Clătitele sunt o temă generoasă pentru orice bucătar și permit mici aparente excentricități, cum ar fi - de ce nu? - fâșiuțele de șorici, dar nu numai...

Clătite - versiunea tradițională

„Amestecăm 150 grame de făină cu ceva sare şi lapte dulce cât să obţinem un aluat mai mult lichid, pe care să-I batem cu bătătorul de lemn. Punem 4 ouă întregi pe rând, apoi 2 linguriţe de untdelemn, 15 grame /mililitri/ smântână şi 1/2 linguriţă rom şi batem să se amestece bine. Aluatul acesta să stea, apoi, 1-2 ore. Untura pentru copt clătitele o ţinem topită într-o ulcică la îndemână.
Când e să coacem clătite, punem puţină untură caldă în tigaia de clătite, o încălzim dar n-o încingem. Din aluat punem în tigaie cam cât o lingură de supă şi răsucim tigaia să se întindă compoziţia în mod egal, formând un strat. O coacem, scuturând tigaia din când în când. Cu ajutorul cuţitului, întoarcem clătita să se coacă şi pe partea cealaltă. De nu se desprinde uşor, mai strecurăm untură între tigaie şi clătită. Clătitele coapte le ţinem făcute teanc, pe o farfurie, la loc cald. Dacă, atunci când vrem să întoarcem clătita, aluatul se rupe, adăugăm aluatului din ulcică puţină făină bătută cu lapte ori cu apă rece.” (Simona Racoviță, 1934)

ALTĂ VARIANTĂ. Bucătărescu a intrat în istorie cu rețeta lui de clătite cu șorici, pe care a prezentat-o în show-ul tv denumit chiar Bucătărescu dar și în zeci de cooking show-uri live. La origine o experiență de familie, rețeta a fost inițial „consemnată in cartea Istoria erotica a micului dejun, apoi am reluat-o în fel și chip, schimbând ingredientele de mai multe ori. Șoriciul, însă, a rămas neclintit din compoziție!

Clătitele le fac în stil clasic, asemănător rețetei celebrissime a tatălui lui Gwyneth Paltrow:

Ingrediente: 2 ceşti de făină, 3 linguri de zahăr, 1 linguriţă praf de copt, 1 linguriţă sare, 3 ouă (preferabil, de țară), 3 linguri de unt nesărat, topit şi răcit uşor, 2 ceşti de smântână, 1 ceaşcă lapte.

Mod de preparare: Făina, zahărul, praful de copt şi sarea se amestecă într-un bol. Separat, se bat ouăle cu untul şi smântâna. Apoi, se combină amestecurile din cele două boluri, putând fi lăsate mici cocoloaşe. Se acoperă mixtura şi se lasă la rece, în frigider, peste noapte. Dimineaţa, se adaugă laptele, care va da o consistenţă cremoasă aluatului de clătite. Se pune câte o lingură din amestec într-o tigaie încinsă şi unsă foarte puţin cu unt.

…Aici, însă, mă despart de Bruce Paltrow și nu stropesc clătitele cu sirop de arțar usor încins!
Folosesc, desigur, șoriciul porcului de casă, tăiat fâșiuțe fine, cât de fine îmi ies din cuțit. Șoriciul poate fi cremuit cu un sos de light de usturoi (tip alioli – din lapte, usturoi și ulei de măsline, dar fără gălbenuș) sau poate fi lăsat straight. Sau poate fi amestecată compozitia cu sos picant ori dulce-acrișor! După gust și ce se mai găsește prin cămară, prin frigider. Rulez clătitele cu umplutură și, de fantezie, decorez cu fructe mici roșii sau negre păstrate în congelator. Puțin contrast vizual nu strică niciodată, nu-i așa?”

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro