Regretatul om de teatru Bogdan Ulmu m-a onorat cu colaborarea la proiectul Bucătărescu, oferindu-mi, între altele, și această rețetă inedită:
PRĂJITURA DE FASOLE CU ROM, FRIȘCĂ ȘI CIOCOLATĂ

„Acest chisnovăț fel de mâncare învăţatu-l-am dintr-o revistă oarecare, cu ani în urmă, în timp ce aşteptam să-mi aducă ţuica o picoliţă, la un bun restaurant din Bârlad (o să râdeţi, dar Bârladul are, în centru, fix trei restaurante de excepţie!). Autorul bucatei era, iniţial, un cantautor cu nume de coniac, care interoga, pe scenă, în epocă, languros, o demoazelă : De ce mămicuţa diavolului nu vii în gara noastră excesiv de mică?! Mă rog, acu’ nu ne mai băgăm în viaţa intimă a altora, ci doar în cea a noastră, comună – căci, cum ştiţi, cei ce iubesc bucătăria formează o uriaşă & inter naţionalistă famelie…
Bref: desertul din titlu îl faceţi, doamne, domni & domnişoare, cu ajutorul următoarelor (no taţi, nu căscaţi gura la cât de fain vorovesc, because mă transform într-un incurabil narcisist!):

Ingrediente:
- juma’ de kil fasole – albă , pestriţă, roşcată ori maronie (căci noi halim şi cu privirea, nu?)
- 4 ouă
- 1 pahar zahăr pudră
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 1 praf de copt
- 50 grame unt
- 15 nuci mărunţite
- 100 mililitri frişcă
- 50 mililitri rom din ăl’ bun
- 1 praf de cocos
- 1 ciocolată rasă

Cum se face:
Fasolea se lasă o noapte în apă călduţă, să se umfle şi să se lepede de pietricele, noroi, gâze & Cel Negru. Apoi, se fierbe timid în două ape – pentru a-şi mai lepăda şi din toxine! După ce se scurge, se freacă (făcăluieşte, bate) cu ce doriţi: lingura, mixerul, polonicul, pisălogul( prin pisălog să nu înţelegeţi că ne-am referi la vreun candidat la primărie, din turul doi!). Apoi, obosit, bucătarul musai să prevină flatulaţiile virtuale printr-o gură de rachiu, gin, votcă, samahoncă…
În etapa următoare, calitativ superioară ( cum se spunea pe vremuri, la Academia „Ştefan Gheorghiu”) se amestecă fasolea cu gălbenuşurile, paharul de zahăr pudră, nucile sfărâmate şi praful de copt. Se vor turna şi cei 50 mililitri de rom bun (parfumat!) în compoziţie. Un praf de sare şi unul de piper, devin obligatorii. Iar cine e mai sofisticat din fire, n-are decît să azvârle şi niscai fulgişori de cocos, plus ciocolăţică rasă, în compoziţie!…
În fine, se răstoarnă totul într-o tavă tapetată cu unt. Se dă la cuptor, la foc domol, cam o juma’ de oră. După răcire, se bagă la frigider şi se serveşte totul, rece, cu frişcă idem. Poate şi o cireaşă confiată, la fiecare porţie.
Bucătarul se şterge pe frunte, termină tăria cu care a început capodopera, apoi priveşte blajin, oarecum trist, cum invitaţii gată în cinci minute, ceea ce a creat el, în cinci ore…”

BOGDAN ULMU (1951-2016) a fost regizor de teatru, profesor universitar, scriitor, publicist …și un pasionat gastronom, culegător al unor rețete culinare rare, evocate în paginile sale de memorialistică.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro