PASCĂ TRADIȚIONALĂ
„Pasca, paștele se fac la Paști. Se fac numai din făină de grâu. Se ia făina și se cerne prin sita cea deasă. Într-o covățică mică, se face plămădeala cu drojdii de târg, numite și drojdii de Viana, ori cu țaică, care se face de gospodină din floare de hamei, strânsă vara de prin lunci, ceapă albă, fierte la un loc, în care cine are pune și puțină drojdie de vin, de la gura vanei vasului, când fierbe mustul toamna. Fiertura aceasta se strecoară prin sită și zeama se pune la plămădeală. Plămădeala se face în covățica mică cu făină de grâu, apă călduță și drojdii; se poartă făina c-o lingură, de se amestecă bine, și se lasă, la un loc călduț, de dospește și crește, până se umple covățica. Plămădeala se face de cu seară, după ce se vine de la denii, ca să aibă vreme de crescut până a doua zi.
Uneori, plămădeala se întrebuințează mai degrabă, căci gospodina se scoală îndată după cântarea cocoșului, face focul în vatră, să fie cald în casă, și pe urmă pune înaintea focului covata cea mare cu făină de grâu cernută, toarnă în ea plămădeala, strică ouăle ce pune în aluat și se apucă voinicește de frământat. În acest aluat se mai pun și puțin zahăr pisat și ouă, și se frământă mereu, adăugând ori apă călduță, ori lapte dulce. Se mai pune în aluat și scorțișoară pisată cu cuișoare, ca să aibă gust bun și miros plăcut.
Aluatul se învârtește, se sucește și se frământă, până ce se sfarmă toți gogoloții, și se amestecă bine plămădeala, făcându-se o cocă moale, frământatul acesta ținând adesea unul-două ceasuri. Ca să nu se prindă de mâini aluatul, mâinile se ung adesea cu untura de porc ori gâscă sau cu unt; când gospodina n-are ouă multe ca să pună în aluat și să-i dea culoarea galbenă, se pune în el zeamă de floare de șofran, și, când e gata de frământat, se acoperă c-o față de masă, se pune pe el ceva gros și se așază covata la căldură. Frământatul se face de fete și de neveste, și adesea de bărbați voinici. Dacă aluatul e bine frământat, e potrivit în toate și are căldură, dospește lesne și crește bine. Din el se fac și pasca, și cozonacii. Când aluatul începe a crește, se dă focul în cuptor, de arde. Din aluat, gospodina face boțuri cât pumnul de mari, le poartă prin făina de grâu și le lățește cu sucitorul, după voință. Pe de lături, pune un colac rotund, care ține de gard, ca umplutura să nu cadă. Umplutura se face din brânză de oi ori de vaci, frământată cu ouă. Dacă brânza de oi e iute, se îndoaie cu cartofi fierți, frământați cu ouă. Unele gospodine, pun în umplutură și ceapă prăjită în unt. Adeseori, umplutura se face și din orez fiert în lapte dulce, cu miere ori zahăr și frământat cu ouă. Se pun în umplutură și stafide.” (Din bucătăria țăranului român)
PASCĂ CU BRÂNZĂ FĂRĂ ALUAT
Ingrediente:
600 grame brânză de vaci grasă
100 mililitri smântână
6 ouă (preferabil, de țară)
300 grame zahăr
6 linguri făină
180 grame unt, la temperatura camerei
100 g stafide
1 praf de copt
sare
coaja rasă de la o lămâie mare
2 linguri esență de vanilie
Mod de preparare:
Cuptorul se preîncălzește la 160 de grade Celsius. Ouăle se separă. Gălbenușurile și zahărul se freacă bine cu untul și un praf de sare, folosind un mixer, până se topește zahărul. Se adaugă brânza, smântâna, apoi făina amestecată cu praful de copt și se amestecă bine, până se desfac cocoloașele.
Albușurile se bat spumă, separat. Când s-au întărit suficient, se incorporează cu o spatulă în amestecul cu gălbenuș. Se adaugă vanilia, coaja de lămâie și se amestecă ușor. La final, se adaugă stafidele.
Compoziția se toarnă într-o formă rotundă unsă cu puțin unt. Se coace 45-50 de minute.
PASCĂ CU CIOCOLATĂ
Ingrediente:
250 grame + 2 linguri făină
125 grame unt
1 ou
65 grame zahăr
1 praf sare
100 grame ciocolată de menaj
2 linguri cacao
200 mililitri lapte
4 ouă
100 grame unt
1 plic vanilie
Mod de preparare:
Se prepară aluatul din făina, unt, ou, zahăr și un praf de sare. Se frământă, apoi se lasă la dospit. Se întinde cu sucitorul o foaie potrivit de groasă și se aranjează în forma de copt.
Se topește ciocolata pe baie de aburi, se adaugă untul, cacao și vanilie. Se toarnă laptele treptat și se amestecă până ce compoziția se îngroașă. Separat, se bat ouăle, se adaugă zahărul, apoi se toarnă peste ciocolată.
Peste aluatul din tavă, se pune hârtie de copt cu boabe de fasole deasupra, pentru a-și păstra forma. Se dă la cuptor și se lasă cam 15 minute. După ce este gata, se scoate și se îndepărteaza foaia cu boabele de fasole.
Se toarnă umplutura și se dă din nou la cuptor, încă 20 de minute. Cu 5 minute inainte de a scoate forma din cuptor, se decorează cu jumătăți de nuci sau migdale.
PASCĂ AROMATĂ
Ingrediente
Aluat:
500 grame făină de bună calitate
200 mililitri smântână
4 gălbenușuri
100 grame unt
1 plic drojdie uscată
coajă rasă de portocale
coajă rasă de lămâie
esență de rom
170 grame zahăr
2 plicuri zahăr vanilat
Umplutura:
1 kilogram brânză de vaci scursă
200 mililitri smântână
6 ouă
100 grame griș
300 grame zahăr
300 grame stafide asortate
coajă de portocală
1 pliculeț zahăr vanilat
1 gălbenuș pentru uns
cognac
Mod de preparare:
Ingredientele pentru aluat trebuie să fie la temperatura camerei. Se bate cu mixerul untul, după care se adaugă smântâna și gălbenușurile, care au fost frecate separat cu zahărul vanilat, esențele și coaja de portocale. Se adaugă treptat făina și celelalte ingredient, incorporându-se ușor cu mâna, până se formează un aluat care se lasă la crescut la loc cald pentru aproximativ o oră. Stafidele le-am rehidratat puțin în cognac. Între timp, se freacă brânza, smântâna și ouăle cu mixerul până devine o compoziție cremoasă, apoi se adaugă restul ingredientelor, amestecându-se ușor cu o lingură de lemn. Cine dorește o pască mult mai fină poate da brânza prin sită, eu o prefer în prima variantă.
Se oprește o parte din aluat (1/3) pentru șnurul împletit, iar restul se întinde într-o foaie mai subțire și se îmbracă o formă de tort tapetată cu hârtie de copt. Se varsă umplutura de brânză și se așază deasupra șnurul împletit. Se unge aluatul de deasupra cu gălbenuș de ou. Se dă la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 50 de minute. Este gata când s-a rumenit și aluatul de pe margini. Se taie când s-a răcit complet.
Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucătărescu
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro