Bacalbașa ne învăța încă de acum aproape un veac tainele marinării cărnii de porc înainte de a o perpeli pe grătar sau de a o găti la cratiță cu un sos savuros...

Porc trecut prin marinată

„Pune într o cratiță unt proaspăt cât un ou, să se înfierbânte. înăuntru, așază 2 cepe și 2 carote /morcovi/ tăiate în felii, puțin pătrunjel, cimbru, dafin, cățel de usturoi. Toarnă un pahar de oțet și 3 și jumătate pahare de apă în clocot. Apoi: sare, piper, 2 cuișoare și nucșoară rasă. Să pâlpâie acoperit pe foc domol ca un ceas. Atunci, trece lichidul prin sită și lasă l să se răcească. Când zeama s a răcit, pune în ea o bucată de carne de porc ca să se marineze timp de 24 ore.
În timpul acesta, pregătește următorul sos: fă un rântaș mai închis cu unt cât 2 nuci, 2 linguri pline de făină, adaugă 2 eșalote, în lipsă 2 cepe, un cățel de usturoi tocat, o ramură de pătrunjel. Să fiarbă 2 minute. Umple cu ½ pahar de vin alb, un pahar de zeamă de carne și un pahar și jumătate din marinată în care a stat carnea. Adaugă: sare, piper, nucșoară, cimbru, o cuișoară și jumătate foaie de dafin. Timp de 45 minute să pâlpâie domol. Să nu acoperi cratița și să scoți mereu grăsimea.
Dând la masă, adaugă zeama fripturii cu grăsimea scoasă. Treci sosul prin sită peste carne.”

ALTE VARIANTE. Oțetul poate fi înlocuit sau completat cu vin roșu. Hasmațuchi, anason sau coriandru pot fi alte arome care să complimenteze cum se cuvine carnea de porc, dar ce spuneți dacă am înfige insinuant unu sau două cuișoare în bucata de carne înaintea marinării? Note lămuritoare. CAROTE. Morcovi mici, dulci, cu secțiune rotundă regulată. (E)ȘALOTE. Cepe albe mici, rotunde, mai dulci decât cele obișnuite.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro