Noile tendințe mondiale din modă pun anul acesta un accent deosebit pe accesorii. Mai exact pe șosete și ciorapi!

Dacă în secolul secolul VIII î.H., de când datează primele însemnări despre aceste articole de vestimentație, se purtau șosete din piele de animal, cu model asemănător, conform însemnărilor poetului grec Hesiod, încă din secolul  I î.H. apare la romani un fel de pseudo-şosetă – mai exact, niște fâşii de textile sau de piele de animal, cu diverse modele, care erau înfăşurate în jurul tălpii şi gleznelor. Iată că încă de atunci oamenii foloseau aceste articole ca pe niște elemente de exprimare a personalității, nu doar cu rol de protejare a picioarelor. Totuși, le purtau de obicei doar femeile, copiii și bătrânii. Totuși, după mijlocul secolului I d.H., romanii au adoptat la rândul lor această „modă”.

Materialele pentru șosete și ciorapi au început să se diversifice odată cu modelele, iar Saxonii, în secolul V, purtau deja şosete scurte din material textil. Treptat,  acest articol vestimentar şi-a schimbat forma, dimensiunile şi aspectul, pe măsură ce a devenit din ce în ce mai popular, până când a avut loc o adevărată revoluție - cea a ciorapului elastic! William Lee, englez din Calverton, a realizat prima maşină de tricotat în 1589. La sfârşitul secolului al XVII-lea Anglia exporta între 1 – 2 milioane de perechi anual în toată Europa. Pe măsură ce industria s-a dezvoltat, ciorapii și șosetele au început să fie făcuți din mătase, lână sau catifea, colorați şi deseori decorați cu tot felul de zorzoane. Moda aceasta s-a manifestat până în secolul al XVII-lea, când a apărut și „stilul” veneţian – ciorapi tricotaţi care se terminau sub genunchi, fiind susţinuţi de jartiere.

Până în secolul al XVIII-lea ciorapii erau în general albi, dar în secolul următor, mai ales în Anglia, bărbaţii au început să poarte ciorapi negri (mai ales după moartea lui Albert, soţul reginei Victoria, în 1861).

În anii 20, ciorapii au reprezentat forța în modă, odată cu apariția fustelor scurte! Iar după al Doilea Război Mondial, ciorapii din nylon au depășit în popularitate ciorapii de mătase!

În prezent, șosetele și ciorapii au depășit de mult statutul de elemente esențiale de vestimentație. Diversitatea modelelor și a stilurilor permit purtătorilor să-și exprime personalitatea în cele mai creative și comode moduri.

Anul 2022 - anul șosetelor și ciorapilor cu stil!

Anul acesta, mai mult ca oricând se poartă șosetele și ciorapii atipici. Iată câteva exemple oferite cu ajutorul specialiștilor de la Șosetăria.ro:

Dresuri și ciorapi cu model, de damă

Ciorapii de zi cu zi nu se mai poartă simpli. Cu carouri, dungi verticale sau orizontale, cu fir metalizat sau diverse modele: fluturași, floricele sau semilune, dresurile de damă fac senzație mai mult ca fustele sau încălțămintea.

De exemplu, modelul de Ciorapi de damă cu fir metalizat Fiore Rissa 20 den

sosetaria ciorapi de dama


Sunt produsi din fibre de tip Lycra, pentru un plus de flexibilitate si fir metalizat. Dresul detine o banda ingusta de aproximativ 3.5 cm, elastica, dar ferma, ce asigura stabilitate fara a forma cute. Chilotul are clin igienic din bumbac si este intarit sub forma de banda T, avand cusaturi plate. Ciorapul este transparent, iar varful este intarit invizibil, fara calcai format.

Șosete cu model, pentru bărbați

Nici șosetele pentru bărbați nu se mai poartă simple. În diverse modele sau culori, șosetele pentru bărbați fac senzație într-un mod subtil. Pentru cei mai îndrăzneți există modele cu șosete diferite în aceeași pereche.

De exemplu, modelul de șosete cu lenes Nanushki Slow Moe, din bumbac.

sosete cu lenes

Sosete colorate cu lenes, realizate din fibre de bumbac de cea mai buna calitate. In partea de sus au banda elastica pentru a preveni alunecarea, iar datorita tesaturii de o calitate superioara, sunt confortabile si placute pe piele. Sosetele nu prezinta cusatura in varf.




 






Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro