Nicăieri coliva iese la fel de bună ca la mânăstire. Kera Calița ne explică de ce:

COLIVĂ CA LA MÂNĂSTIRE

Istorie, Ingrediente & Preparare:
„După moarte, nu mai este niciun chip de pocăință, numai noi, cei vii, putem să plecăm îndurarea lui Dumnezeu spre cei adormiți, prin milostenii, prin post și prin rugăciune, si, mai abitir, prin pomenirea răposaților la Sfânta Jertfă, când se pregătește o colivă alaturi de pomelnicul adormiților.
Sub duhurile și privirile drepților din ceruri, mătușile, bunicile, bătrânele domnișoare, aduc cele trebuitoare la cuhnie: 2 kg arpacaș, 1 kg zahăr tos, 1,2 kg miez de nucă , coaja de la 3 lămâi mari și 2 portocale, esențe de vanilie 4 sticluțe, esențe de rom 5 sticluțe, esențe de migdale 2 sticluțe, 20 pliculețe de zahăr vanilat, 300 grame zahăr pudră și pesmet de biscuiți.
Se face, apoi, coliva ca în camenița mânăstirii. Arpacașul curățat se spală în apă rece, musai, în 9 ape neîncepute, dupa sfaturile preoților, o apă pentru fiecare cer, după care se pune la fiert în ceaun cu o linguriță de sare cu vârf și apă cât să acopere grâul pisat. Cu iubire de oameni, cu adâncă înțelepciune, cu chiverniseli, cu folos și cu nădejde de revedere pe lumea cealaltă, unde nu este nici suspin, nici durere, nici întristare, ci numai viață fără de sfârșit, arpacașul se fierbe două ore la foc mic, timp în care amesteci fără oprire. Înainte cu un sfert de ceas până la fierberea grâului pisat, se adaugă zahărul și se amestecă fără hodină cu lingura de lemn mare ce are coada lungă, puternică. Dacă mai este trebuință de apă în timpul celor două ore, se adaugă numai apă caldă și, în cazuri nefericite de culoare închisă a arpacașului se stropește cu suc de portocale și grâul se albește. Toată fiertura se răstoarnă, după ce am urmărit-o și-am controlat-o să fie vâscoasă, într-un lighean mare și se presară de sus mirodeniile, esențele și nuca pisată din vreme cu sticla. După ce se răcește, se gătește pe un platou mare, se ornează cu pesmetul de biscuiți, apoi cu zahărul pudră pe care-l netezim cu o coală de hârtie, se îngalonează cu nucă, bomboane de ciocolată rotunde și la mijloc cu evlavie tronează Sfânta Cruce cu cele trei trefle.
Pomenește, Doamne, sufetele adormiților robilor tăi, părinților, fraților, surorilor și ale tuturor rudeniilor mele după trup (cutare…) și le iartă lor toată greșeala cea de voie și cea fără de voie. Dăruiește-le lor Împărăția și împărtășirea veșnicelor tale bunătăți și a Ta cea fără de sfârșit îndulcire și fericită viață. Amin!” 

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro