ZACUSCĂ DE SOMN
Ingrediente:
500 gr ardei kapia cărnos
500 gr ardei gras verde și lucios
500 gr ceapă
200 gr arpagic
salvie
tarhon verde
8 frunze de dafin
300 gr măsline
200 ml bulion
1 lingură oțet
1 lingură cu vârf de zahăr
600 ml ulei de măsline
200 ml vin alb de Murfatlar
1 linguriță plină cu piper boabe
sare și piper măcinat după gust
Mod de preparare:
„Schimnicul lipovean Oleg călește ardeii și ceapa în uleiul de culoarea chihlimbarului cu foile de dafin uscate, piperul negru boabe, sarea, arpagicul și măslinele desărate. Somnul pescuit – când încă nu se crăpase de ziuă – îl taie cubulețe mici, îl prăjește ușor, apoi îl răstoarnă cu jiul lui cu tot în cratița cu legumele rumenite. Sfârâie laolaltă circa 20 de minute lângă bulionul, zaharul, vinul și oțetul de mere. Compoziția tot fierbe la foc potolit încă un sfert de ceas după care se dă o jumătate de oră la cuptorul din curte…” - dipă cum ne arată Kera Calița de la Locanta Jariștea.