Organizațiile umanitare internaționale transmit acum un grav semnal de alarmă: este imposibil de înțeles și e de neacceptat faptul că Președintele Biden a decis ca țara sa să livreze Ucrainei mine antipersonal, unele dintre cele mai cumplite arme care „prelungesc orice război dincolo de încheierea sa oficială”. Iată, în acest sens, doar unul dintre aceste proteste, semnificativ deoarece vine tocmai din partea organizatorilor Campaniei internaționale pentru interzicerea minelor terestre (ICBL); în opinia lor, decizia americană „vine nu numai să contrazică politica declarată a SUA împotriva transferurilor de mine terestre, dar amenință și deceniile de progrese în eliminarea acestor arme cu acțiune nediscriminatorie”.

Problema este extrem de gravă deoarece mesajul trimis acum pe plan mondial este că, pornind de la decizia americană de a alimenta oficial armata ucraineană, din nou, cu asemenea tip de arme, încalcă, se spune în continuare în mesajul asociației internaționale de specialitate, înseși principiile de bază ale Tratatului din 1997 pentru interzicerea minelor, în care Ucraina este parte semnatară. Tratatul „interzice în mod explicit achiziția, stocarea și folosirea minelor antipersonal în orice circumstanțe; costul uman al acestei decizii nu poate fi subestimat. Ucraina se confruntă deja cu decenii de activitate de deminare, din cauza folosirii extensive a minelor terestre de către ruși. A adăuga noi mine la această contaminare va mări doar nivelul de suferință al civililor și va complica eforturile de reconstrucție post-conflict”.

Aveți aici o explicație asupra a ceea ce înseamnă Convenția de la Ottawa, care a intrat în vigoare în martie 1999, iar în 2022, 164 de țări ratificaseră Tratatul sau aderaseră la acesta. Dar există și un număr de țări mari producătoare și utilizatoare de mine terestre (printre care SUA, Rusia, China, India sau Pakistanul) care nu au semnat textul și, în consecință, pot să exporte fără probleme armele de acest tip, unelte ale morții ieftine, teribil de eficiente și care pot fi utilizate pe spații largi, pe orice tip de teren, la fel de folositoare și în războiul de gherilă, atunci când sunt puse în imobile sau în jurul acestora, pentru a forma cordoane defensive, adeseori succesive.



Uniunea Europeană a acționat în permanență în favoarea susținerii necondiționate a tuturor acțiunilor pentru aplicarea legislației internaționale așa cum puteți vedea în numeroasele documente publicate. Pentru analiza exhaustivă la zi, vă rog să consultați aici, LAND MINE MONITOR, ediția 2024, dat publicității pe 20 noiembrie, și care este prezentat acum în cadrul Convenție pentru interzicerea minelor anti-personal, care are loc în aceste zile (20-24 noiembrie) la Palatul Națiunilor de la Geneva.

Dar trebuie făcută o precizare necesară. Minele antipersonal livrate acum Ucrainei se deosebesc de cele anterior livrate de SUA de la începutul conflictului.

mine sura 22 noiembrie unteanu

Minele livrate acum, spre deosebire de minele antitanc trimise în primele transporturi în Ucraina, au misiunea de a ucide sau răni grav soldații inamici și – ca mare noutate – sunt prezentate ca a fi „non-persistente”: sunt dotate cu un dispozitiv de auto-distrugere sau de auto-dezactivare, care intră automat în funcție după o anumită perioadă de timp, mai precis după ce se epuizează bateria care provoacă explozia. Ceea ce face ca să fie tot ustensile de ucis, dar conforme Convenției de la Ottawa, spun decidenții de la Washington.

Minele de tipul M18A1 sunt arme cu dispersie cu mare putere explozivă, direcționale, anti-personal care, în momentul exploziei încărcăturii de C4, aruncă în aer 700 de sfere de oțel, letale pe o rază de 5o m. și pe un arc de 60 grade. Sunt produse în diverse variante, precum cele canadiene C19, chiliene M18, chineze Tip 66, israeliene tip 6, rusești tip MON-50, pakistaneze tip P5 Mk1, sud-africane Ri1M1, vietnameze Mdh-C4, sau sud-coreene K440.

Dincolo de acest eveniment de strictă actualitate, care vine să complice și mai mult situația din Ucraina, deoarece extinde cu noi elemente discuția despre folosirea armelor cu dispersie, iată harta țărilor producătoare, care apare în ediția 2024 a Raportului amintit anterior. Se arată acolo, fără ca autoritățile noastre să emită vreun protest oficial, că arme cu dispersie ar fi fabricate și în România.

productie munitie 22 noi unteanu

Povestea asta pare să se dezvolte exploziv în multe direcții, tocmai pentru că ceea ce se petrece în Ucraina pare să fi dezlegat sigiliile puse de comunitatea internațională, în etape, într-un proces de conștientizare a nevoii urgente de a pune capăt conflictelor și de a instaura reglementări chiar în domeniul ducerii războaielor, în ciuda opoziției permanente a lumii generalilor, în combinația lor mortală cu profitorii de război de pretutindeni. În ce privește subiectul de azi, eforturile păreau să fie pe un drum bun și datorită enormului impact avut de acțiunea foarte curajoasă a Prințesei Diana (foto) care a avut un rol decisiv în adoptarea Convenției de la Ottawa.

printesa diana 22 noi unteanu

În buna noastră tradiție, nu avem organizații ale societății civile care să se ocupe de asemenea teme (cu excepția unor dezbateri organizate, demult, de cei de la EURISC, sub conducerea lui Liviu Mureșan) și, pe cale de consecință, subiectele astea nu există, că doară nu ați vrea să fie discutate de politicieni temători sau, Doamne ferește și apără, chiar de militari.

Tare păcat că există o asemenea defazare politico-militară, căci, iată, dacă vă uitați bine, vedeți că temele astea neplăcute se apropie rapid de noi și pot exploda, ca să folosesc acest termen poate potrivit contextual, în mai multe direcții. Oricum, dacă ceva se desprinde din cețurile acestor zile, este că decidenții politici ai lumii noastre din ce în ce mai abulice, au hotărât că a venit timpul să renunțe la opreliștile juridice înscrise în Tratate de propriile guverne, și, ca atare, să lase liber la toate formele de măcel. Ne-am întors, poate neașteptat de brutal, la elementele componente ale atmosferei de dinainte de cele două mari conflagrații mondiale.

Pretențiile ideologice ale democrației au devenit sau sunt pe cale să devină o simplă izmeneală, totul în așteptarea viitorul conflict. Vă reamintesc ce scria Howard Zinn și decideți dumneavoastră dacă avea dreptate:

„Războiul prezintă triplul avantaj de a suda conștiința națională și dezvoltă sentimentele patriotice, face să fie date uitării problemele interne și conflictele de clasă și permite piețelor să găsească noi teritorii unde să-și vândă produsele”.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro