Vremurile pe care, cu dispreț, aversiune și groază, le trăim în împresurarea unor miriapozi cu schelet calcifiat, furtuna în ochiul căreia ne zbatem cu disperarea șobolanului prins între șine și roțile de tramvai, unde este făcut zob, trădările la care nu ne-am mai fi așteptat la un asemenea nivel de civilizație (o fastuoasă iluzie!) sporesc înspăimîntătoarea suire pe tron a duhului de secretar-general cornut, cu trudă adunîndu-și muncile una lîngă alta, precum sacii de făină în căruță. Printre fapte lipsite de relevanță, categoria coeziunii îți îngrozește privirea cu fiecare ascunziș luminat. Se apropie!

*

Prima întîmplare: potrivit unui articol comentat de dr. Constantin Crânganu la 30 iunie 2020 pe platforma Contributors.ro, intitulat Cînd șahul devine rasist…, YouTube a blocat un reputabil canal de șah pe considerente legate de limbajul și mentalitatea acestui sport (răspîndit în toată lumea, manipulat din două seturi de figurine din lemn de culoare albă și neagră, inventat de indieni în secolul al 7-lea și perfecționat de chinezi ceva mai tîrziu, fără nici cel mai mic aport al omului alb). Canalul aflat în ținta scandalului, potrivit autorului, “analizează partide clasice și contemporane” de șah.

Ca orice sport cu tradiție, șahul și-a dezvoltat propriul limbaj, vehiculînd expresii și termeni proprii. Printre acestea se numără cîteva nefericite potriviri cu demența actuală care curge prin sîngele Americii, precum: albul mută și cîștigă, în această situație negrul nu are nici o șansă, albul va fi întotdeauna superior, negrul a pierdut, negrul este mai slab aici, albul domină etc. Lesne de bănuit, într-o minte înfierbîntată cu geamurile închise, asemenea declarații au efectul scînteii în canistra cu benzină, cînd vrei să afli cît mai ai. Ca și cum n-ar fi fost de ajuns, una dintre regulile de bază ale sportului minții, cum i se mai spune, oarecum tot în derîdere, permite albului să mute întotdeauna înaintea negrului, fără o minimă politețe, ceea ce-i conferă un avantaj substanțial în prefigurarea victoriei. Rasism sistematic la cel mai înalt grad.

*

Nebunie în plin dezmăț și rîgîieli revoluționar-culturale, pardon de expresie! Nici comuniștii sadea, gen Dăscălescu, Bobu ori Dincă, parcă, nu erau atît de isteric de inepți! Chiar dacă, spre mîndria succesiunii, ar trebui să reamintim că frații Marx, vestiți comici ai cinematografiei americane între cele două războaie mondiale, deveniseră în articolele de specialitate (înaltă specialitate!) ale patriei ceaușiste… frații Max, pentru a nu se călca pe picioare cu zeitatea urduroasă a ideologiei bărboase după care politrucii se ghidau la ședințe, între două ațipeli, înainte de pornirea raptului pe teren.

*

Teroarea prin cuvînt este una dintre cele mai perfide forme de tortură modernă, dusă de savanții kaghebiști sovietici (însoțiți de sateliții lor blestemați) pe culmi de glorie behăitoare pînă la corectitudinea politică de mare detaliu actual.

Orwell era copil de suzetă. Amintesc: ne vizitau înalți oaspeți din țările civilizate, puși la curent cu realitatea prezentată în presa patriei prin gurile de foc ale propagandei: minciuna sfruntată, statistica plăsmuită, declarații denaturate, cu cît mai pline de exagerare, cu atît înghețînd mai puternic duhul cititorului, însoțite de fotografii grosolan trucate, trebuia să înghițim în sec sarmale de sîrmă ghimpată și mămăligă cu scaieți, căci realitatea ziaristică ne infirma plîngerile și părerile (mulți dintre oștenii mizeriei, periați de cei rezolvați prin filtrul biologic, au rămas să continuie intoxicarea și după modificarea setărilor decembriste). Orice minciună era folositoare (cum este și acum), orice omisiune se dovedea benefică, orice interpretare idioată ajuta cauzei. Dar parcă la discuții despre lipsa culorii partidului din panoplia șahului nu făcură garagață!

*

Aberațiile ce ne-mpresoară nu au, în sine, nici un chichirez exagerat; ele nu sunt decît o pregătire. Scoaterea în afara uzajului unor cuvinte inflamante, ca și îndemnul doborîrii simbolurilor religioase vor face mai ușoară acceptarea persecuțiilor creștine ca simbol al supremației albe, pe care cu siguranță le vom cunoaște cît de curînd. Cînd fratele Pit Popovici ne spunea cu ani în urmă că va veni o vreme în care creștinii vor fi persecutați ca guzganii prin Statele Unite, zîmbeam sceptic. Cum ar fi fost cu putință, totuși, într-o asemenea democrație? Uite cum - deschide televizorul: se ridică un cretin complexat de la dreapta comunistului senilit Sanders și îndeamnă la răsturnarea Mîntuitorului ca simbol al supremației albilor, și dă-i foc, pune dinamită, împușcă mulțimi și interzice întruniri religioase! Nici prin cap nu ne-ar fi trecut și încă printr-o cercetare atît de simplă!

*

Al doilea element al demonstrației de azi ne este oferit de o profesoară indiană de la Universitatea Cambridge, pe nume Pryamvada Gopal, care s-a remarcat prin exprimarea unei creații inedite lăsate să zburde pe tăpșanele mediilor de socializare spontană: “Viața albilor nu contează!” Chiar așa! Luată la întrebări, a repetat, ca și cum descoperise Teoria relativității și se temea să n-o uite: “Viața albilor nu contează!” Nu fusese nici rodul smulgerii din context, ca să se știe, nici metaforă sofisticată ori varietate de sarcasm. În urmă cu un an, indulgenta universitate rejectase în ultima clipă vizita unui eminent profesor prevăzută în campus, în baza opiniei că respectivul împărtășea mentalități politice nu întru totul aidoma părerilor organizației. La acea vreme, purtătorul de cuvînd al universității a declarat: “Cambridge este un spațiu tolerant și dorim ca personalul nostru, cît și invitații, să susțină aceste principii. Nu avem loc printre noi pentru cei care nu sunt capabili de asta.”  Fiecare face ce vrea la el acasă! Casa lui, regulile lui, musafirii și meniul. Dar una este exprimarea opiniei personale pe prispa cu bucate la o bere-n plină vară și alta îndemnul luării în furcă și coasă pe principii rasiale. Or, cel puțin așa era de așteptat! Mai gîndiți-vă!

*

În urma incitării la suprimarea rasei albe lansată de necruțătoarea profesoară Gopal, o seamă de colegi au inițiat o plîngere către conducerea unității. Răspunsul a venit repede: în virtutea dreptului la libera exprimare, profesorul Gopal n-a făcut decît să-și exercite acest drept. Cu atîta amar de esență, nici n-am mai avea nevoie de comentarii. Că ar fi vorba doar de prostie, de lașitate, ticăloșie, complex de inferioritate ori ură stinsă, cauza are mai puțină însemnătate decît efectul, în caz că se vor găsi destui care să materializeze idealul stimatei profesoare de pe malul Gangelui. La ce-au tăcut atîta vreme? Cine nu știa că, fără nici un dubiu, cei mai dedicați slujitori ai noțiunii de rasism sunt exact cei care-l duc la eșafod?! Cine nu știa află cu această ocazie!

*

De la comunismul avîntat al generației lui Stalin și după, omenirea n-a mai avut parte de un asemenea spectacol de absurd, incitare la violență și dublu standard. Nici nu e bine să ne gîndim la ce va urma! Pînă la urmă, cu puțin noroc, ne vom alege măcar cu o mini-revoluție la nivel lingvistic, dacă de mai multă organizare n-au (Slavă Domnului, totuși, că tabăra așa-zis revoluționară a adunat în rîndurile ei mai mult elită proastă și pleavă incultă!). Atrag atenția, însă, că acest măcar trebuie privit cu multă circumspecție. Viața începe și, de multe ori, se termină în aria cuvîntului. O eroare gramaticală a secerat mii de vieți sub teroarea maoistă sau a împins spre gulag zeci de mii de cetățeni neatenți cu exprimarea la adresa Tătucului.

*

Pe un filolog ar trebui să-I exalte la paroxism vremurile pe care le trăim. Și pe psihologi, fără îndoială. Pe ciocli, gardieni, măcelari, criminali sadici, ziariști idioți și politicieni veroși. Crema zilei este formată din golani cu citate pregătite din boxeri celebri, hoți în căutare de sforăituri ideologice (Ilhan Omar, membră a Camerei Congresului, care face cinste mișcării anti-americane de dezrobire rasială și emancipare etică, tocmai ce-a fost depistată că întocmise cu firma soțului un contract de consultanță pentru $878.000 din contribuția nebenevolă a pîrlitului de american!), jefuitori cu drapel, violatori cu justificare și omisiune (vezi cazul Biden), incendiatori cu documentație psihanalitică.

Ca trăsătură generală, poți să faci ce dorești, atîta timp cît te folosești de cuvintele nimerite și te insinuezi pe curentul aflat pe val. Vei fi înțeles, iertat, mîngîiat, omenit cu agheazmă la pachet și drept la vorbitor. Cuvintele, însă, au devenit cea mai odioasă fantasmă umflată de om din nebunie suprimată și dorința de-a-i domina pe cei egali. Trebuie doar să fii prevăzător: poți fi trădat în orice clipă!

*

Luate separat, aceste întîmplări ne-ar face să ridicăm, cel mult, din umeri, sub un zîmbet tîmp de oaie cu tălăngile la pămînt. Oameni nebuni s-au mai văzut pe ici, pe colo. Și bandiți. Și perfizi. Și ticăloși. Dar ce se petrece acum în Statele Unite este mai mult decît suma unor nerozii puse cap la cap: este trezirea diavolului din letargia de dinaintea sfîrșitului, care, din ierburi otrăvite, țese cu migală rețeaua sub care va fi ucisă lumea.


10 iulie 2020
Atlanta, GA, U.S.A.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro