PORC „ÎN ȘUVIȚE” CU SALATĂ COLESLAW
(Am gustat așa ceva - pulled pork - când am fost MC, la Camping Grill Champions Tour, pentru campionii mondiali de barbecue Camillo Tomanek și Marco Greulich, dar, fiindcă nu mai țineam bine minte rețeta, i-am cerut-o aceleiași bune prietene din America, Adriana Gurău.)
Dacă pui un american de pe stradă să numească niște feluri de mâncare tipic americane porcul în șuvițe va fi unul dintre ele. Interesant este gustul ușor dulceag afumat al cărnii, care se obține fie prin marinarea în melasă sau în diverse sosuri dulci (amestec de băuturi răcoritoare gazoase cu ketchup!), un gust tipic american care nu seamănă cu nici un preparat din porc mâncat în Europa.
Istoria porcului „în șuvițe” e strâns legată de istoria barbecue-ului din Sud. Este o carne pregătită multe ore la foc extrem de mic (slow-cooked), până când șuvițele de carne se desprind singure, peste ele punându-se, apoi, sos. Regiunea originară este în jurul orașului Memphis, Tennessee. După cum vedeți, acest oraș a dat lumii două lucruri importante: Elvis și porcul „în șuvițe”. De obicei, se servește cu un sos de roșii amestecat cu piper sau ardei iute și melasă. Pentru că Memphis e port, creatorii acestei rețete au avut la dispoziție mai multe ingrediente pe care le-au încercat. Astfel se face că melasa a navigat în sus, pe fluviul Mississippi și a ajuns un ingredient major în multe state americane. Popularitatea acestui fel, servit, pe pâine, ca sandviș, alături de o salată numită coleslaw a dus și la apariția puiului în șuvițe. Practic, nu există târg sau festival in aer liber (meciuri etc.) unde să nu se vândă aceste delicioase sandvișuri cu carne de porc.

Ingrediente
Pentru marinat:
180 mililitri melasă
200 grame sare pentru murături
2 litri de apă distilată
3-4 kilograme carne de porc macră
Pentru fezandat:
1 lingură de praf de chimion
1 lingură de semințe de fenicul
1 lingură de coriandru pisat
1 lingură de pudră de ardei chili iuți
1 lingură de ceapă pudră
1 lingura de paprika

Mod de preparare:
Amestecați melasa, sarea și apa într-un vas mare și lăsați carnea la marinat minimum 8 ore, cel mai bine 12 ore. Aveți grijă să fie bine acoperitaă. Măcinați semințele și amestecați-le cu celelalte ingrediente sub formă de prafuri. (Sau folosiți unul din condimentele lichide, special concepute pentru marinare, de la Vegeta, merge mai ușor așa! Nota mea – D.-S.B.)
Scoateți carnea de la marinat, pudrați-o cu ingredientele amestecate. Coaceți în grătarul cu afumătoare la foc foarte mic pentru 10 ore. Serviti pe pâine, ca un fel de burger, împreună cu…

SALATA COLESLAW

Ingrediente:
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
1/2 ceapă roşie tăiată felii subţiri
2 linguriţe usturoi pisat
1/2 dintr-o varză roşie mică, tăiată fideluţă
250 mililitri oţet din vin roşu
2 căpăţâni de salată, tăiate în bucăţi mari, de 2 cm
350 mililitri de sos de salată (preparat din brânză albastră) sau maioneză după gust
sare şi piper după gust

Mod de preparare:
Într-o tigaie prăjiţi pe foc mediu ceapa şi usturoiul în ulei de măsline, având grijă ca să nu se rumenească. Adăugaţi varza, piperul, sarea şi oţetul. Amestecaţi foarte bine şi prăjiţi 3-5 minute până ce varza se înmoaie puţin. Daţi la o parte de pe foc, deşertaţi totul într-un castron şi băgaţi în frigider.
Într-un castron mare, amestecaţi salata cu sosul de brânză sau maioneza. Strecuraţi amestecul de varză astfel încât să nu rămână lichid în ea şi încorporaţi în salată. Adaugaţi sare şi piper după gust.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro