MUȘCHI DE VITĂ LA GRĂTAR CU SOS BRUN ȘI CREVEȚI
… În fond, ce poate avea special un grătar? Păi, are! În primul rând, carnea nu se azvârle pur și simplu pe grătarul încins și uns cu o nucă de unt. Ca să aibă gust deosebit, trebuie să o lași niște ore bune (preferabil, peste noapte) la fezandat la rece în baiț de vin cu arpagic, usturoi, condimente și miresme. În această marinadă, carnea se va frăgezi și va căpăta arome speciale, iar apoi se va topi efectiv în gură. Pentru a obține caroiajul acela frumos, carnea, când se întoarce, se pune la 90 grade față de poziția inițială. După grill, urmează însă spectacolul din farfurie. Eu am primit, cândva, mușchiul stropit cu un sos brun, puțin sărat (un pic de de soia cu zahăr de trestie?). O nebunie! Dar asta nu e totul: pe lângă frunzulițele de rucola, garnitura consta și într-o cunună de creveți, combinația de vită cu fructe de mare ducându-mă imediat cu gândul la faimosul surf ‘n’ turf din bucataria cajun a Louisianei. În fine, peste friptură a fost așternută cu delicatețe o dantelărie din cartof ras…

SURF ‘N’ TURF, KITSCH CULINAR?
(Curios, am căutat lămuriri suplimentare și le-am primit de la aceeași Adriana Gurău!)
…Dintre mâncărurile americane care mi s-au părut întotdeauna puțin ciudate, locul de cinste îl ocupă “Surf and Turf”. Este un fel de mâncare foarte comun în puburile englezești și în restaurantele specializate în fripturi (steak-houses) din America. Ciudățenia vine din faptul că în aceeași farfurie se combină fructe de mare sau homar(!) cu friptură de vita, astfel încât, când am fost pusă în fața acestui fel pentru prima dată în viață am fost foarte nedumerită: ce bem la felul asta? Vin alb sau roșu?
Se pare că originea acestui fel e americană, întrucât este menționat în lista de bucate de la Târgul Internațional din Seattle, în 1962. În Enciclopedia prostului gust a lui Michael Stern, autorul definește acest fel ca fiind kitsch pentru că incorporeaza într-un singur fel cele mai scumpe ingrediente posibile: mușchiul de vacă (din cel mai moale) și homarul.
Cumva, însă, rețeta a prins rădăcini astfel încât majoritatea restaurantelor din America oferă varianta lor specifică de „Surf ‘n ‘Turf” (care poate fi cu creveți sau alte fructe de mare loc de homar) și cu diverse legume sau sosuri drept garnitură.
Până și Mc Donald’s are rețeta proprie de Surf ‘n ‘Turf. Ei recomandă combinarea a doua sandvișuri: cel cu pește și cel cu hamburger prin alăturarea cărora s-ar obține gustul de Surf ‘n ‘Turf.
Încă nu mi-e clar cum se pot mânca aceste ingrediente în același timp, pentru caă, după părerea mea, gusturile și aromele lor nu sint compatibile. Era să uit! Dacă vă întrebați, ca și mine, ce să beți cu acest fel, vă recomand soluția mea: bere. Multă și rece!
În caz că sunteți curioși s-o încercați acasă, vă recomand rețeta lui Rachael Ray de pe Food Network:

Ingrediente:

4 fripturi de vită groase
8 creveți uriași
sare și piper după gust
1 ceapă mare tocată mărunt
2 căței de usturoi tocați
1/3 pahar de vermut dulce
2 linguri de unt
0,5 kilogram sparanghel curățat
1/2 lămâie pentru zeamă
pătrunjel tocat

Mod de preparare:
Ungeți fripturile cu ulei de măsline extravirgin. Prăjiti-le pe grătarul bine încins, câte 3 minute pe fiecare parte pentru friptura în sânge sau 4 minute dacă vă place mai bine făcută. Separat, ungeți creveții cu ulei de măsline și presărati cu sare si piper. Prajiti crevetii într-o tigaie foarte bine încinsă, cam 2 minute pe fiecare parte și dați la o parte.
Puneți, apoi, carnea în tigaie împreună cu 1 lingură de ulei de măsline la foc mediu. Adăugați ceapa și usturoiul și coaceți 2 minute. Adăugați vermutul și amestecați, apoi untul.
Fierbeți sparanghelul într-o cratiță cu puțină apă până când este puțin pătruns dar încă crocant. Strecurați repede apa și puneți-l sub jet de apă ca să întrerupeți fierberea. Serviți carnea cu creveții și cu sparanghelul peste care stoarceți zeama de la ½ lămâie și puneți puțin ulei de măsline, sare și piper.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro