Ce mai este adevărat din ce-am fost, din ce-am crezut că vom ajunge cîndva? O lume abuzată de transele paranoiei colective: idealurile noastre, îngrășămînt pentru decepțiile de-a doua zi, modelele în care ne-am potrivit dezvoltarea, clișee cu îngeri dintr-un serial îndoielnic, datoria noastră de animal cu rațiune, un concept dezonorat de vremuri și moravuri. Ne scufundăm sub talazuri de ură izbite-n țărmuri abrupte de minciuni. Ce-ar fi putut ieși din acest amalgam? Nimic care să ne-ajute, decît deprimare și noi zăcăminte de plăsmuire, o dată, de două, de trei ori, dar pînă la urmă tot în scrîșnetul tancurilor călcîndu-ne-n șenile ne-am fi trezit, în realitatea unui iad huruitor în care moartea ar fi adus a vis frumos de scăpare.

*

Semn de reală schimbare: cad statui de diferite facturi, clădiri istorice sunt devastate, magazine puse pe foc. Redactorul-șef al proeminentului cotidian Philadelphia Inquirer a fost nevoit să-și propună demisia ca urmare a publicării unui material în care era deplînsa distrugerea unor locuri istorice din fosta capitală a țării. Lucrurile au decurs ca o mini-lovitură de stat: săptămîna trecută, din cei 210 membri ai redacției, 30 și-au luat concediu medical. În absența lor, minoritarii de culoare s-au revoltat împotriva textului care deplîngea vandalizările, susținînd că viața de om este mai serioasă decît importanța unei clădiri. Să admitem ecuația (deși, în unele circumstanțe, situația poate face o abatere), deși nu s-a pus problema că avem de ales între a demola și ucide cu orice preț. Practic, nu ne pune nimeni să optăm nici pentru una, nici pentru cealaltă. Nu ne aflăm sub ocupația unei puteri străine, iar acum, în ultima vreme, frații s-au însărcinat să se ocupe de ambele. Poate asta este și cauza iritării: dacă unii dau foc și distrug (și tot ei comit și asasinatele), a deplînge o parte a răului echivalează cu condamnarea întregului. Ceea ce se concluzionează în critica nebuniei practice și a reacțiilor.

*

În ziua de joi 4 iunie, mai mulți tineri negri au fost depistați că, la stația de benzină din vecinătate, își încărcau canistrele de zor cu accelerant incendiar. Se pare că programaseră coborîrea în flăcări a subdiviziei Hamilton Mill, la zece minute de unde îmi aflu reședința. Prezența unei forțe importante de poliție a dus la temperarea urmașilor lui Nero. Lăsînd frivolitățile la o parte, mă întreb: ce va urma? Vor pune albii mîna pe arme și-i vor aneantiza pe cei care le periclitează bunurile, securitatea și existența? Vor fi admise atunci intervențiile armatei, ale Gărzii Naționale și ale trupelor speciale, azi interzise de liderii democrați? Dacă albii își vor organiza poliții independente care vor linșa minoritatea beligerantă vor începe publicațiile dezmățului să critice ticăloșia insurgenților? Dacă albii vor pierde bătălia vor reuși negrii să impună un socialism anarhitic, cu poliția în comă, cu centre de comandă reduse la oligofrenie socială, cu orașele făcute scrum și ruină, cu albi rarefiați și izolați în așezări inexpugnabile înghesuite de o foamete endemică care va duce la masacre de proporții și, prin epidemii desprinse din mormanele de cadavre, ne vom întoarce de unde-am plecat acum cîteva luni?

*

Am fost ieri la Phipps Mall, din Atlanta, unul dintre cele mai elegante din Statele Unite. În dreptul clădirii, înșirate cîteva sute de demonstranți de culoare cu pancarte în care-și reclamau dreptul la diferite servicii oricum neîngrădite de nimeni. În parcare, vreo zece mașini ale Poliției cu luminile pornite. Geamurile mall-ului sunt acoperite de placaje groase. În interior, zeci de magazine golite sublim. O imagine dezolantă. Pînă și cafeneaua Starbucks este dezafectată. Impresia este de stare de asediu pe timp de război civil. În afară de Lidia și de mine, puținii trecători de pe aleile complexului sunt negri. Ieșim. La cîțiva metri de la intrare, ne intersectăm cu o familie de negri cu mască pe identitatea facială. Din spate se aude vocea unui alb ieșit la o țigară, care-i încurajează: „Ați făcut o treabă bună!” Nu e sarcastic, ci lingușitor.

Despre ce e vorba? O, da, există idioți copleșiți de lașitate și miopie care se simt obligați să cadă în genunchi în fața huliganilor, crezînd că, astfel, și-au rezolvat problemele rasiale sau că, măcar, vor scăpa de șuturi în fund! Desigur, nu fac decît să-și dubleze cantitatea de dispreț la primire! Și în cîteva zile lingăul fumător își va pierde privilegiul, odată cu locul de muncă, de-a-și manifesta ghesul tămîierii. Să ne mai mirăm că, pînă una, alta, insurgenții primesc ajutoare și îndemnuri de la autorități, de la forțe obscure și de la cei, practic, terorizați?! Cum să nu se simtă huliganii îmbărbătați și gata de escaladare și de preluarea prerogativelor sociale?

*

Într-un orășel din apropiere, în care mai toți oamenii se cunosc între ei, cu fata primarului, cu fratele judecătorului și cumnatul șerifului etc. etc., a avut loc o demonstrație de protest împotriva polițiștilor, în special, și, a societății supremației albe, în general. Un locuitor al acestei așezări este membru al bisericii noastre, care ne-a relatat stupefiara constatare a localnicilor că, din cele aproximativ o sută de persoane care au participat la manifestație, doar 4 (patru!) erau din localitate! Sunt în circulație zvonuri care susțin existența elementelor plătite să agite apele. Plătite de cine? De forțele destrăbălării liberale! De politicieni democrați, de actori zvăpăiați, de imundul Soros și, eventual Gates, și tot așa, zi de vară pînă-n seară! Lovitură de stat în toată regula! Este incredibil ce se întîmplă sub ochii noștri!

*

Dacă aș fi membru al forțelor de răzmeriță, m-ar îngrijora la maxim lipsa de ripostă a albilor, care, cel puțin pînă la această dată (8 iunie 2020), au preferat să mimeze cu stoicism aparența de somn letal. Dacă eu îi cunosc, negrii ar trebui să-i cunoască și mai bine. În fond, împotriva nelegiuirilor practicate de albi sute de ani se ridică ei acum! Dacă albii au fost cîinii nemiloși care i-au dus la exasperare atîta vreme, și nu țin să disput acest aspect, cum își închipuie ei că, brusc, fără nici un glonte tras în aer, s-au liniștit și vor rămîne astfel? Este o mare greșeală! Cînd riposta va porni, n-o va opri nimeni pînă ce șuvoaiele de sînge nu vor fi înecat minoritatea despre care vorbim! Deplîng de pe acum ceasul acela și implor mila lui Dumnezeu!

Iar dacă nu, dacă albii își vor vedea de treabă, ce dovadă mai bună că profundul rasism s-a pierdut pe drum?


9 iunie 2020
Atlanta, GA, U.S.A.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro