Cartoful e leguma mea favorită. (Chiar e o legumă? Nu știu!) Îmi place în toate formele sale de agregare culinară. Îl iubesc chiar dacă, pentru o perioadă, renunțasem să-l cultiv în grădina mea de la țară (prea mulți gândaci de Colorado, care se duc și la vinete – prea multe chimicale cu care ar trebui să stropesc! am încercat și să-i adun cu mâna, un insucces total). Aș mânca în fiecare zi ceva din cartofi! În timp ce scriu, pe History rulează „The Potato Story” (știu de la un istoric român că și în Transilvania au fost introduși în mod imprevizibil!) și mi-am adus amine că am văzut o rețetă interesantă pe blogul unui „bărbat-la-cratiță”.

Ingrediente și mod de preparare:
Cartofii ar trebui curățați și tăiați mari, stil wedges (noi le-am spune „țărănește”). Dacă nu ne grăbim, putem să-i fierbem câteva minute la foc mediu, fără a-i lăsa să se înmoaie. Apoi, îi scurgem de apă și îi stropim cu puțin ulei. (Recomand ulei de palmier, care nu lasă și nu dă miros la prăjire!) Separat, amestecăm mălai cu puțin măghiran, sare și piper. Omogenizăm cu mâna această compoziție și o turnăm, apoi, peste cartofi, amestecând în continuare cu mâna. Amestecul va funcționa ca un fel de pane. Între timp, am încălzit bine cuptorul și am presărat puțină făină într-o tavă mare, pe care, în prealabil, am mânjit-o cu ulei. Răsfirăm cum se cuvine cartofii în tavă și o băgam la cuptor, unde o lăsam 25-30 minute, la foc mediu spre mic. Nu vrem să se ardă cartofii, ci doar să devină de un auriu incitant. Pot fi serviți simpli, cu sos de usturoi, cu smântână dreasă cu ierburi, cu iaurt, cu tot ce va trece prin minte! Pot fi garnitură pentru mâncăruri de sezon sau pot fi aperitiv. Pot fi – și sunt – delicioși!

Poveste istorică:
Acum, povestea! În Transilvania, țăranii români au privit cu multă neîncredere acești tuberculi la început. Fiindcă nu puteau fi convinși să-i cultive, austriecii au folosit o stratagemă și au pus pază armată unei movile de cartofi. Într-o noapte, soldații au dispărut subit, țăranii au furat cartofii și …așa a început o poveste de dragoste gastronomică!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro