Editura Integral, condusă de neobositul Costel Postolache, a scos de sub tipar un nou roman semnat de Stelian Țurlea, o poveste scrisă în pandemie, despre lucruri petrecute în pandemie.

Două istorii care se vor fi întâmplat în anul și jumătate al pandemiei, doi oameni cu morți de covid, două iubiri răpite de covid, două reacții în fața acestor pierderi. Și doi oameni care încearcă să se apropie unul de celălalt, cu reacții diferite, neduse la capăt. Silvia povestește naratorului ce a fost până în clipa pierderii ființei iubite. Despre Alexandru, povestește naratorul ce i s-a întâmplat e după pierderea soției. Cu fiecare se petrece un cutremur:

„într-o dimineață, nici nu trecuseră acele două săptămâni, am deschis Facebook-ul și am început să baleiez era vară primul lucru peste care am dat a fost o postare a fratelui lui Emil care anunța că Emil murise
de covid
în noaptea aceea
am citit de trei ori,
de cinci ori,
de cincizeci de ori
am urlat
NU SE POATE!”

Fiecare reacționează diferit: femeia se închide în ea, muncește pe brânci, nu mai socializează; bărbatul, întocmai ca în spusele lui Irvin Yalom e copleșit de jinduire sexuală: „o afirmare a vieții într-o perioadă în care gestionarea morții devenise parte a vieții de zi cu zi Yalom a conchis, cu oarecare ușurare, că starea lui de excitație nu este rară, că jinduriea sexuală joacă un rol semnificativ în durere, nu trebuie să se simtă stingherit. Alexandru nu s-a mai simțit stingherit, a înțeles că poate să trăiască, dacă nu o nouă dragoste, măcar o pasiune sexuală”. Lupta dintre eros și thanatos, știută de când lumea. Totul se petrece și pe fondul demonstrațiilor anti-restricții, cu sloganurile contradictorii. Multă ironie: tocmai când caută fuga de thanatos prin eros, societatea binevoiește să-i rezolve problema eroului, când se alătură mulțimii doar ca să-și alunge singurătatea, mulțimea îi strigă vârsta și îl aruncă în thanatos. O carte cu un sfârșit neașteptat, care pare să ilustreze motto-ul din Herman Hesse: „Fiecare corp este singur. Sufletul, niciodată.”

Stelian Țurlea – Dragoste în vreme de covid. Editura Integral, colecția Nod. 150 pag.
Comunicatul de presă poate fi accesat aici.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro