Mulți spun că acest fel de a pregăti puiul este cel mai bun din lume!

PUI TANDOORI

Aceasta rețetă este foarte populară în India sau în Pakistan. Tandoori vine de la tandoor – un cuptor de pământ care provine în Afganistan, dar a fost adus prima oară pe acele tărâmuri de mongoli.

Ingrediente:
4-6 pulpe superioare de pui, fără piele
250 grame iaurt
puțină rădăcină proaspătă de ghimbir, tocată mărunt și apoi pisată
3-4 căței de usturoi, pisați
2 lingurițe boia iute
2 lingurițe semințe de chimen, măcinate
2 lingurițe boabe de coriandru, măcinate
1 linguriță sare
după preferință, puteți pune și piper
1/2 linguriță de turmeric (o mirodenie foarte aromată, care va da o culoare roșiatică aprinsă cărnii, dar și o savoare deosebită)
ulei – pentru stropitul cărnii (dacă aveți o sticluță cu spray – e grozav! )
orez basmati fiert, pentru garnitură (orezul basmati e considerat cel mai bun orez din lume; are o aromă deosebită și un bob lung, dacă e gătit correct, va fi o garnitură spectaculoasă pentru carne; nu uitați să îl spălați bine în 5-6 ape)
foi de salată verde
rondele de ceapă
câteva roșii cherry pentru ornat
feliuțe de lămâie pentru servit/ornat

Mod de preparare:
Se spală puiul foarte bine, se scurge și se șterge prin tamponare cu prosoape de hârtie.
Se fac 2-3 crestături, cu un cuțit ascuțit, pe fiecare pulpă, transversal pe os. Crestăturile trebuie să aibă cam 1 centimetru adâncime.
Se pune iaurtul într-un bol. Se adaugă ghimbirul, usturoiul, boiaua, chimenul măcinat, coriandrul măcinat, sarea și turmenicul și se amestecă bine, bine de tot. Trebuie ca amestecul să fie perfect omogenizat, de culoare roșie.
Se ung pulpele de pui cu această mixtură, insistându-se pe tăieturi. Se pun apoi pe un platou adânc, sau într-un castron mai mare, se toarnă restul de mixtură peste ele și se amestecă foarte bine. Carnea trebuie să fie acoperită de mixtură cât mai uniform. Se acoperă platoul și se lasă puiul la marinat 3 ore, la frigider. Cu jumătate de oră înainte de a scoate bucățile de pui din marinadă, se încinge grătarul foarte bine. Dacă nu e focul iute din tandoor, măcar fierbințeala să fie la cote înalte pe grătarul nostru tradițional.
O dată scoase din marinadă, se stropesc cu puțin ulei și se pun pe grătarul încins pentru 30-35 de minute, întorcându-le ocazional și stropindu-le cu ulei, cam o dată la fiecare 4-5 minute. Carnea va căpăta o culoare roșu-aprins care va atrage întâi toate privirile, apoi furculițele.
Aș spune că se aranjează carnea pe un pat de frunze de salată verde și se ornează cu rondele de ceapă, feliuțe de roșie și feliuțe de lămâie, alături de orez fiert, parcă ar merge și o lipie. Aranjați-o cum doriți, pe ce fel de farfurii doriți, important e să o serviți cu voie bună, alături de oameni dragi și un pahar de vin bun. Eu aș bea un Shiraz…

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro