O nouă idee revoluționară străbate America de la o coadă la alta: se aud tot mai multe voci de oameni nebuni sau extrem de proști sau, pur și simplu, prea disperați ca să mai fie atenți cu consecințele, în fruntea căreia se pare că s-a așezat procurorul șef al statului Minessota, Keith Ellison, potrivit cărora instituția poliției trebuie să fie suprimată pe loc. Este că la asta nu s-au gîndit nici infractorii români care ținteau să dea legi prin care să-l scoată basma curată pe dl Dragnea? Mai mult de demiterea Codruței Kovesi n-au îndrăznit, cinste lor! S-a depus un cretin pe un infractor, gata: instituția este criminală și trebuie scosă în afara legii! Nu are nici o noimă? Are, cel puțin de o sută de ani! Cînd un individ comite una sau alta, individul este pedepsit cu picioarele pe el înainte de-a ajunge la dl judecător sau măcar la secție. De ce instituțiile ar fi private în raport cu cetățeanul?

*

Înainte de-a trece mai departe, vom consemna o altă ispravă de primar democrat și negru. În ziua de 5 iunie, excelența sa Muriel Bowser, primar peste Washington DC, deocamdată capitală, pentru a dovedi cît de persecutată este minoritatea de culoare din America și cît de puțină putere i se îngăduie, în chiar inima Statelor Unite, la zece metri de Trump și soția, a evacuat trupele din Garda Națională în delegație din Utah, încartiruite într-un hotel din localitate. Le-a trimis acasă cu sictirul printre dinții puși. Motivul oficial are, chipurile, abatere spre buget, dar adevărata rațiune a fost expusă de doamna cu cîteva zile înainte, cînd s-a pronunțat împotriva intervențiilor din afară (discriminare latentă: ca și cum Garda Națională ar fi fost adusă în concentrare din China, Rusia sau Coreea de Nord!). Amintim că protestele ultimelor zile din capitala Statelor Unite au fost extrem de violente, insurgenții au fost cît pe ce să sară gardul în curtea Casei Albe ca să fure cireșe, iar Trump a trebuit să scape rușinat cu groaza adăpostirii în cazemata legală din subsolul Administrației, pentru că Poliția nu făcea nici față, nici spate, de unde nevoia de întăriri din alte județe.

*

Lisa Bender, consilier șef al orașului Minneapolis, cu un cap destul de țuguiat, probabil că din naștere, dacă mi se permite o victorioasă remarcă fizionomică, unul dintre partizanii cei mai înfocați ai progresului și civilizației americane, a declarat la 4 iunie că poliția este o expresie a supremației albilor și aceasta trebuie înlocuită cu o nouă formă (supremația negrilor?). S-ar putea să nu fie decît un dereglaj verbal, căci orice formă va îmbrăca noua organizație, cu fustițe în carouri, pistoale de ciocolată sau bastoane din turtă dulce, dacă va fi nevoită să aresteze infractori, tot poliție va fi, chiar și dacă mai tare bătută în pumni și certată în cuvinte. Noroc că limba engleză este abundentă în sinonime și cel puțin nume se va găsi (vor veni, cel mai probabil, cu un acronim idiot, căci e moda cuvintelor încrucișate printre persoanele inteligente).

Un alt membru al aceluiași consiliu municipal, Alondra Cano, a stabilit ecuația: din moment ce Poliția nu este reformabilă, ea trebuie băgată-n prohibiție (cu antecedente). “O schimbare va avea loc”, punct și de la capăt. Steve Fletcher, consilier și el în aceeași tagmă, a glăsuit pompos că „Poliția, așa cum o cunoaștem, este o relicvă a trecutului”. Trăim vremi clănțănite în care cam tot ce mai mișcă în lumea contemporană este o relicvă a trecutului, dacă ni se permite pertinenta observare a jurului înconjurător puternic contestat. Cred că Africa de Sud, cînd s-a tras afară din politica de apartheid, nici n-a visat la acest mănunchi de provizii legislative, adevărat eliberatoare cu deschidere la vitrină și ușă din spate.

*

Alte brize de înnoire și îmbunătățire merg spre ideea de stopare a fondurilor către Poliție. Primarul democrat al Los Angelesului a hotărît deja să taie între $100-150 milioane din fondurile alocate instituției (banii vor fi redistribuiți comunităților de negri – ne abținem de la orice comentariu sarcastic!), cînd peste tot în Statele Unite a fost clar că trupele și mijloacele de care dispune Poliția nu sunt suficiente pentru a se răfui cu atacurile pornite din inima mare a infractorilor. Oamenii ăștia nu-și dau seama, dar ei deschid cale largă unei dictaturi militare în trei pași, care le va anula și drepturile de pînă acum. Pe de o parte, Poliția este depășită numeric și psihic, impotentă decizional, inhibată în reacție, derutată asupra rolului pe care îl mai are în societate; pe de alta, valurile de infracțiune au atins puncte nebănuite într-o țară care încă își mai spune civilizată, în care siguranța cetățeanului este terfelită în ghioagă de baseball și soarta bunurilor publice sau individuale se află la latitudinea unor sălbăticiuni turbate care primesc însuflețire de la politicieni calmi și demenți. Am ajuns să întrupăm o societate tip Frankenstein: un monstru experimental tinde să-și ucidă creatorii.

*

În mintea mea de Moromete care nu se mulțumește niciodată cu ce știe, dar nici nu se-ncurcă exagerat să afle, în logica desființării Poliției și a drasticelor reduceri bugetare, singura continuare în logica umanității în care am crezut și căzut ar fi desființarea închisorilor. Nu numai că materia primă ar deveni, brusc, deficitară, ceea ce ar duce la licitații pentru subiecți, în marea lor majoritate - albi, dar cruzimea izolării unor membri ai societății, în lumina agravantă a încorsetării pandemice, s-ar dovedi complet inutilă. Nici utopiștii elisabetani n-au preconizat ceva atît de înălțător, de caritabil și de nobil.

*

Ce vremuri trăim? Oare! De rușinos spectacol: omul coborît pe cele mai de jos trepte ale maimuțărelii sociale! Justiție, egalitate, fraternitate, armonie, cooperare, niciodată, nici măcar în comunism, aceste concepte n-au fost atît de terfelite! E un consens fără scăpare: sub ochii noștri, o țară mîndră este îngenuncheată de infracționalitatea încurajată de inepția politicului. Încă puțin și va fi decapitată cu iataganul corectitudinii politice ISIS și a progresismului la lucru. Contractul social este declarat nul și neavenit. Ce-a fost stabilit în trecut va rămîne în trecut. Chiar dacă desființarea Poliției nu va găsi destui handicapați ca să prindă contur, chiar dacă finanțarea va fi repusă pe făgașul și-așa neîndestulător al prezumptivilor apărători ai legii, ce imbold vor mai găsi unii ca să se înscrie în rîndurile instituției blamate (în multe orașe supuse distrugerii, insurgenții au fost eliberați în cîteva ore de la arestare – unde arestul a fost permis prin voia unor procurori... negri deveniți brusc îngăduitori) și ce îndemn la permanentizarea nebuniilor vor căpăta infractorii care oricum nu de asta duceau lipsă?

*

Marele comentator politic Tucker Carlson (una dintre puținele voci raționale rămase în activitate), a comentat situația astfel: "Eliminarea poliției nu echivalează cu eliminarea autorității. Întotdeauna va exista o autoritate. Nu există vid în natură. Singura întrebare este dacă respectiva autoritate este legitimă sau nu. Dacă autoritatea este sau nu responsabilă. Dacă poți face ceva sau nimic în caz că autoritatea abuzează de putere. În absența unei forțe care să aplice legea, răspunsul este nu pe toată linia. Asta înseamnă că asasinii sunt responsabili."

*

Anarhie, violență, haos și demență - cei patru cavaleri ai Apocalipsei democrate pe mîna unei minorități de făptași (în al cărei micro-cosm majoritarii devin minoritari și invers). Gotham va ajunge Geneva unui vis îndepărtat. Iar noi, anacronicele rămășițe ale unei amintiri căreia i se vor retrage fondurile de către o democrație, în sfîrșit, abolită.

*

După cum spuneam nu cu mult timp în urmă, pandemia nu este decît semnalul de lansare al sfîrșitului. Cine și-ar fi închipuit că atît de repede și atît de nebunește? Da’ deștept mai ești! Că sfîrșitul trebuia să sosească pe adieri de Mozart și fîlfîiri de Nureiev!

10 iunie 2020
Atlanta, GA 2020

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro