Zona de confort este locul în care ne simțim cel mai securizați, locul în care ne simțim bine cu noi și care ne oferă o anumită stare de relaxare, de comoditate, de plăcere și chiar nepăsare. Tot ea ne poate aduce monoloage interioare cu tușe dubitative, șovăielnice ce pot trezi o anumită ambivalența „îmi place starea aceasta când nu-mi vine să fac nimic nou, sunt obișnuit cu rutinele mele, nu-mi doresc să ies din zona mea de confort, sunt bine” dar în același timp „simt că am stagnat, îmi este greu să fac ceva nou, simt că ceva mă blochează, nu sunt mulțumit de mine, aș fi putut face mult mai multe și totuși mă mulțumesc cu puțin” .

Zona de confort nu este ceva negativ sau pozitiv, este „spațiul” mental care ne poate oferi o trambulină de lansare excelentă spre zone de creștere (de ex. Invatarea unei limbi straine, aplicarea cv-ului pentru un job mai bun, creșterea stimei de sine, cursuri noi, locuri noi de vizitat, o discuție diplomată cu șeful despre o nemulțumire ce trenează s.a), alteori este zona de întoarcere către noi atunci când avem nevoie de acest confort, de nevoia de reîncărcare, de relaxare iar alteori este un gărduleț delimitant de tot ceea ce înseamnă creștere...

Fie că ai nevoia de a socializa, de a te auto-dezvolta, de a te auto-depași în plan personal, social, profesional, spiritual, familial – vei resimți această provocare. Oamenii sunt expuși evoluției, începând (conform lui Maslow) de la satisfacerea nevoilor de bază, până la cele de autorealizare. Când ne opunem proceselor firești de dezvoltare apare o stare de apatie, de demotivare.

Tu în ce zonă te afli?

Zona de stagnare – este sinonim cu a te opri, a refuza să mai ieși din cerc, a rămâne suspendat, blocat. Dacă ești aici și simți că nu poți ieși, deși simți că te-ar ajuta, cu încredere îți recomand să apelezi la specialist. Nu te lăsa să stagnezi pe termen lung, cu cât se prelungește momentul cu atât este mai lentă revenirea. Poate că este potrivit să te întrebi Ce anume te blochează? Ce anume te demotivează? Care ar fi acel ceva ce te-ar determina sa faci mai mult pentru tine?

Zona de revenire – cu toții avem momente când simțim că singurul aspect care ne calmează este să ne reîntoarcem la noi. Să ne dăm permisiunea să ne reîncărcăm, recalibrăm și să facem activități cu lejeritatea cu care ne-am obișnuit de atât timp. Aici este important să revenim, dar să nu stagnăm.Alina Duta

Zona de creștere – o vei simți când dai drumul chingilor obișnuinței, spargi barierele blazării și te expui propriilor temeri (teama de critică și autocritică, teama de eșec, teama de a abandona ceea ce ai început, teama de a greși, s.a.), accepți provocări conștientizând că te vei auto-dezvolta și auto-depăși. Îți vei da voie să greșești, vei surclasa credințe care te limitează, vei acceptă fricile personale și vei avea încrederea că va fi mult mai bine decât este astăzi.

Depinde doar de noi ce alegem sau cum alegem să existăm.

„Poți alege curajul sau poți alege confortul, dar nu le poți avea pe ambele” – Brene Brown 

Pentru mai multe informații care pot ajuta la menținerea unui echilibru emoțional, puteți urmări pagina de Facebook psihoterapeut Alina Marina Duță.

iulie, 2020

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro