...Când ți-e poftă de un somotei și vrei să îl savurezi precum bătrânii lipoveni din Delta Dunării!

Pană de somn

„Lăsăm o pană de somn frumoasă să se desăreze 2 ore în apă rece, pe care o schimbăm din când în când. Apoi, o punem cu apă rece la foc. Să fiarbă încet până va fi moale. Scursă de apă, așezată pe farfurie, o acoperim cu usturoi zdrobit, pe care-l așternem cu cuțitul, apăsând ușor, să nu cadă jos. Apoi, punem peste ea untdelemn și oțet. O lăsăm așa câteva ore, să se pătrundă, înainte de a o servi.”

ALTĂ VARIANTĂ. Rețeta aceasta amintind de mâncarea gustoasă din Delta Dunării nu are nevoie cam de nicio adăugire. Eu aș mai pune alături doar câteva linguri sănătoase de sarmuzac, așa cum l-am văzut cândva făcut de un bătrân lipovean, care freca usturoiul cu tocul de lemn al cuțitului său haiducesc, până a devenit un sos ca o emulsie vârtoasă, un fel de maioneză sui generis. Ca să ne fandosim un pic în stil fusion, putem pune alături o salată cu lăptuci, agrișe și... feliuțe de mandarine.

Notă lămuritoare. SARMUZAC. „Un sos specific Dobrogei, al cărui nume din vine dintr-o variantă mai veche a turcescului sarimsak (usturoi). În epocile trecute i se mai spunea și sarmusak sau samursak, de unde cuvântul păstrat până astăzi pe plaiurile dobrogene. Sarmuzacul se prepară din usturoiul pisat cu sare, în care este încorporat, picătură cu picătură, ulei de floarea soarelui sau de măsline și o storsură bună de lămâie, până capătă textura și consistența unei maioneze.”

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro