Sorin Câmpeanu, Ministrul Educației, încurajează elevii să depună în număr mare contestații la Bacalaureat.

Sorin Cîmpeanu: “Da, mă aștept mai mult decât la Evaluarea Națională să existe contestații și să existe diferențe la contestații, pentru că spre deosebire de Evaluare Națională, la Bacalaureat modul de organizare s-a schimbat mult prea puțin. Adică la Bacalaureat nu am avut un sistem prin care să putem elimina subiectivismul evaluării.”

Moderator: Îi încurajați pe elevi să depună contestații?

Sorin Cîmpeanu: “Categoric da! Toți cei care se consideră îndreptățit să conteste o vor face, este dreptul fiecăruia”.

“Îmi place să cred că profesorii care au avut erori mari de evaluare nu vor mai corecta niciodată, a declarat ministrul Educației”, Sorin Cîmpeanu, luni, la Digi24. Oficialul a spus că au existat cazuri în care profesorii formați special pentru a fi evaluatori la examene nu au fost folosiți de inspectorate."

Mai multe cazuri au fost semnalate de părinți, în care elevii au primit note cu mult diferite la contestații. Un elev din Galați, care a primit nota 3 la matematică, a contestat nota și a primit 8,5 la recorectare.

Sorin Cîmpeanu: ,,E clar că e nevoie de o evaluare obiectivă de o evaluare profesionistă. O evaluare online prin care evaluatorul 1 nu are legătură cu evaluatorul numărul 2, în care sistemul automat evaluează întrebările grilă, iar evaluatorul are obligația să evolueze acele teste care sunt altfel decât grile.

Al doilea motiv este o deficiență pe care o regăsim la nivelul inspectoratului, acolo unde au fost formați evaluatori pentru aceste examene naționale și nu au fost folosiți. Deci este o problemă pe care o avem în atenție și vom lua în cel mai scurt timp și măsurile care se impun. Pe de altă parte aș vrea să vă spun că din cele peste 20.000 de contestații la evaluarea națională au rămas cu note neschimbate mai puțin de 2.000. Mai exact este vorba de circa 1.800 de contestații. Peste 12.000 au fost evaluate cu notă în plus în favoarea elevului și din păcate au fost și aproape 6.000 de note care s-au schimbat în minus.

Au fost șapte note la limba română, patru note la matematică și o notă la limba maternă unde diferențele a fost extrem de mari, de până la 3,5 puncte."

,,Cel mai grav este subiectivismul care se poate manifesta, acest subiectivism trebuie înlăturat, pentru asta am avansat acea idee extrem de optimistă ca încă de anul viitor la evaluările de clasele a a II-a, a IV-a și a VI-a, plus evaluarea națională de clasa a VIII-a să fie corectate integral digital.

Eroarea umană trebuie să fie cât mai mică. De preferat, atunci când ai subiecte corect concepute, atunci când ai un barem detaliat, nu ar trebui să existe în niciun caz diferențe mai mari de un punct”, a spus Cîmpeanu.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro