Un ordin religios musulman va fi transformat într-un stat suveran în Albania, așa cum a anunțat premierul acestei țări într-un spectaculos discurs pronunțat în fața Organizați Națiunilor Unite, cea care, poate în viitorul imediat, va fi chemată să-l ofere cuvenita recunoaștere ca Stat Membru. Fondat sec.XIII în Imperiul Otoman, ordinul religios sufistă șiită BEKTAȘI are acum în Albania Centrul său mondial cu o tradiție de toleranță religioasă și care, cum spunea premierul Edi Rama, va deveni „un nou centru de moderație, toleranță și coexistență pașnică”, un nou stat pe harta lumii, „Statul Suveran al Ordinul Bektași”.
Chicago Urbanist
@chi_urbanist
The Sovereign State of the Bektashi Order superimposed on Vatican City
Iată cum asistăm la amorsarea unei mișcări care poate avea o importanță enormă pentru viitorul previzibil și care poate schimba raporturile de putere, influență și chiar de echilibru al tradițiilor culturale și spirituale, în consecință schimbare de paradigmă politică semnificativă și pentru prima oară în istoria modernă reflectând amploarea schimbărilor demografice despre care vorbesc experții în domeniu.
Iată estimările făcute de cei de la PEW RESEARCH CENTER, care prezintă trei scenarii de dezvoltare privind amplificarea populației musulmane în Europa, devenită deja un factor important de luat în seamă în mai multe țări occidentale, proces clasic și iremediabil ascendent așa cum s-a văzut în ultimele decenii. În acest context, analizați și sugestia majoră conținută în cel de-al treilea tabel, cel care arată că această creștere poate deveni exponențială în raport cu valul de migrații așteptate dar încă nu foarte bine precizate în momentul redactării analizei. Acum, în contextul extinderii conflictului din Orientul Apropiat, acest val de migrații a devenit o amenințare certă și, foarte grav, de o amploare mereu crescută prin adăugarea de noi teritorii la lista celor atacate prin operațiuni de război de mare intensitate.
Este clar că refugiații se vor îndrepta înspre Europe, acolo unde au rude stabilite de cel puțin o generați și care vor invoca instantaneu regula europeană a reîntregirii familiilor. Desigur, în acest moment, în Albania e vorba despre crea acestui „Vatican islamic” pornind de la existența ordinului sufit dar rămâne deschisă perspectiva ca acesta să devină formula incipientă pentru extinderea unei soluții cu valabilitate mult mai generală și care, ca mare element de mare noutate, va putea exercita toate atributele de putere, în oglindă cu Vaticanul creștin: să funcționeze ca centru administrativ, să fie instanță islamică asemeni celor de la Propagand Fide și să poată reuni clericii influenți într-un cadru de dezbatere a marilor chestiuni teologice dar și pentru emiterea de Fatwa, directivele cu valoare absolută și fără apel ale lumii islamice.
Asta ar putea fi perspectiva deschisă de Albania care, astfel, ar deveni un centru de raliere a musulmanilor europeni? Nu e deloc simplu deoarece jocurile politice din spatele scenei pe care se proiectează această mișcare sunt extrem de complicate. Asta pentru că cei din Bektași sunt în relații destul de tensionate cu cel puțin o parte a lumii islamice deoarece au fost izgoniți și declarați „persona non grata” în Turcia la începutul sec XX și „sunt considerați drept eretici de către majoritatea musulmanilor ortodocși” , așa cum notează Radio Vatican în articolul care consemnează primirea de către Suveranul Pontif a unor reprezentanți ai ordinului cu care lumea catolică întreține relații cordiale.
Asta deschide o perspectivă foarte, foarte, foarte interesantă, chiar incitantă pentru interpretarea anunțului făcut de premierul albanez. Să fie vorba oare despre o mișcare ecumenică în sensul atât de mult dorit, de atât de mult timp, de Consiliul Mondial al Bisericilor și susținut de voci influente din lumea catolică dar și de politicienii exasperați de masacrul populației civile din Gaza, Liban cu Irakul ca următoare țintă? Sau este, făcut foarte rapid și sub presiunea evenimentelor, o decizie menită să contracareze visul lui Erdogan de a reuni comunitatea islamică mondială din moment ce, peste foarte puțin timp, i s-ar putea îndeplini visul de a transfera Turcia în sistemul BRICS + ?
Eșichierul religiilor este revigorat după modelul de manual care, în următoarea etapă, ar justifica mișcări sociale și conflicte, toate, absolut toate, în numele unui Dumnezeu iubitor de oameni și de pace. Modelul îl cunoașteți, acela al unei lupte necontenite pentru pace și niciodată terminat deoarece apar mereu alte ține, alți iubitori de pace care trebuie exterminați rapid. Ș i, noutate majoră, conflictul inter-musulman s-ar putea muta, măcar parțial, în curtea unei Europe și așa zăpăcite de descoperirea propriei sale irelevanțe în noile condițiile în care, în paralel, trebuie (și nu poate) să gereze celălalt conflict cu reflex religios, războiul care împarte în două din lumea ortodoxă, cel între Patriarhatul ecumenic de la Constantinopol și cel al Moscovei.
Bătălia a început de mai mult timp, acum intră în joc și politicienii care vor să profite cât pot de emoțiile generate de invocarea textelor sfinte. Și, ca atare, își bagă picioarele cu nerușinarea obișnuită și în acest spațiu care poate oricând re-exploda începând cu Balcanii noștri de toate zilele. Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro
„Vaticanul islamic”? Titlul sună bine, dar care e realitatea?
- Detalii
- Cristian Unteanu
- Editorial