Rețetă făcută cândva pe o mașină de gătit interbelică...

Ciorbă de perișoare

„(Ingrediente și Mod de preparare) Fierbem 1 1/4 litru de zeamă de varză cu 1 ceapă tăiată jumătate cam 1/4 oră. Separat, tocăm 300 grame de carne de vacă de la pulpă şi de porc, ori numai de porc, apoi amestecăm cu 1/2 ceapă tocată, 1 ou, 1 mână de orez ales, spălat. Punem sare şi piper, formăm perişoare de mărimea unei nuci şi le lăsăm să fiarbă cât trebuie în zeama deja fiartă o dată. (Zeama de varză poate fi înlocuită cu borş.) Adăugăm sare şi puţin bulion de roşii, dar numai pentru colorat. După câteva clocote, punem puţin leuştean tocat măricel şi ţinem ciorba 5 minute pe marginea maşinii. La urmă, scoatem ceapa.”

ALTĂ VARIANTĂ. Perișoarele se pot face și din carne de curcan, zeama de varză (în care, în varianta ardelenească, se pune la fiert și o bucată zdravănă de costiță) poate fi înlocuită cu borș, iar servirea nu poate face abstracție de smântână.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro