În mânăstirile noastre, întotdeauna s-a gătit bine, sănătos și cu gust. O rețetă emblematică este, desigur, cea de GHIVECI CĂLUGĂRESC. Iat-o în varianta sa cea mai simplă:

Ingrediente:
3 cartofi de mărime potrivită
2 morcovi
2 ardei graşi
1 dovlecel
1/2 conopidă
1/2 varză
1 mână de fasole verde
1 ţelină
2 cepe
4 roşii potrivite
1 linguriţă pastă de tomate sau 2 linguri bulion
2 lingură de pătrunjel verde tocat
2 linguri de untdelemn
sare după gust
Preparare: Legumele se spală, se curăţă de coajă (cartofii, ţelina, morcovii, dovlecelul) şi se taie în cuburi mici. Varza se taie fideluţă, conopida se rupe în bucheţele, iar fasolea verde se taie în bucăţi de 2-3 cm. Cepele se curăţă şi se călesc într-o cratiţă cu untdelemn încins, se adaugă legumele şi ardeii tăiaţi bucăţele, se pune sare şi se stinge cu apă şi bulion sau pastă de tomate. Roşiile, tăiate cuburi, se pun deasupra, împreună cu jumătate din verdeaţa tocată. Apoi vasul se pune la cuptor, la foc potrivit şi se lasă o oră. Când este aproape gata, se presară pătrunjel verde şi pastă de tomate.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro