La aprope un secol după ce manechinul român Renée Perle defila la Paris pentru coutourierul de lux Georges Doeuillet și era fotografiată de Jacques Lartigue, o pleiadă de topmodele românce strălucesc în capitala mondială a modei.

Frumoasa româncă Georgiana Zloteanu are 1,80 m înălțime și defilează pentru nume mari precum Christian Dior, Cedric Charlier și Alexander McQueen. O altă frumusețe nativă care face furori pe podiumurile internaționale este superba Diana Moldovan, care a avut contracte cu și mai multe nume celebre precum Gucci, Dior, Chanel, Mugler, Guy Laroche etc. Cu un tip special de frumusețe naturală, tânăra Thea Costache se impune nu doar prin cei 180 cm înălțime, ci și prin alura dramatică, aproape hipnotizantă, mai ales când defilează pentru Emporio Armani ori Calvin Klein. Senină și de o frumusețe pur românească, Daniela Aciu are 182 cm și cele mai lungi picioare din România. „Preferata designerului Armani”, care a intrat în mondenul românesc și datorită relației avute cu Sorin Brotnei, a defilat recent pentru Martin Grant.

Aida Becheanu este chipul diafan al acestei paradigme. Dar este și cea care poate intra în pielea oricărui personaj feminin – dulce, provocatoare, rebelă sau suavă, Aida a ajuns, în ciuda celor „doar” 1,73 m ai săi, la New York, unde locuiește, și pe podiumuri internaționale.

Andreea Diaconu este unul dintre cele mai cunoscute manechine de origine română care a avut succes peste hotare. Prima ei apariţie pe podiumurile de prezentare a avut loc la doar 15 ani la New York Fashion Week, când au fost prezentate colecţiile primăvară-vară 2007. De atunci şi până acum, Andreea Diaconu a apărut în campaniile mai multor branduri precum Gucci, Dolce & Gabbana, şi Belstaff. În cea din urmă, Andreea a apărut alături de David Beckham. Stella Mc Cartney, Ralph Lauren, Nina Ricci, Thiery Mugler sau Balmain sunt alte branduri prestigioase pentru care a defilat.

Diana Dondoe s-a născut în Craiova, pe 22 decembrie 1982, iar în lumea modei a fost introdusă de către Giani Portmann, un căutător de talente plecat la „vânatoare” pe străzile ţării noastre. Şi-a făcut debutul în modă în anul 2002, prin prezentările pentru Prada, Balenciaga şi Miu Miu din cadrul Săptămânilor Modei de la Paris şi Milano. Două luni mai târziu a apărut în primul pictorial de modă din carieră, fiind fotografiată de Juergen Teller pentru revista W.

A apărut în calendarul Pireli, a realizat pictoriale pentru reviste precum Vogue, i-D, sau W şi a prezentat pentru unele dintre cele mai mari case de modă, printre care, Alexander McQueen, Chanel, Hermes, Lanvin, Louis Vuitton şi Yves Saint Laurent. De-a lungul timpului a fost imaginea Oscar de la Renta, Jean Paul Gaultier, Prada, Dona Karan, Moschino şi La Perla.
Deşi ajunsese la o vârstă critică pentru modele, 30 de ani, anul 2012 o găsea pe Diana Dondoe defilând pe podiumuri la cele mai importante Săptămâni ale Modei.

Diana Moldovan s-a născut pe 13 martie 1987 în Sfântu Gheorghe, iar debutul în lumea modei şi l-a făcut în 2006, la Săptânile Modei de la New York şi Milano, unde a prezentat pentru Max Azria, Alice Roi, Rebecca Taylor şi Jil Sander. La fel ca Diana Dondoe, şi Diana Moldovan a apărut în pictoriale ale celor mai importante reviste printre care Vogue şi Numero. La sfârşitul lui 2009, este fotografiată de către Terry Richardson iar în primăvara anului 2010 devine imaginea liniei de cosmetice Yves Saint Laurent. Pozează pentru catalogul Victoria Secret şi devine imaginea liniei de îmbrăcăminte a celebrului brand. Prezentările pentru case de modă celebre trebuie şi ele menţionate printre reuşitele modelului român, printre acestea numărându-se Moschino Cheap&Chic, Luisa Beccaria, Max Mara, Moschino şi Roberto Cavalli. Diana Moldovan a devenit una dintre preferatele caselor de modă de afară. Brandurile „se bat” pe românca noastră pentru a le purta creaţiile pe podiumuri. Are 30 de ani şi a ajuns în top 50 al celor mai bune topmodele ale lumii. Diana Moldovan a apărut pe prima pagină a unor reviste de modă ca Vogue, trăiește în prezent în New York şi până acum a prezentat în Paris diferite creații de modă a caselor Balenciaga, Chloé și Dior. Iată pentru ce branduri a strălucit Diana Moldovan în ultimele defilări: Oscar de la Renta, Salvatore Ferragamo, Carolina Herrera, Elie Saab, Givenchy.

Catrinel Menghia s-a născut pe 1 octombrie 1985, la Iaşi, şi a fost descoperită de Liviu Ionescu, directorul agentiei MRA. În anul 2002, a fost desemnată Modelul anului”  în România, după care a urmat o carieră în străinătate, cu pictoriale pentru FHM, Cosmopolitan, Sports IllustratedGQ sau Maxim. La scurt timp după aceea, Catrinel prezenta pe cele mai importante catwalk-uri şi devenea imaginea Emporio Armani Underwear în întreaga lume. De asemenea, Catrinel a mai colaborat cu I.D Sarrieri, Triumph, Levi's, Bruno Manetti, Cotton Club, Calzedonia, Mariella Burani sau Lise Charmel. Catrinel locuieşte în prezent în Milano.

