Într-o bună zi, am avut surpriza să primesc pe mail, pentru Bucătărescu, o rețetă de la o româncă din Statele Unite …care nu era Adriana Gurău!
„Vă spun sincer, eu nu fac această salată dacă nu am unde să coc legumele la grătar… altfel nu are gust. Am încercat la cuptor, la broil, chiar și în tigaia pe aragaz. Nu are același gust.
Deci, vă rog să faceți un efort să coaceți legumele la grătar cu jăratec.
Și dacă tot am început lista de pretenții, vă rog să nu puneți maioneza, mai ales cea din comerț pentru că ați sticat totul și este păcat de munca depusă.
După părerea mea. maioneza nu are ce căuta în salata de vinete.

Salata de vinete

Ingrediente

- 3 vinete mari
- 2 ardei grași rosii
- 1 ardei gras verde
- (opțional) - 2 ardei mici și iuți (eu am folosit jalapeño)
- 4-5 linguri ulei de măsline
- 2-3 căței de usturoi
- sare și piper după gust

Mod de preparare:
Pe grătar se coc legumele (vinetele și ardeii) până se înnegrește coaja iar legumele par foarte moi, se rotesc până sunt coapte pe toate părțile. Se pun într-un castron și se acoperă cu un capac sau cu folie.
Eu mă feresc să folosesc tot ce este metal atunci când gătesc vinete, oxidează foarte ușor.
După ce s-au răcit cât să poată fi mânuite fără a vă arde la degete, se cojesc ardeii, iar vinetele se taie în două pe lung și li se scot miezul cu o lingură de plastic dacă aveți. Orice pieliță înnegrită se scoate. Toată pulpa se pune într-o strecurătoare (de plastic, nu de metal) cu găuri mai mici și se lasă la scurs până ce nu mai lasă zeamă cel puțin o oră (eu le las peste noapte în frigider).
Se pun pe o placă de lemn de tocat și cu un cuțit cu lama lungă se toacă cât de mărunt doriți, mie îmi place cu bucățele.
Se pun într-un castron și se freacă temeinic cu uleiul de măsline, după care se adaugă usturoi în prealabil strivit bine cu sare. Se drege salata de sare și piper.
Se servește cu pâine proaspătă, de preferat pâine coaptă în vatră acompaniată de o salată preferată sau ceva foarte simplu ca… măsline.”

Vi Wood a.k.a. CUISINETTE este o româncă din Idaho, USA, pasionată de gastronomie.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro