Continuăm comentarea rețetelor iscusitei gospodine de acum o sută de ani Augusta Sarariu.

Ciorbă românească


„Se iau prapurii de la 1/2 găină sau o cantitate corespunzătoare de carne de viţel tăiată mărunt (eventual, se pot amesteca ambele feluri de carne), precum şi o grămăjoară de zarzavaturi de supă tăiate mărunt, 2-3 rădăcini de pătrunjel bine tocat, apoi se fierb toate bine în 1 1/2 litri de apă. Între timp, se prepară un rântaş rumen din 2 linguri de făină, 1 lingură de untură, 1 vârf de cuţit de piper roşu şi se pune în supă pe când fierbe. Se Iasă astfel un sfert de oră să mai fiarbă. Cu puţin înainte de a se servi, se pun, după plac, 1-2 linguri oţet şi 2 linguri smântână.”

ALTĂ VARIANTĂ. Când se fierbe această ciorbă țărănească, nu strică să adăugăm și câteva bucățele de grăsime curată sau, dacă nu avem la îndemână, măcar o lingură de ulei de floarea soarelui presat la rece. La servire, pe o farfuriuță, neapărat să punem și niște ardei iuți murați, unii dintre cei mai eficienți antioxidanți pe care ni-i oferă Mama Natură! În fiecare an, eu cultiv în grădina noastră de la țară cel puțin trei-patru soiuri de ardei iute.

Notă lămuritoare. PRAPURI. „(Pop.) Membrane care învelesc diferite organe interne ale corpului, în special stomacul și intestinele.”

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro