Fie că era vorba despre vânat sau despre orătăniile din curte, bunicii și străbunicii noștri erau experți în a le găti pe rațe!

Raţă friptă pe stil vechi

„(Ingrediente:) 2 raţe tinere ori una mai mare, curăţate, aranjate pentru friptură (raţă domestică ori sălbatică), untură, apă, măghiran fărâmiţat, 2 linguri smântână, felii de lămâie, vin roşu - la raţa sălbatică, pentru marinare.

La tavă: Frecăm raţele cu sare, pe dinăuntru şi pe dinafară. Pe dinăuntru şi cu măghiran fărâmiţat. În tavă punem raţele cu untură şi apă. Frigem ca friptura la tavă. De e grăsime multă de raţă, în tavă, o ridicăm şi o păstrăm pentru alte mâncări.
Durata frigerii: raţa de 1 kg se frige 3/4 oră sau 1 oră. Raţa de 2 kg se frige 2 ore.
Când e friptă o scoatem, facem sos de friptură la care adăugăm smânână. Lăsăm câteva clocote. Decupăm friptura şi o garnisim cu felii de lămâie. Dacă e raţă sălbatică, o stropim spre sfârşitul frigerii şi cu puţin vin roşu. Servim cu salată poloneză ori alta de varză.

La frigare: Nu frecăm raţele cu sare, ci numai cu măghiran pe dinăuntru. În loc de untură se foloseşte unt, pentru uns raţa, cu o pană în timpul frigerii. Apoi urmeză ungerea cu saramură, adică apă uşor sărată. Frigem raţa pe jar mult la început. Ungem cu unt. Când a prins cojiţă, jarul trebuie să fie mai puţin. Apoi ungem cu saramură. Sosul se face ca mai sus. Raţa sălbatică se face tot aşa.

Raţa marinată, friptă: Dacă nu sunt tinere, marinăm orice raţă. Pe cele sălbatice, chiar tinere, de nu le gătim imediat, le marinăm 3-4 zile în marinată de vin roşu. Scoatem raţa din marinată şi de e tânără o svântăm şi o frigem cum am spus mai sus. Alte raţe le fierbem întâi înăbuşit, în cratiţă cu 40 de grame de untură şi o jumătate de pahar de marinată strecurată. Acoperim şi lăsăm să fiarbă o oră. Stropim din când în când cu zeamă din cratiţă. De scade, mai punem din marinata strecurată. Apoi, cu tot sosul, o trecem în tavă, să se frigă, să se rumenească. Facem sos de friptură cu smântână şi punem şi un strop de lămâie.”

ALTĂ VARIANTĂ. În faza de rumenire, aș folosi pensula și aș unge rața cu un amestec de miere, suc de portocale și fulgi de ardei iute roșu (chili), pentru a obține mai apoi o glazură bogată și delicioasă.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro