Sunt unii care-și merită renumele, oricît de caraghios ar fi acela. Cu ocazia cîte unei morți majore, diferiți guguci își dau cu piciorul în mînă scăpînd la vale fraze pe care mai bine le-ar înghiți precum fachirii săbiile în fața unei adunări de gură-cască (în uluită imitație!). Desigur, puține evenimente de acest gen au iscat atîta vînzoleală precum intempestiva moarte a lui Diego Armando Maradona, considerat de mulți cunoscători drept cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor. Sute de mari stele jucătoare de ieri și de azi, antrenori, arbitri, teoreticieni, oameni de presă, politicieni și chibiți l-au ridicat în slăvi fără rezerve (deși cunoșteau toți ce trecut presărat cu umbre avusese fotbalistul).
Personalitatea lui Maradona se preta la astfel de maniere. În Argentina, fanii au creat un cult religios în care l-au plasat pe o poziție centrală. Nu total diferit a fost și tratamentul la care l-au supus pe Carlos Gardel, marele interpret de tango și de milonga decedat în 1935, la 45 de ani, într-un incendiu iscat la aterizare pe aeroportul din Medellin, Columbia. Se spune că argentinienii îi detestă cu aceeași fervoare pe columbieni, de parcă ar fi fost vina lor, pînă și acum, la 85 de ani de la nenorocire. Gardel cîntă de la zi la zi mai bine, spun argentinienii. Să vedem ce vor face din cultul pentru Maradona…
Doar sub comunism se întîmpla neajunsul în ograda căruia cînd toți lăudau toți lăudau. Acum suntem ființe trăitoare în regim democrat și unisonul nu dă bine. Cînd toți laudă e de bun-gust să se afle unul nevoit să înjure, doar așa, ca să dovedească lumii că nu suntem o nație de milogi. S-a găsit și la noi unul provenit din tagma inginerilor care să-l înjure pe Maradona: că a băut, că a fumat, că a prizat stupefiante pe nas, că a fost nepoliticos cu Papa chiar la Vatican și prieten cu Castro, cu care trabuca precum golanii. Pe cînd trăia, inginerului nostru nu i-ar fi trecut prin cap să-i bată lui Ceaușescu obrazul pentru aceeași companie... Dar orice temei ai în cap, e de prost gust să sari cu spurcatul în casa funeraraă, chiar dacă ți se pare că ai dreptate (cine nu cunoștea necazurile argentinianului cu substanțele care i-au curmat cariera de jucător?).
La un moment dat, Maradona a glumit în cadrul unui interviu: Imaginați-vă cum aș fi jucat dacă n-aș fi luat droguri! Nici nu știau rivalii mei ce cadou le făceam! Asta nu înseamnă că trebuie să ne oprim brusc din 2 ascultat 85% din muzica făcută de mariile genii ale jazz-ului și rock-ului, pentru că au servit necuvenite ori să-l disprețuim pe Faulkner pentru vomele dintre scrierea a două pagini. Ori pe Hemingway, Hesse, Lowry, Joyce, Chandler și alte cîteva sute.
Condamnăm păcatul, că așa se cere, chiar li printre ingineri, dar păstrăm proporțiile și prioritățile, lăsînd opera să trăiască! Iar acum, în cortul durerii, ce importanță are, cînd el însuși a condamnat meteahna? Inginerul-betonist îl acuză pe Maradona că a fost un monument de nesportivitate, pentru că a marcat un gol neregulamentar cu mîna Angliei în 1986, în cadrul unui meci al Campionatului Mondial, fără a-și cere scuze. Golul lui Maradona realizat cu mîna nu l-a făcut mai bun decît era, dar nici mai rău. Scoateți acel gol din palmaresul lui și vedeți ce rămîne. Pe deasupra, probabil că n-a existat mare golgeter care să nu fi comis o iregularitate în preajma a cel puțin unui singur gol important al carierei. Un membru proeminent al lotului Angliei din acel meci a avut despre Maradona laude emoționant de intense. Da, dar nu trebuia să se fălească, măcar!
De ce a fost Maradona mîndru de înscrierea acelui gol? Nu este numai taxa unui fiu al mahalalei care se bucură de reușita unei șotii în dauna unui fiu de boier. În acea vară, trupele Marii Britanii invadaseră Insulele Malvine (Falkland Islands), parte cîndva a teritoriului argentinian. În acea vară, cel puțin, englezii erau pentru argentinieni ceea ce-au fost rușii pentru noi cînd au invadat Basarabia! V-ați fi bucurat, în atenția unui meci de la un Campionat Mondial de Fotbal, ca Năsturescu să-l fi învins pe Lev Iașin printr-o șmecherie de maidan, domnule inginer? Sau nu? E posibil să nu, deoarece inginerii comuniști, cînd nu furau pe rupte, erau foarte corecți!
De-a lungul vieții, Maradona a ajutat mii de copii săraci din întreaga lume. Vizitînd Vaticanul, al cărui șef este un înfocat suporter al său, a venit discuția despre copiii săraci de pretutindeni. Cu tupeul intact și disprețul marcat împotriva ipocriziei, fotbalistul i-a sugerat Papei: Vindeți aurul de pe aceste tavane și ajutați-i! Desigur, îndemnul era făcut mai mult în cheie metaforică! Inginerul, după cum era de așteptat, nu s-a prins la dilemă și s-a indignat la culme! Auzi, soro, îndrăzneală și îndemn la distrugerea culturală a patrimoniului mondial! Maradona i-ar fi reproșat, pe un ton de arțag, că adevăratul patrimoniu mondial este format din copii. Dar poate că suntem noi prea obtuzi și nu înțelegem inestimabila valoarea a unor chipuri cioplite. Oare ce-ar fi 3 spus Isus într-o situație similară? Lăsați copiii să moară, că așa icoane nu mai întîlnești!?
Pentru cei care au studiat fenomenul, Maradona a fost cel mai bun fotbalist din lume între 16 și 20 de ani. După aceea, a-l mai fi considerat din această lume era o simplă eroare. Este ceea ce încearcă să explice în aceste zile zecile de experți ai acestui sport, cu grafice, reluări și impresii. Care încă, e adevărat, nu s-au consultat cu… Care, prin conduita lor de turmă, vor atrage înapoi regimurile totalitare ale trecutului. Ei da, nu era chiar așa de rău! Ce vă holbați așa? Unii se descurcau. Ori măcar aveau slujbă la stat. Le potriveai din condei, ieșeai la liman. Nici acum nu e prea dificil. Mai cu seamă că principiile au rămas parțial aceleași. Cu oleacă de curmeziș, țîfnă și obrăznicie.
Cînd a văzut ce cuvinte înălțătoare de canal a proferat inginerul în contul lui Maradona, Ilie Năstase s-a scăpat pe el, imaginîndu-și cam ce-l așteaptă! În fine, după un schimb dur de replici cu betonistul, a reușit să obțină promisiunea că acesta nu va comenta nici evenimentul, nici biografia marelui jucător de tenis! Nu avem de-a face acum doar cu teroarea medicilor, care bagă lumea sub mască după bunul plac, trebuie să ținem cont și de cea a inginerilor, care vor să măsoare cu șublerul asperităție vieții prin care a trecut fiecare!
George Călinescu era pițigăiat, lui Mazilescu îi plăcea să petreacă, Barbilian se droga, iar Bacovia le zvînta cu paharul… Doamne, ce noroc că n- a auzit de ei și au reușit să moară în pace!
29 Noiembrie 2020
Atlanta, GA, U.S.A. Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro
Inginerul și geniul
- Detalii
- Liviu Cangeopol
- Editorial