Mădălina Ghenea este născută pe 8 august 1988 în Slatina însă la vârsta de 15 ani s-a stabilit în Italia. Deşi în prezent este cunoscută mai mult ca actriţă şi pentru relaţiile sale cu vedete, printre care Eros Ramazzotti, Leonardo DiCaprio şi Gerard Butler, Mădălina a debutat ca model şi a prezentat pentru importante branduri de modă de la Milano și Paris
Irina Lăzăreanu s-a născut pe 8 iunie 1982 însă a părăsit România împreună cu familia ei când era mică, emigrând în Canada. Irina este cunoscută în întreaga lume şi are în CV prezentări pentru Chanel, Christian Lacroix, Fendi, Jean Paul Gaultier, John Galliano, Kenzo, Just Cavalli, Louis Vuitton, Emilio Pucci şi Balenciaga. Românca a fost aleasă de Karl Lagerfeld pentru a fi imaginea colectiei Paris-Monte Carlo a casei Chanel.

Andreea Stancu defilează pentru mari designeri încă din anul 2003, fiind remrcată prezentările pentru Elie Saab. A făcut parte din agenții precum Ford Models din New York, Women Management din Milan și Paris, Place Model Management, Nathalie Models, Scoop Models și a prezentat colectii pentru Alberta Ferretti, Christian Dior, Dolce & Gabbana, John Galliano, Giorgio Armani, Gianfranco Ferré, Givenchy, Fendi, Kenzo , Dsquared2, Karl Lagerfeld, Emilio Pucci, Gattinoni, Laura Biagiotti, Fausto Sarli și mulți alții. Este bună prietenă cu celebrul model Eva Riccobono.

Alina Ilie este un alt top model de succes, născută în 1987 și a făcut parte din agenții precum Next Model Management din Paris, The Fashion Model Management, Première Model Management sau IMG Models din Milan. A apărut pe coperțile revistelor precum Grazia și a apărut in spectacole de moda precum Ready to wear defiland pentru Blugirl, Emporio Armani, Salvatore Ferragamo, Alberta Berretti și alte branduri.

Ana Maria Bucura, impresariată de Ford Models Europe este cunoscută ca fiind fitting model pentru Casa Chanel. Șatena cu ochi ireal de albaștri, având 1,77 și măsurile 82-59-89, povestește că era deja model al celebrei case pariziene de patru ani când o altă fată a rămas însărcinată și a trebuit să renunțe la acest job. A ocupat această poziție în care Karl Lagerfeld a ajustat colecțiile pe trupul ei timp de trei ani.

Elena Băguci s-a născut în comuna Chirnogi, Călărași, însă în toamna anului 2005 s-a stabilit la New York. Elena se poate lăuda şi cu pictoriale în cele mai importante publicatii din lume: Harper’s Bazaar (Grecia), Vogue (Rusia, Italia, Spania) sau Grazia (Italia). Ironizată în copilărie pentru alura sa, îmbrăcată în haine sărăcăcioase din cauza traiului modest, Elena Băguci a demonstrat unei lumi întregi că nu contează de unde provii. Originară din mediul rural, judeţul Călăraşi, tânăra, ambiţioasă şi bine educată, s-a stilat în câţiva ani şi a strălucit pe cele mai pretenţioase podiumuri de modă. Un casting organizat de agenţia de modeling MRA i-a deschis uşile succesului. La 14 ani a făcut furori la Milano, la 17 ani a cucerit Europa, iar de câţiva ani trăieşte la New York, într-un apartament situat în apropiere de Madisson Square Garden. „Cel mai des merg în Cipriani, cel mai bun restaurant din New York, care are un private club unde se adună lumea bună. Nu trebuie să faci niciun demers ca să obţii un card de acces, te selectează ei... te lasă sau nu să intri", povestea Elena Băguci revistei Tabu, în urmă cu ceva timp. A defilat pentru cele mai mari case de modă din lume: Valentino, Gucci, Chanel, Hermes, Versace, Givenchy, Marc Jacobs, Balenciaga, Giorgio şi Emporio Armani, Jean Paul Gaultier  sau Christian Lacroix. Este prima româncă apărută în catalogul Vogue. Faima şi recunoaşterea internaţională s-au reflectat şi în conturile sale. Astfel, la 19 ani, Elena a câştigat 700.000 dolari, printr-un singur contract, atunci când a devenit imaginea parfumului Gold al casei Donna Karan, pentru trei ani. Călărăşeanca, născută la 28 octombrie 1986 în comuna Chirnogi, nu uită de unde a plecat. Mai mulţi oameni din sat au povestit cum Elena vine la Chirnogi de câte ori poate. Mai ales de Paşte şi de Crăciun, a fost văzută la biserică, alături de mama sa. Familia sa este una modestă, părinţii au lucrat la CAP înainte de Revoluţie şi mai are doi fraţi mai mari. Chiar într-unul dintre interviurile acordate a mărturisit că îi este dor de locurile natale şi că se simte singură. „Plâng des pentru că mă simt singură. Aş vrea să fiu acasă. Sunt departe şi nu sunt niciodată acolo când se întâmplă lucruri. Am două vieţi. Sunt momente în care plâng în hohote, dar nu aş putea să mă mai întorc la viaţa mea de dinainte." A fost coperta următoarelor reviste: Harper's Bazaar, Elle, Grazia, Vogue, Telva etc. Deşi a câştigat rapid faimă şi bani, Elena a continuat să înveţe. A reuşit să-şi ia diploma de bacalaureat la 21 de ani şi vorbeşte fluent patru limbi străine: engleză, franceză, italiană şi spaniolă.

Lara Bobescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro