Ne aflăm în momentul în care, din nefericire pentru specia umană, toate scenariile, inclusiv cele extreme, inclusiv cel al distrugerii finale, sunt credibile, tocmai din cauza tipului de politicieni care au ajuns să decidă soarta lumii, incapabili să ofere alte soluții decât cele presupuse de folosirea armelor.

În consecință, revin în actualitate acele tipuri de scenarii în care sunt studiate efectele folosirii pe scară largă a diverselor arme din arsenalele strategice sau/și tactice, toate acum reumplute în mare grabă, după abandonarea principalelor tratate internaționale, care, la un moment dat, nu foarte demult, păreau să fi ridicat bariere solide de protecție în calea producerii, diseminării, stocării, sau impunând limite capacității totale a arsenalelor nucleare. Chiar exista o speranță că se va putea limita sau încheia nebunia înarmării nucleare și iată cum au evoluat negocierile pentru așa numitele „tratate fundamentale” în domeniu, acum anulate și uitate:



Pe cale de consecință, militarii au comandat studii care să prezinte purtătorilor de cizme și căști care sunt, extrem de precis, efectele destructive obținute prin folosirea principalelor arme nucleare aflate în arsenalele marilor puteri. Un exemplu deja clasic în domeniu, folosit în mai multe centre de studii militare avansate și, în orice caz, de analiștii din domeniul serviciilor de informații, este simularea realizată de de cei de Science and Global Security cu estimarea foarte corectă a principalelor ținte și pierderilor estimate, totul pe diverse variante ale Hărții Nucleare.

harta nucleara oct 1

Este interesantă și înfricoșătoare demonstrația, bazată pe calcule strict statistice, și, mai ales, după cum veți vedea și singuri, extensia enormă a distrugerilor produse în zona care vă interesează și programând și armele nucleare pe care bănuiți că le-ar putea alege potențialul atacator. Evident, spaima asta poate fi și este profesionist monetizată, iată și exemplele produselor oferite de firme specializate în echipamente destinat publicului larg, care și-ar dori să supraviețuiască un ui atac nuclear. „Satisfacție garantată” asigură cei de la MIRA Safety. Dacă studiați variabilele propuse de specialiștii de la Princeton, acordați atenție și faptului că, între opțiunile de care dispuneți, figurează posibilitatea de vedea efectele exploziilor unora dintre armele strategice, dar și ale unora dintre armele nucleare non-strategice („Non-strategic nuclear weapons”, NSNW), dar și ale unei arme nucleare fabricate de un grup terorist.

Iată un alt calcul al efectelor folosirii unei arme nucleare, dar, de data, Doamne ferește, chiar în zona Mării Negre, în scenariul dezvoltat de cei de la The Sun, luând în calcul diferite tipuri de arme nucleare probabil de a fi utilizate în caz de conflict de mare intensitate:

zona marcata nuclear 1 oct
Am vorbit recent despre primul tip de arme nucleare, cele strategice, folosite împotriva unor obiective de tipul centrelor de comandă centrelor administrative și clădirilor considerate vitale pentru asigurarea funcționării normale a vieții economice și sociale și, în primul rând, a producției militare, și având o rază de acțiune de peste 5.000 de km. Dar, iată, revine în actualitate imediată spectrul folosirii armelor nucleare non-strategice cele cu o rază de acțiune de până la 600 km și destinate a fi folosite (cel puțin în teorie) împotriva unor ținte militare. În ciuda tuturor promisiunilor și angajamentelor, acest tip de arme nucleare este în continuare în arsenalele militare și, în acest sens, un raport oficial american arată nivelul primejdiei reale, în 2024. Și nu este vorba despre ce spun cei de la Departamentul de Stat.

racheta 1 oct

Foto: rachetă Iskander încărcată pe un lansator terestru, în cadrul exercițiului de pregătire pentru folosirea armelor nucleare non-strategice, 24 mai 2024.

Semnalul cel mai îngrijorător îmi pare cel dat de Federația Rusă, care, în primăvara acestui an, pe 21 mai, a început prima etapă a unui „exercițiu militar în Regiunea militară Sud, pentru pregătirea și folosirea de arme nucleare non-strategice”, iar, în filmarea realizată de ministerul rus al apărării, se pot vedea componente terestre și aeriene NSNW, cu rachete Iskander, un bombardier supersonic Tu-22 și un avion multirol Mig-31K, dotat cu rachete hipersonice Kinjal. Rusia dispune aproximativ 1.000-2.000 de ogive nucleare NSNW, amplasate pe o largă varietate de arme: tipul rachete aer-sol, bombe gravitaționale, sisteme de rachete anti-aeriene, anti-navă, anti-submarine, anti-balistice, precum și mine nucleare.
De partea cealaltă, americanii au propriul lor arsenal de acest gen, cu arme diseminate în arsenalele lor din diverse țări ale lumii:

arme nucleare tipuri 1 oct
Se va opri cumva acest joc pe marginea prăpastiei, sau așteptăm inevitabilul, deoarece nu mai e nimic altceva de făcut? Sau doar asta ne-a mai rămas, adică studiul atent al scenariilor conflictului nuclear cu toate tipurile de arme (și ținte) pe masă?

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro