Începutul anului 2020 a fost marcat de lucrările decăderii din funcția supremă aplicate președintelui Trump, pe baza presupusei intervenții pe lîngă un guvern străin în scopul ruinării potențialului inamic politic democrat, Joseph Robinette Biden. După cum a reieșit, scandalul venea ca turnat părții adverse: fiul pîrîtului s-a încurcat sub cearceafurile imundei lumi politichiste din zona traseului comunist, de la Kiev și Moscova pînă la Beijing (cu o mică escală la... București), conflict incestuos de pe urma căruia și el și tătînele s-au ales cu multe milioane de dolari. Trump a fost achitat din lipsă de probe, dar mult nu i-a ajutat.
A mai rămas un an la Casa Albă, în care se va instala curînd dl Joe, la braț cu dna Kamala (președintele-ales, cum o alintă mai recent Senilăția Sa între două ședințe hipnotice de amintit cine este el și cu ce se ocupă).
Deși nimeni nu știa încă, în afara serviciilor secrete ignorate de Administrație, prin lume scotea colții ceea ce avea să fie cunoscut sub numele de pandemia Covid-19, cu origini sănătoase în solul și politica poporului chinez frate, care a făcut și continuă să facă ravagii. Ravagiile au adus cu ele nervozitate, repede speculată de politicieni, care din asta trăiesc. Conflictul etern dintre forțele de ordine și elementele recalcitrante ale societății, lăsat cu cadavrul unui exponat de culoare fără serviciu, a declanșat o serie de corecții evolutive, în care s-a văzut cu claritate cine sunt unii și cine sunt alții.
Tăișurile politice s-au înăsprit, lupta a căpătat accente de război civil parțial televizat, o nouă treaptă de civilizație a dobîndirii de bunuri a fost atinsă, prin smulgerea directă din vitrină, fără card la purtător. Politicienii de stînga exultau și incitau, cei de dreapta se foiau prin somn și mai scăpau cîte un geamăt, presa își vedea de ale ei, adică mințea prin omisiune și exagera prin menționare. Dacă e să fac o apreciere, cu riscul de-a spulbera frustrarea așteptării, marele pierzător al jocului pe componente din vestiarul democrației este presa. Le va veni greu celor din structurile ei, cît și celor de la primire, să mai creadă în ceva real. S-a intrat în faza de impresie otrăvită și cenzură elaborată. Adevărul este un lux luat cu duba, cu miștoul și cocteilul Molotov-Ribbentrop.
Prin toamnă, au venit alegerile în regim de să te ții! Orice an electoral aruncă America în urgia zdruncinului epileptic, dar de data asta, cum era de așteptat, au fost întrecute toate barierele. Este posibil să fi asistat la cea mai scandaloasă pandemie electorală din istoria democrațiilor occidentale, depășind, pe alocuri, prin fraudă, incapacitate tehnologică, nerespectarea regulilor și nesimțirea declarațiilor, nenorocirile de rit sovietic. E drept, partidele unice ale lagărului roșu competiționau cu ele însele, dar, în afara acestui neajuns, nu se deosebeau mare lucru de ce ne-a fost dat să vedem cu ochiul liber în Statele Unite.
Au fost scoase la iveală situații în care voturile exprimate au depășlit cu mult numărul celor înscriși pentru votare. Toate în favoarea democraților, înțelegători în aprecieri. Au fost depistate zeci de mii de morți, care au votat, desigur, în favoarea democraților. Asta la nivel de mărunțiș. Exemplu de furat cu camionul cu prelată: în cîteva state, în seara ziselor alegeri libere, la un moment dat Trump se afla la mare distanță de urmăritorul Biden.
Dacă numărătoarea s-ar fi oprit atunci, președintele încă actual nu-și mai făcea acum valizele în fum de grenadă și rafale de mitralieră. Ca un făcut, numărătoarea a fost oprită simultan în acele state și, după cîteva ore, ne-au fost prezentate rezultate vesele mergînd în mîini. S-a aflat că, între timp, veniseră efectele alegătorilor prin poștă (măsură abia introdusă, pe seama provocărilor impuse de pandemia Kung Flu). Vă văd persoane de inteligență - nu e greu de crezut?! Poșta aducea plicuri din interiorul statului respectiv.
Practic, n-ar fi trebuit să existe o întîrziere mai mare de două zile, numai că exprimările fuseseră expediate cu mult înainte. Unde și de ce au așteptat momentul fatal? Cînd veți găsi o explicație veți avea și răspunsul. Au fost depistate mii de acțiuni fugind pe lîngă lege, toate în favoarea democraților. Măi să fie! Prima contraofensivă, venită preponderent din zona judecătorilor și a procurorilor de ambe culori, a fost că numărul măsluielilor, chiar luate în serios, n-ar fi reușit să întoarcă soarta finală. Era bătut în cuie: Biden-președinte (care se va duce acasă în mai puțin de un an, lăsînd jucăriile dnei Kamala, ceea ce ar incita la deschiderea frontului altei discuții, amînate acum).
Poate că legea stipulează în ce condiții de procent, criminalitate, violență și abuz pe față sezonul electoral poate fi anulat. N-a făcut nimeni vorbire de acest aspect, ceea ce înseamnă că șansele de existență sunt zero. Un principiu de drept ar trebui să invoce încălcarea sistematică a legii în favoarea unei singure părți. Nu numărul furturilor dă valoarea unei încălcări majore, ci repetiția, intenția, direcția. Nu au fost luate măsuri, nu a fost nimeni aruncat în temniță, afacerea a fost redusă la zgomotul făcut de un nebun care și-așa nu trebuia să ajungă la Casa Albă.
Pe scurt, echipa de avocați-mameluci a lui Trump a iscat procese în toate direcțiile, inclusiv la Curtea Supremă, unde n-a fost nimeni impresionat. Este drept, și asta mă deranjează la fel de mult ca și restul: zisa echipă, deși a promis la unison cu președintele acum mătrășit că va face publice dovezile irefutabile ale dezmățului votual, n-a produs nimic. Un mare fîs de cupolă. Democrații au furat, iar republicanii sunt prea neserioși ca să-i ia cineva în seamă. Pînă la urmă, tot cetățeanul turmentat iese cu izmenele șifonate.
Trump și acoliții, tot mai puțini, au continuat să amenințe pînă-n ultima clipă. Cu o ultimă speranță, interesul s-a îndreptat spre ocuparea ultimelor poziții de senatori, ce urmau a fi desemnați în urma unor alegeri speciale ținute în statul Georgia.
Amănuntele contează mai puțin, deși frumos colorate, le puteți urmări prin presa voioasă. În urmă cu cîteva zile, Congresul s-a zbătut să dea un ajutor populației alegătoare, care se zvîrcolește în ghearele șomajului indus de pandemie. Ambele șiruri de politicieni au optat pentru un ciubuc de $600, pus la semnat pe masa președintelui. Acesta a respins planul susținînd că americanul de rînd ar trebui să primească măcar $2.000.
Democrații au prins șpilul din aer și au căzut de acord, introducînd niște rezoluții otrăvite în chimirul proiectului. Încurcați de rezoluțiile secundare, după ce legea a trecut de Camera Reprezentanților, republicanii din Senat s-au opus cu demnitate. De-o prostie rară. Trump țipa la ei să voteze, perfida Pelosi îi făcea cu ou și cu oțet, ei nimic! Ce succes să fi avut în Georgia cînd ceilalți colegi de partid au lăsat milioane de americani cu ochii în soare și mîinile în buzunarele goale? Între timp, Niden promitea în gura mare că dacă cele două locuri vor fi ocupate de reprezentanții democraților, ceea ce le va conferi o majoritate în camera superioară, proiectul celor $2.000 va trece negreșit. Vom vedea. Pînă atunci, senilii democrați au reușit să-i mai păcălească o dată pe senilii republicani.
Miercuri, 6 ianuarie 2021, ultimele bastioane ale speranțelor trumpești s-au dus de izbeliște, fostul președinte fiind martorul ultimei trădări, a fidelului Pence, care n-a avut curajul (sau nebunia) de-a-i face jocul lui Trump declarînd că nu recunoaște rezultatele celor întîmplate la 3 noiembrie. În Washington DC se adunaseră zezi de mii de susținători ai lui Trump, care au devenit violenți și au luat cu asalt sediul Congresului, îngrozind lumea. După lunga vară fierbinte a huliganilor democrați, a venit iarna vrajbei republicane. Cea mai mare și mai frumoasă democrație din lume, căzută în modelul Conului Leonida față cu reacțiunea și a tezelor din noiembrie (celălalt). Un circ se încheie, un altul pornește la drum. Trăiască democrația! Chiar dacă, pe alocuri, multe sunt cunoscute din istoria recentă a altor state, îmi permit să cred că cele petrecute în America acestor luni desemnează sfîrșitul unei ere. Fiecare speră ce vrea și ce crede. Dar lumea nu va mai fi la fel. Ați mai auzit acest clișeu, poate prea adesea. Aveți tot dreptul să vă manifestați înțelepciunea prin prudența lipsei de opinie. Oricum, din acest aliment veți avea din belșug de acum încolo.
6 ianuarie 2021
Atlanta, GA, U.S.A. Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro
Un an întru totul perfect
- Detalii
- Liviu Cangeopol
- Editorial