Pentru toți ateii lumii, necredincioși de toate religiile, rătăciți sub toate simbolurile, oameni simpli sau încîlciți, înclinați să judece în pripa aparențelor și filozofia manelelor, retrași în încăperi funerare și-n fața televizoarelor ghiftuite cu bere de ieftină calitate, urlînd în pumni strînși purtați de curajul dobîndit în anonimatul colectiv al stadioanelor, scribi care-au dat de regulile vorbirii din întîmplare, fără a-i înțelege menirea nici o clipă, preoți care incită la ură și discordie, în loc să caute pacea omenirii, dacă vor s-o dobîndească pe cea a eternității, ei și enoriașii lor, celor care trec vioi în pas de frivolă paradă pe sub bolta fiecărui arc de înfrîngere în zumzet de gîrîieli anunțînd venirea sfintei vome a petrecerilor prilejuite de sărbători aprobate, o, voi, deștepții lumii, care ați citit cărți pe apucate și ați discutat cu șefi de echipă mai în vîrstă ca să le validați, ați primit acolade plătite și premii absorbite pe nas, destrăbălați în euforia păcatului fără a fi stat măcar o clipă în preajma unui om de bun-simț amuțit de tupeul vostru agresiv, nu vedeți cum se strînge lațul în jurul cililor vibratili ai nemerniciei voastre?

Știți la ce merite v-aș supune fără crîcnire? Interzicerea de-a audia muzica divină a vechilor maeștri, Bach, Beethoven, Mozart și Verdi, interdicția lecturii și a studiului marilor poeți și filozofi, părtășia actorilor care nu mai sunt, gloria victoriilor de odinioară, la umbra cărora v-ați împăunat cu penele altora, care nu mai vor să vă poarte în zbor, stupidele voastre performanțe sportive sau vîrfuri de propagandă comunistă în care nu erați oricum meniți să credeți, decît dacă vă convenea ocazia de-a căsca gura fără a strînge sparanghel prin muncă patriotică, de-a edifica nimicul udat cu băutură și grăsime, bancuri idioate și cuvinte porcoase.

Dar mai mult decît orice ați merita să vă fie interzisă contemplarea frumuseților acestei țări, pe care ați spurcat-o și batjocorit-o, prin urlete de falsă justiție și cretină indignare, prin distrugerea continuă care n-a ajutat nimănui, prin minciunile permanente care mai mult v-au încurcat mințile obosite de scheme care nu vă ieșeau niciodată și alcool tîrîndu-se ca un șarpe pîrlit prin vasele capilare ale unui creier nefolositor decît la identificarea viitoarei ținte de atac. Un bun motiv de-a detesta oglinzile pe care mulți vi le-au pus înainte. O veți detesta și pe asta.

O, nu e tot poporul, sunt și excepții, cine se crede ăsta să ne facă albie de porci în văzul lumii? Dar ce este și mai grav și nu realizați (e, de altfel, tot ce vă mai ține în viață), se pare că acesta a ajuns un blestem care nu vă mai poate atinge cu nici un chip. Tulburat vă fie somnul în popasul de nimic!

Tuburi mobile de canalizare, de la naștere la moarte, pe meleaguri fabuloase…asta sunteți!

Liviu Cangeopol

17 mai 2020

Atlanta, Georgia, U.S.A.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro