Flooooooriiiiiin Călinescu a fost cea mai importantă figură a televiziunii contemporane. Cu un stil unic, împestrițat cu poante caustice duse aduse dincolo de limite, realizatorul și prezentatorul show-ului Chestiunea Zilei a scris istorie. Acum, însă, a anunțat că renunță la tv și se mută exclusiv pe internet: „Televiziunea a murit. Trăiască internetul! Mi-a trebuit un răgaz să înțeleg ce înseamnă treaba asta. În câteva zile vin cu adrese de iutub, insta și tictoc. Și p-ormă, cu conținut”, a fost mesajul scurt transmis de Florin Călinescu.

Cu 22 de ani în urmă îi luam un interviu fabulos pentru revista cu Iepurași. La acest interviu cu Florin Călinescu, mi s-a defectat reportofonul și nu mi-am dat seama. Când am ajuns acasă, m-am apucat să „transcriu” din memorie și a ieșit un interviu foarte cursiv. Când a văzut textul, Florin a exclamat plăcut surprins: „-Mamă, nu-mi închipuiam cât de coerent pot fi!”.
Interviul a fost nu doar coerent, ci și spectaculos ca tematică și, mai ales, ca exprimare (pe copertă, am titrat „Trăim într-o cultură ejaculatorie”). Prin 2000, puține vedete din România aveau curajul să se exprime așa în public! Iată câteva mostre (deși, scoase din context, ele își pierd mult din farmec și din forță …dar nici eu nu mai am răbdare să copiez integral interviul, am obosit):

FLORIN CĂLINESCU: Orice om are ceva între picioare: mai lung, mai scurt, mai umflat. Te scarpini din când în când între picioare într-o zi de vară, mai tragic o bășină – sunt fenomene natural, cosmic, mai mânânci o fasole, se descompune într-un fel în stomac, ce poți să faci? Nemții și japonezii se bășesc cu o seninătate și o cinste ireproșabile – noi ne bășim pe ascuns, în continuare.

Mircea Eliade, în Maitrey, dezbate o problem similară, pornind de la naturalețea cu care flatula maestrul său în public.

-Păi, asta este comuniunea cu absolutul: să tragi bășini atunci când îți vine. Noi flatulăm pe ascuns, pentru că toată istoria ne-am dat foc holdelor¸ ne-­am otrăvit fântânile, ne-am ascuns în peșteri și ne-am bășit pe blat. (…) Aici este marele dezavantaj al culturii europene față de cea asiatică. Cultura europeană este una profund ejaculatorie, de consum, pe când cea asiatică este una de contemplare sexuală, să-i zic retenționară. Noi rămânem niște consumatori, consumăm orice, în picioare, în mașină, în lift, Playboy, hard, soft, rock, hip-hop. Asta-i oricum o iluzie: am agățat-o, am luat-o, am dus-o, am răpus-o. Ba, în realitate, ea se lasă aleasă. Sigur, ipocrizie e și aici, așa a învățat-o mama ei: „Mai aleargă în jurul mesei, mai strânge puțin picioarele!”. Femeia conduce jocul pentru că ea știe că, o dată intrată în poveste, ea, de fapt, părăsește jocul. Bărbatul, în schimb, se poate duce, în fieare zi, unde vrea și de cât ori vrea, în principiu. Sigur, sunt unii care exagerează și confundă mâncatul de semințe cu sexul: „-Mamă, ieri am evoluat de cinșpe ori!”. Când am auzit chestia asta, mi-am luat tava și m-am mutat la altă masă. Asta e o utopia și o prostie în același timp. E mult mai interesant ce fac yoginii, care țin o femeie în priză o oră, două, șapte, zece și …nu ejaculează. Când zice unul „-Ieri i-am tras-o ăleia de zece ori!”, îți vine să-l întrebi: „-Și n-a murit? Ce i-ai făcut? Ai împușcat-o? Ai băgat zece cuțite în ea?”. Cultura noastră ejaculatorie parcă ne obligă să i-o punem tot timpul: pe față, pe țâțe, pe cutare, pe faianță. E o dorință sinucigașă de a „termina”, de a ne epuiza cât mai repede. Yoginul știe clar că, dacă un bărbierit îi ia cinci minute din viață, o ejaculare îl costă mult mai mult. Sunt ejaculări care-ți iau chiar totul, vezi cazul lui Mike Tyson. Nu procedează corectul asiaticul, care, înainte să o penetreze, contemplă: „-Nu-i mai bine să nu i-o bag decât să vină apoi neamurile ei și să mă târască pe-aici prin Nepal și să mă dea cu capul de stânci?”. Acel „Ich komme, ja, ja, ja, ich komme…” din filmele porno nemțești efectiv mă „termină”. Cred că cel mai corect zice englezul: „I want to make love to you”. Francezul e și mai impersonal: ”Je veux faire l’amour”. Pe când românul zice „Mă duc să mă fut!”. Și d’aia suntem futuți de ani de zile, de secole! Prin părțile noastre de lume, orgasmul pare ceva periculos, aproape interzis, este strict legat de nivelul de trai, speranța de viață, întreținerea de la bloc.

Asta nu ține tot de ipocrizie?

-Păi, la noi, sunt încă multe femei – e drept, prin Moldova – care îți zic: „-Poți să îmi faci orice numai să nu mă săruți pe gură!” „-De ce?” „-Fiindcă nu vreau să rămân gravidă!” Dacă reconstitui, stând surescitat și singur, cu mâinile sub cap/pe cap, tot filmul, îi dau dreptate. Avertismentul este sublimat: dacă un băiat te pupă pe gură, se excită, intră în erecție, îți bagă mâna la cozonac, te trântește, îți rupe maieul și, mai încolo, gata, rămâi gravidă.

Nu asta face întreaga noastră cultură de vreo o sută și cincizeci de ani? Arde etapele!

-Sigur, o pupi – a rămas gravidă! Și părinții noștri sunt de vină, ne-au lăsat să ne descurcăm singuri: primul gonococ l-am dobândit pe cont propriu. E un vechi proverb – evreiesc sau rusesc: „-Dacă te duci la femei, s-ar putea să iei și-un gonococ!”. Singur în baie nu poți să iei prea multe lucruri, poți doar să te zgârii cu ceasul sau cu inelul. Tânărul român n-a beneficiat niciodată de educație sexuală. El e obișnuit doar să se uite la maică-sa sau soră-sa când fac duș. Și de aceea se simte întotdeauna vinovat când e vorba de sex!

…La un an de Playboy, Florin m-a invitat la „Chestiunea Zilei” împreună cu toate vedetele revistei și mi-a dăruit în direct un iepuraș. Viu. Din păcate, iepurașul nu fusese dus la veceu înainte, așa că s-a scăpat în direct pe mine. Semn de belșug și de noroc exagerat, nu-i așa?

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro