul sau telul. Se toarnă apa și uleiul și se amestecă din nou. Făina se amestecă cu praful de copt și bicarbonatul și se cern deasupra amestecului umed. Se amestecă scurt, nu se insistă cu amestecatul (doar până când se omogenizează). Se adaugă 60 mililitri apă minerală și se amestecă bine. Jumătate din aluatul rezultat se toarnă în tava pregătită și se nivelează. Se dă la cuptor pentru 12 minute, după care se scoate din cuptor (cuptorul nu se stinge) și se acoperă cu umplutura de mere răcită. Încercați să așezați cât mai uniform bucățelele de mere deasupra blatului. Se adaugă restul de apă minerală (40 mililitri) în cealaltă jumătate de aluat și se amestecă bine. Se toarnă apoi, în fâșii, peste stratul de fructe, lăsând aluatul să cadă în așa fel încât să le acopere în întregime. Prăjitura se repune în cuptor pentru 30 de minute. Se lasă să se răcească în tavă”

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro