Deși încărcatele evenimente ale demențeniei americane ne-au prezentat mii de oportunități de scuipat în sîn și crucit pînă la zbangheală, nu trece zi să nu observăm că sacul încă n-a ajuns la fund. Indiferent unde-ți întorci privirea ori unde te afli, nepăsător la placul anotimpurilor sau pîndind vremuri mai bune, ești înconjurat și pus la punct. Bunăoară, iată una dintre ultimele ieșiri la cumpărături, pusă la cale de o femeie beată cu bunul simț, logica, inteligența, propria ființă și zbatere existențială. Zoe Saldana, o actriță mai degrabă servind cu sîrg mediocritatea genului, s-a întîmplat să se supere foarte tare la momentul oportun fiindcă a fost pusă a juca rolul marei interprete de jazz Nina Simone, într-un film turnat în 2016 și intitulat, firește, Nina. Care să fie mărul discordiei? Colombina își deplînge soarta pentru că a acceptat oroarea tălmăcirii baladinii, pe motiv că pielea ei este cu cîteva grade mai albă decît a răposatei, ceea ce poate cauza ispita inadecvării, dublată de ofensa adusă unei personalități care merita mai mult. Nu numai că nuanța pielii era mai deschisă cromatic, neglijență ce-a necesitat văcsuiri suplimentare de sus pînă jos, dar a făcut trebuincioasă ajustarea nazală cu smacuri speciale și proteze de plastic, pentru a servi apropierii de modelul urmărit.

La vremea respectivă, în replică unor insinuări critice, Zoe Saldana a spus că se simte mîndră, mai cu seamă că și ea este neagră, grăbindu-se să adauge că există mai multe forme de-a fi negru (“no one way to be black”). Totuși, își reproșează că trebuia să se zbată mai mult pentru promovarea unei actrițe mai colorate în rolul distinsei. Înșira slobozenia acestor prostii și lăcrima în hohote, la matura ei vîrstă de 42 de ani. Păi dacă ea plînge, în dansul acestui joc frivol de actor de cămin cultural, ce-ar trebui să facem noi, complexați că ne-am născut albi ca porcii, nepăsători ca lebăda și tăcuți ca gorunul de la margine de societate? Și ne mai dăm și cu părerea… Ce-ar fi trebuit să facă Marlon Brando, deghizat în mafiot vicios, că nici Francis Ford Coppola nu-l recunoscuse la audiție, pentru rolul din The Godfather? Pe care, inițial, este foarte drept, Marlon Brando s-a indignat cît pe ce să-l refuze, pentru că eroul era sicilian iar el n-avea nici o îndoială cu această etnie (restul e istorie, criticii au consemnat rolul ca fiind unul dintre cele mai bine realizate din istoria actoriei de peliculă).

E umilitor să amintim ceva ce știe toată lumea (sau aproape), dar au existat mii, zeci de mii de roluri sub deghizament profund, la care trebuie adăugat amănuntul că secole de ani buni teatrul clasic a cunoscut numai bărbați în roluri feminine sau, din lipsă de material, personaje cu orientări exotice. Aceasta este însăși esența actoriei: să interpretezi rolul unor ființe cu care nu te asemeni. Pe deasupra, trebuie consemnată existența unui premiu Oscar pentru machiaj, dacă n-ar fi ridicol să și argumentezi o asemenea nerozie!

*

Dar asta e de cînd lumea: există indivizi care vor să treacă mai catolici decît Papa, pentru a-și arăta sclipirea caracterului și bogăția minții. N-am auzit, totodată, ca dna Zoe să regrete incidentele violente care au falimentat cetățeni cumsecade, au provocat distrugeri animalice și au omorît persoane de toate culorile în pandemia revoltei dirijate de șleahta democrată a zilelor noastre americane. Se pare că n-are lacrimi decît pentru proba fățărniciei la microfon. Să fie sănătoasă, trecem la următorul cadavru!

*

În aceeași zi în care vespasiana elimina carbaxine și bălegoase pe narină de ți se rupea inima, pretendentul democrat la mîna Casei Albe, marele ațipit Joseph Biden, în organigrama unei emisiuni radiofonice de largă circulație, a emis o nouă contribuție la Cartea Recordurilor, capitolul Cei mai proști candidați la Președinție, indiferent de meleag, de cînd ne știm. Să luăm cunoștință, în original: And by the way, what you all know, but most people don’t know, unlike the African American community, with notable exceptions, the Latino community is an incredibly diverse community with incredibly different attitudes about different things. Pentru a elimina suspiciunile, suntem obligați la traducere, pentru cititorii monolingvi: Și, apropo, ceea ce cu toții cunoaștem, dar cei mai mulți habar n-au, spre deosebire de comunitatea Africano-Americană, cu notabile excepții, comunitatea Latină este incredibil de diversă, cu incredibil de multe atitudini variate despre diferite lucruri. Cu alte cuvinte, negrii sunt mai simpli de la natura lor africană, gîndesc puțin, deși consecvent, fără imaginație, însuflețire sau profunditate. Ziaristul Jeryl Bayer a replicat prompt: O asemenea gafă este imposibil de reparat. Ceea ce Sleepy Joe a încercat să facă după ce, în urmă cu două luni, declarase că africanii-americani care nu-l votează pe el nu sunt negri. O avalanșă de indignări s-a prăvălit pe capul și așa ca vai de el al prăpăditului candidat! Unde dna Zoe deplîngea diversificarea comunității negre pînă la detaliu de nuanță dermică și fir de floacă, dl Biden îi ponegrește pe negri pentru că sunt anost de monotoni. Le intră o idee în cap, nu le mai iese nici în arest. Spune unul o prostie, toți sar la statui lătrînd ca maimuța. Tipologie de turmă, filozofie de animale cu instinct frînat și simțiri înapoiate.

*

În urmă cu vreo trei-patru săptămîni, au început să apară voci susținînd tot mai alarmat sugestia împiedicării lui Joseph Biden de-a participa la dezbaterile televizate cap-în-cap preconizate cu Donald Trump, în frica legitimă că republicanul îl va face de rîs pe senilul democrat, tîrînd, ca Ahile, leșul lui Hector în jurul meterezei din Pelos. Din cealaltă direcție, Trump îi țipa la încurajare să facă un consult psihiatric sau măcar să ia un test de contact cu realitatea (idee rejectată cu scandalizare și arțag). Acum reiese clar că dl Biden ar trebui luat cu izoleta și ascuns privirii contemporanilor, măcar pînă la alegeri, așa cum paraliticului Roosevelt i-a fost mascat beteșugul în toate plăsmuirile mediatice electorale, pentru îmbărbătarea națiunii în război. Da, suntem de acord, metoda, deși imorală, ar da roade și ai lui ar răsufla ușurați pentru o vreme. Dar ne vine întrebarea: chiar să nu fi găsit America un pretendent mai puțin idiot?

Sau nu e decît semnul final al unui sistem corupt, defectuos și de pomană productiv, care ar trebui schimbat din temelii și pînă-n țuguiul de acoperiș al azilului de nebuni. Noi știm cum e cu revoluțiile, că ne-am înfruptat, vorba lui Brucan: popor, pe cine pui în loc? Pe scurt, așa se duc marile imperii la vale în muget de trompetă. Nu trebuie să le faci nimic. Se împing singure.

*

Măcar bolșevicii primiseră bani din Brooklyn, arme din Germania și felicitări din toată lumea…


11 august 2020
Atlanta, GA, U.S.A.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro