Rafinamentul deserturilor de acum un veac și mai bine!

Budincă de migdale ori de nuci (în stil Simona Racoviță)

„(Ingrediente:) 125 grame zahăr pudră, 7 gălbenuşuri, 70 grame de făină din nou cernută, 7 albuşuri spumă tare, sos de fructe/sos de portocale cu frişcă, 100 grame migdale ori nuci rase, 20 grame bucăţele de lisă de chitră (20 grame bucăţele de coajă de portocală zaharisită), 20 grame stafide negre ori sultanine, coajă rasă de la o lămâie, zeamă de la 1/2 lămâie.

(Preparare:) Este nevoie de o formă pentru budincă unsă. Din zahăr şi gălbenuşuri lucrăm cu un tel mic o compoziţie afânată, îi adăugăm treptat migdale, bucăţele de lisă de chitră, stafide, coajă rasă de lămâie şi zeamă de lămâie. Punem apoi făina cernută şi albuşurile spumă tare. Trecem budinca în formă, o lăsăm la fiert o oră. O servim înconjurată de un sos la alegere, de fructe sau de portocale cu frişcă.”

ALTĂ VARIANTĂ. Budinca de migdale ar putea servită alături de câteva felii mari de pară poșate în vin și apoi caramelizate ușor cu zahăr brun sau sirop de arțar. Un pic de fistic mărunțit deasupa nu ar strica nici el!

Notă lămuritoare. CHITRĂ (ngr. kitron, lămâie; bg. kitra). „Un fel de lămâie de 4-5 ori mai mare de cît cele obișnuite și din care se face dulceață.” „LISĂ de chitră”= dulceață de chitră.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro