Plachia de pește rămâne o mâncare de bază în sudul României, acolo unde Dunărea, lacurile, iazurile și bălțile oferă „materie primă” din belșug!

Plachie de peşte, rețetă veche din 1934

„(Ingrediente:) crap ori alt peşte, untdelemn pentru prăjit, încă alt untdelemn pentru sos, 3 cepe felii, 3 linguri bulion de roşii, ceva pătrunjel verde tocat, sare, piper, puţină apă, măsline, rotocoale subţiri de lămâie.

(Mod de preparare:) Peştele curăţat, spălat, tăiat bucăţi, pe care le sărăm, se lasă să stea la odihnă o oră. Zvântăm feliile de peşte, dăm prin făină şi le frigem în untdelemn încins. Le scoatem. În untdelemnul rămas şi încă puţin untdelemn încins facem sos într’o cratiţă: rumenim cepele felii şi adăugăm vreo 3 linguri de bulion de roşii, ceva pătrunjel verde tocat, sare, piper şi puţină apă să dea câteva clocote; adăugăm peştele fript şi trecem cratiţa la cuptor, să fiarbă peştele cam 1/4 oră, să nu se fărâme, dar să fie fiert. Mâncarea trebuie scăzută. O dăm la masă rece, garnisită cu măsline şi rotocoale subţiri de lămâie.” (Simona Racoviță - Meniuri pentru tot anul, 1934)

ALTĂ VARIANTĂ. Câteva lucruri sunt esențiale la acest fel de mâncare de inspirație grecească dar atât de popular la noi în Lunca Dunării: peștele să fie proaspăt (eu prefer carasul mare, de 800-900 de grame, cu carnea dulceagă), sosul să fie cât mai bogat (nu făcut din economie!), iar alături să-și răspândească aburii ademenitori o mămăliguță „dodoloață” ca harta țării! Ce-ar fi, însă, dacă, în chip de garnitură, am face și un „ghiveci călugăresc” înnobilat cu câteva fire de șofran? (Și să nu vă tremure mâna când presărați prețiosul condiment, auziți?)

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro