Am o bună și veche prietenă, scriitoarea Adriana Gurău, cu care împărtășesc multe idealuri, literare și gastronomice(!), încă din anii ’80, dar, după 1990, ea s-a stabilit hăt, departe, în SUA. Am păstrat legătura pe mail, discutând despre cărți și rețete. După ce, în 2010, am lansat proiectul Bucătărescu, ea a început să-mi trimită tot felul de corespondențe culinare savuroase. Cum, în America, preocuparea pentru mâncare sănătoasă este tot mai accentuată iar amica mea nu este o fire dogmatică, iată ce rețetă plină de inventivitate mi-a trimis într-o bună zi:
„Daca faceti parte din categoria celor care găsesc ciorba de burtă dezagreabilă – eu fac parte din această categorie – vă propun următoarea rețetă care are aproape același gust ca originalul și nici nu conține colesterol. Se recomandă, așadar, și persoanelor cărora doctorul le-a recomandat să mănânce mai puțină carne, precum și celor care vor să se <<dreagă>> după o noapte de petrecere. Este absolut delicioasă și nu veți simți diferența.

Ingrediente:
- 400-450 grame ciuperci pleurotus
- 1 1/2 litri apă
- 2 bucăți gogoșar roșu murat
- 1 morcov mare
- 1 ceapă mare
- 3-4 linguri ulei
- 150-200 mililitri smântână
- 2 căței de usturoi
- 1 gălbenuș
- 2-3 linguri oțet
- sare, piper
- 1 ardei iute (opțional)

Mod de preparare:
Se curăță ceapa și se taie mărunt; se curăță morcovul și se rade pe răzătoarea mică (eu am mărunțit totul la robot).
Gogoșarul murat se taie felii (mici). Se călesc legumele în ulei pentru circa 5 minute, după care se adaugă apa.
Se spală ciupercile și se taie fâșiuțe (ca la ciorba de burtă tradițională!) și se adaugă peste legume.
Se lasă la fiert cam 25 de minute, dupa care se sărează și piperează după gust.
Se trece usturoiul prin presă și se adaugă ciorbei.
Se adaugă oțet și se înlătură ciorba de pe foc.
Gălbenușul se amestecă bine cu smântâna și cu două- trei polonice de ciorbă; se adauga apoi i restul compozitiei de smântână, treptat, în ciorbă și se amestecă întruna (în felul ăsta, nu veți avea surpriza ca să se taie compoziția).
În lipsa ciupercilor pleurotus, se pot folosi cele albe obișnuite.”

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro