O nouă mustrare pentru profesori din partea Ministrului Educației Sorin Câmpeanu. De data aceasta, în mod special pentru profesorii de Matematică, dar și pentru cei care predau Științe exacte, despre care Ministrul afirmă că predau ,,cum știu ei", fără să respecte noua programă, schimbată de mult timp.

Sorin Câmpeanu: ,,Avem o problemă cu Matematica, cu științele, care trebuie rezolvată. După opt ani sunt încă profesori care fac abstracție de faptul că s-a schimbat programa și predau în continuare așa cum știu ei. Dacă evaluarea va fi standardizată nu cred că își vor mai putea permite să predea altceva."

Ministrul a vorbit despre aceste lucruri în contextul publicării rezultatelor de la Evaluarea Națională, unde notele de la Matematică au fost foarte mici, 48,97% dintre elevii din școlile din mediul rural având note sub 5, potrivit edupedu.ro.

Moderator: Credeți că avem o problemă cu matematica, când ne uităm la medii?

Sorin Cîmpeanu: “Da, cred că avem o problemă cu științele. Da, o problemă care trebuie rezolvată.”

Moderator: Care e problema cu matematica, o vedem de ani buni?

Sorin Cîmpeanu: “Poate un nivel de abstractizare mult prea ridicat, nivel care, fiind și formulat într-o manieră mai puțin accesibilă pentru mulți dintre elevi, îi fac să renunțe la a mai încerca. Cred, e o părere. Deci multă abstractizare, nu avem suficient de multe formulări care să facă aceste noțiuni, care sunt importante, mai accesibile și asta determină mai mulți elevi să renunțe la a mai încerca să înțeleagă.”

Moderator: Schimbăm profesorii, schimbăm programa, schimbăm profesorii și programa?

Sorin Cîmpeanu: “Știți ce se întâmplă, programa am schimbat-o, o mai schimbăm, nu e niciun fel de problemă, dar am schimbat programa începând de acum opt ani. Or, după opt ani sunt încă profesori care fac abstracție de faptul că s-a schimbat programa și predau în continuare așa cum știu ei. Deci între curriculumul intenționat și curriculumul realizat la clasă efectiv este o mare diferență.”

Moderator: Și de ce fac asta?

Sorin Cîmpeanu: “Pentru că nu avem o cultură a respectării regulilor atât de profundă pe cât au alții și pe cât ne-am dori-o noi. În momentul în care vom reuși să introducem o standardizare a evaluării, în așa fel încât să eliminăm subiectivismul și să eliminăm multe alte neajunsuri sunt convins că atunci fiecare dintre colegii noștri care didactice, evaluarea fiind standardizată, nu cred că își va mai putea să-și permită să predea altceva pentru că… M-am întâlnit cu profesori care au zis “știți, în programa de clasa a VII-a ați uitat să treceți lucrurile alea, dar nu e nicio problemă că le-am predat la clasă și așa”. Sau “știți, ați trecut lucrurile celelalte cu care eu nu sunt de acord și nu le-am predat”. În momentul în care ai astfel de situații și ai o evaluare standardizată, putem să vorbim și despre evaluarea standardizată și informatizată, lucrurile acestea se văd. Să văd și te poți duce punctual pe fiecare clasă, vezi exact ce nu a mers.

O evaluare în care să iei în calcul nu numai nota globală de la matematică sau de la limba română, ci notat pe fiecare temă în parte și să vezi ce nu a mers bine. Nu a mers bine geometria, nu a mers bine problema care se făcea în clasa a IX-a în semestrul al II-lea, cine a fost profesorul. Informatic, dacă le ai pe toate, vezi că foarte mulți elevi din acea clasă au greșit exact acolo, înseamnă că deja nu mai este o problemă în pregătirea elevilor, ci o problemă în modul în care…”

 




Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro