un articol de Lucian Zvorișteanu & Costel Postolache
Consiliul Concurenței a amendat patru edituri (Nemira, Humanitas, Curtea Veche, Publica), două lanțuri de librării (Cărturești, Humanitas) și Asociația Editorilor din România, cu suma totală de 5,9 milioane de lei, pentru că, în urma investigației, a constatat că acestea au „participat la o înțelegere anticoncurențială” împotriva companiei Bookster, o așa-zisă „bibliotecă”.
Amenzile reprezintă o lovitură dură aplicată pieței editoriale, atât financiară, cât și de imagine. Editorii și librarii vor ataca decizia în instanță, probabil vor câștiga, dar vor rămâne pentru mult timp cu imaginea boțită: „ăștia care s-au înțeles împotriva lui Bookster”. Dar cine-i Bookster? O firmă care cumpără cărți de pe piață și le împrumută, chipurile, „gratuit” angajaților unor mari companii (multinaționale, cu precădere). Adică, multinaționalele plătesc abonamentele și angajații acestora pot împrumuta cărți de la Bookester, pe gratis.
Este un gest cultural, de încurajare a lecturii s-ar putea spune cu „mândrie patriotică”, dar, în realitate, este o afacere cinică, dubioasă și, foarte important, anticoncurențială. Pentru că Bookster, de când funcționează (2013), cu un „aviz” controversat obținut de la Ministerul Culturii, condus pe atunci de Daniel Barbu, care i-a dat fraudulos „statutul de bibliotecă publică”, nu plătește niciun ban editorilor, cărora le utilizează cărțile, opere grevate de dreptul de autor. Bookster face profit pe marfa editorilor fără se le plătească drepturile de autor. Precum un „centru de închiriat casete video” din anii ’90 care închiria în cartier casete cu filme. Ori precum Napster (un alt canal de conținut piratat, închis de autoritățile vremii la cererea producătorilor și deținătorilor de drepturi păgubiți).
În comunicatul de presă pe care Consiliul Concurenței l-a livrat presei ca să raporteze o „nouă victorie” împotriva „capitaliștilor” care nu respectă legea, Bogdan Chirițoiu, președintele instituției, a ținut să iasă din nou în față: „Noi nu ne putem pronunța asupra domeniului de aplicabilitate al altor legi, dar toate legile trebuie respectate, inclusiv legea concurenței. Editurile și librăriile trebuiau să acționeze doar prin mijloace legale pentru a-și atinge obiectivele.”
Bogdan Chirițoiu, fostul consilier de stat în Administrația Prezidențială a lui Traian Băsescu și un protejat uitat în funcția supremă a Consiliului Concurenței de mai bine de 15 ani, s-a spălat pe mâini. Adică, editurile și librarii trebuiau că apeleze la „mijloace legale”, nu să se „înțeleagă” între ei, încălcând legea. În fapt, editorii n-au mai vrut să vândă cărți acestui pretins bibliotecar și, mai mult, marile edituri l-au dat în judecată. (Procesul se judecă de ani buni.) Ca să „le-o tragă” editurilor recalcitrante – scuze pentru exprimare, dar fac trimitere la jargonul băsescian pe care Chirițoiu îl cunoaște! –, Bookster le-a făcut plângere prin intermediul „Asociația Educație pentru toți copiii”, care deține oficial biblioteca (detaliu consemnat în comunicatul Consiliului), și are acum satisfacția că i-a pus cu botul pe labe, sunt amendați!
La o zi după anunțul Consiliului, Bookster a trimis un comunicat în care a spus că n-a făcut nicio plângere la instituție și că n-are nicio legătură cu Asociația. Adică, nu-i pute gura. Numai că, în aceeași zi, casa de avocatură RTPR s-a lăudat printr-un comunicat că „a asistat cu succes Bookster în investigația Consiliului Concurenței”. O comedie proastă a comunicatelor cu parfum de manipulare securistică.
Bogdan Chirițoiu se preface că nu vede concurența neloială pe care o face Bookster în piața editorială. Să ne imaginăm că șeful Consiliului Concurenței scrie o carte, pe bune, nu ca Nicolae Ciucă, și se trezește că, după ce editorul i-a lansat-o pe piață, Bookster îi cumpără vreo zece exemplare pe care le împrumută „gratis”, făcând profit. Oare cum ar reacționa autorul Chirițoiu? Nu l-ar împinge pe editorul său să ceară lui Bookster să-i plătească drepturi de autor? Nu s-ar simți furat? N-ar reclama la Consiliul Concurenței?
Cu siguranță, resorturile subterane care au împins Consiliul Concurenței la amendarea drastică a editorilor, librarilor și AER, nu vor fi dezvăluite niciodată. Totuși, să amintim că Bogdan Chirițoiu și omul de afaceri Octavian Radu, actualul patron al Bookster, s-au învârtit prin același anturaj băsescian din primul mandat al lui Petrov. Octavian Radu (născut 1961) este fondatorul grupului RTC Holding și Diverta (lanț de librării, aflat în prezent în insolvență). În 2004, a intrat în parlament pe listele Alianței DA, dar deputatul a demisionat în iunie 2005, după ce CNSAS l-a descoperit colaborator al Securității care a desfășurat activități de poliție politică (conform Monitorul Oficial, 20 decembrie 2004). Octavian Radu, un răsfățat al presei care l-a făcut „mare antreprenor” în multe „pictoriale”, a preluat afacerea Bookster de la fondatorul Bogdan Georgescu, un fost corporatist, un alt răsfățat cu „pictoriale” în presa economică.
În prezent, brandul Bookster este operat de firma Bookster Experience, înregistrată la Registrul Comerțului cu activități poștale și de curierat. Aceasta realizează transportul cărților din biblioteca Bookester către clienți. Biblioteca este deținută de „Asociația Educație pentru toți copiii”, care a fost înființată de Bogdan Georgescu și care a obținut avizul de „bibliotecă publică” din partea ministerului condus de Daniel Barbu. Această asociație este entitatea care a făcut plângerea la Consiliul Concurenței împotriva editorilor și librăriilor, conform comunicatului instituției. „Asociația Educație pentru toți copiii” a avut pierderi de 102.963 lei la finele anului 2023, conform Ministerului Finanțelor.
În schimb, Bookster Experience a raport în 2023 o cifră de afaceri 21,9 milioane de lei și un profit de 5,4 milioane de lei. Adică, ducând cărțile la corporatiști pe tarife piperate, afacerile acestei firme au fost la nivelul cifrei de afaceri raportată de Humanitas (23 milioane de lei), una dintre editurile amendate de Consiliul Concurenței. Dar profitul cărăușului de cărți este de 4 ori mai mare decât al editurii care, chipurile, s-ar fi „înhăitat” cu alții într-o practică anticoncurențială. Acționarul majoritar al Bookster Experience este firma Bookster Business Holding (86%). Printre acționarii persoane fizice se află Tiberiu Radu (3,5%), fiul lui Octavian Radu, și Teodora Rădulescu (3,5%), actualul CEO al Bookster.
Firma Bookster Business Holding este înregistrată la Ministerul Finanțelor cu domeniul de „activitate de editare a cărților”, ce ironie! Este, în fapt, un vehicul de tip holding, fără cifră de afaceri în 2023, având drept unic acționar firma Octra Holding Ltd, un off-shore înregistrat în Cipru și deținut de omul de afaceri Octavian Radu. Așadar, „biblioteca corporatiștilor” (pardon de cacofonie!), cea care nu are nicio jenă să tranzacționeze cărțile fără să plătească drepturi de proprietate intelectuală, este înregistrată într-un paradis fiscal.
Ca să fie și mai clar: „Octavian Radu a preluat Bookster şi a schimbat structura businessului. «Nu suntem o bibliotecă, ci lucrăm cu biblioteci. Suntem un serviciu de livrare de carte închiriată».” (Ziarul Financiar, 13.01.2022)
Această agresiune împotriva editorilor și librarilor, lansată acum de Consiliul Concurenței la cererea Bookster, are un scop foarte precis: deturnarea opiniei publice de la scandalul lansării cărții lui Nicolae Ciucă, în curs de publicare la editura RAO (la care, printre fondatori/acționari apare același Octavian Radu). Bonus: o lovitură gratuită dată sub centură librăriilor Cărturești și Humanitas (competitori incomozi al librăriilor Diverta, în insolvență acum, pentru a doua oară, aparent vândută acum doi ani de Radu Octavian, pentru suma de 1 (unu) leu, dar, cu mare probabilitate, aflată în continuare în sfera sa de interese/influență), dar și o pisică arătată editurilor neprietene.
Am făcut această incursiune în acționariatul Bookster ca să știe și Bogdan Chirițoiu cui „i-a făcut dreptate”, amendând niște edituri și librării care, ele, sunt furate de un antreprenor cinic. Adică nu i s-a luat, i s-a dat. De ce nu se apucă oamenii lui Chirițoiu să investigheze activitatea Bookster, adică adevărata activitate anticoncurențială? Pentru că n-au primit ordin de la partid și pentru că așa merg lucrurile în România, hoțul strigă „hoții”!
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro
Bookster, o afacere sulfuroasă
- Detalii
- Costel Postolache
- Editorial