Rețetă de cursă lungă!

CARAS MARINAT, UN DELICIU CONSACRAT!

Delta Dunării este un loc magic capabil să capteze atenţia oricărui om. Şi mai ales unui gastronom, căci tare ar fi păcat să nu te bucuri măcar o dată în viaţă atât de loc cât şi de minunăţiile de reţete care se transmit din generaţie în generaţie în familiile de lipoveni. (Eu nu ratez niciodată ocazia să povestesc experiența mistică pe care am avut-o cândva, urmărind zeci de minute un octogenar din zonă făcând sarmuzac, un fel de alioli pentru care freca usturoiul cu tocul de lemn al cuțitului. Și-n tot timpul ăsta mi-a vorbit numai despre Andreea Marin. Surprize, surprize…)
Acum, să improvizăm un pic romantic. Și, dacă ai lăsat Dunărea să-ţi cânte din valuri poveşti aduse pe ape, dacă ai lăsat cerul să îţi farmece privirea cu al lui apus în umbre roz-movalii, este timpul să te retragi cu prietenii la adăpost de viță de vie, la „un pahar de vorbe”. Dacă mai ai şi norocul s-o ai pe tanti Saveta ca gazdă, eşti pe mâini bune, stomacul tău va fi mai fericit că oricând. Tanti Saveta ţine la musafirii ei de parcă i-ar fi urmaşi. Şi tot din acest motiv a perfecţionat în timp o reţeta de caras marinat care ar converti orice om pe loc şi l-ar face iubitor de peşte pentru restul zilelor.
Dacă nu te-au purtat paşii până în bătătură ei, azi îţi zâmbeşte soarta. Ai să-i descoperi reţeta ca să-ţi dai frâu liber poftelor şi să-ţi bucuri papilele gustative cum n-ai mai făcut-o vreodată. Poţi să foloseşti atât carne de somn cât şi carne de caras, după cum îţi surâde ideea sau norocul. Somnul este un peşte mai gras însă şi este recomandat celor care îl preferă aşa. De asemenea, reţeta dă randament mai bun bucăţilor generoase de peşte. Până într-un kilogram ar fi suficient. Nu porţiona peştele în bucăţi prea mici. Carnea este deja fragedă iar condimentul lichid cu usturoi pentru marinare, îi va oferi pe lângă aroma irezistibilă şi o crustă delicioasă care va împiedica fărâmiţarea în mai multe bucăţi. Lasă carnea să se odihnească aproximativ o jumătate de oră în condimentul lichid. În acest fel, se echilibrează gusturile şi se creează un contrast între aroma proprie cărnii şi marinadă.
Încinge în prealabil cuptorul şi după ce ai uns vasul de ceramică (de preferat) cu puţin ulei de măsline, pune în acesta bucăţile de caras deja marinate. Lasă la cuptor, la foc mic până când crustă capătă o culoare arămie iar sosul scade. Totuşi, nu lăsa carnea la cuptor prea mult, nu vrei să o usuci. Poţi să o stropeşti la final cu puţină zeamă de lămâie şi nişte pătrunjel proaspăt tocat. (Dacă ai și un castronel de sarmuzac, Andreea Marin chiar devine inutilă, boje moi!)
Carasului îi şade bine cu… ceva alături. Şi-ar fi păcat să-ţi iasă o friptură apetisantă fără s-o acompaniezi cu nişte cartofi aurii. Ar fi de preferat cartofii noi, însă nu e bătut în cuie. Spală-i bine şi lasă-i la fiert până dă primul clocot. E bine să ai la îndemână un condiment pentru cartofi. Scoate cartofii şi încinge bine uleiul căci urmează să-i îmbăiezi acolo pentru câteva minute. De îndată ce devin rumeni sunt gata de scos din tigaie. Pregăteşte o farfurie pe care aşezi în prealabil un şerveţel de hârtie care va absoarbe excesul de ulei. Pudrează cartofii cu condimentul pentru cartofi şi… leka noci!, acum carasul va sta mai fericit în farfurie. Dacă ai şi un vin alb sec sau demi-sec la îndemână – povestea e cu happy end de la …Mosfilm. Căci pofta era deja acolo.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro