Pe un drum în răspăr, inversînd cu atenție semnele pornirilor ajunse la stadiul de masă critică din inventarul corespondenței afacerilor americane de jaf și nemulțumire carosabilă în cheia evoluțiilor românești ale așa-zisei revoluții din decembrie, s-ar putea deduce că asistăm la o lovitură de stat pe care Partidul Democrat din Statele Unite ale Americii o desfășoară după un plan prestabilit și destul de coerent pus la punct. Nu lipsește decît generalul cu picior în ghips și amenințarea intervenției chineze, propaganda alarmistă a postului de radio Europa liberă, fotografii trucate și știri măsluite (nu că ei n-ar avea destule!).

*

Ce vedem în sprijinul acestor imagini în mișcare? Încurajați (și) de un discurs găunos al fostului președinte Obama, la lopata de cărbuni, guvernatori și primari democrați care, constrînși de opinia publică și de șefii de la Casa Albă, au promis că vor face și vor drege ca să ia măsuri împotriva revoluționarilor de portofel, dar nu au pus în aplicare nici cea mai mică hotărîre de protejare a cetățeanului pașnic și a bunurilor distruse prin furt, fentă și foc. Cetățeanul pașnic, văzînd că nu-i ia nimeni apărarea, și-a luat-o singur. Se fac auzite tot mai frecvent cazuri în care proprietari de magazin, oripilați de culoarea vremurilor în care trebuie să-și desfășoare negoțul, stau cu arma în mînă la ușă, întîmpinîndu-și clienții, uneori neezitînd să tragă în mulțimea desprinsă din filmele cu strigoi recalcitranți (care ies doar noaptea la atac) cu care nu o poți scoate altfel la capăt.

*

Și la noi, dacă vă admite memoria, au existat cazuri de revoluționari de vitrină care au ieșit din ascunzișuri tocmai pentru a se rotunji material, chiar dacă nu prea aveau din ce, în timp ce adevărații eroi mureau ca proștii cîțiva metri mai încolo (pentru a le fi ulterior mînjită memoria cu anchete care, la mai bine de 30 de ani, n-au dus nicăieri, decît, poate, tot împotriva lor), împușcați de securiști în straie de terorist năimit în slujba unor puteri străine (în lumina evenimentelor de chermeză de asfalt american, mă întreb dacă, la scoaterea teroriștilor la muncă patriotică, Ion Iliescu nu plănuise, de fapt, protejarea rețelei noastre comerciale și a arsenalelor patriei, în ideea că ziarele lumii ar fi întinat idealurile revoluției acuzînd decizia de-a se trage în populația desfrînată și cu libertatea regăsită – food for thought)…

Știre urgentă, de ultimă oră: în California, mai mulți insurgenți au spart un magazin de arme de unde au sustras 50-70 de pistoale și puști. Treaba devine cît de serioasă e-n stare după posibilități, de la o zi la alta.

*

Prin mai toate orașele devastate, guvernatorii, primarii și șefii de poliție acționează ca și cum s-ar teme de asediatori, considerînd bătălia pierdută înainte de orice confruntare cu forțele dezordinii publice. Acțiunea timorării are loc la vedere, din cauza presiunilor impuse de media liberală și de politicienii democrați, care incită la neamesctul în intențiile masselor, ceva greu de înțeles în afara prezumpției de lovitură prevăzută. De cîteva zile, Trump solicită tot mai gîjîit (cu tonul afișat de Ceaușescu în discursul de la balcon) acțiuni pentru restabilirea calmului și a legalității, ca, odată cu căderea nopții, sute de bande de hoți să iasă ușurel la drumul mare, pentru aprovizionare, ucideri și distrugere. Cele întîmplate în orașul New York au fost atît de evident de iresponsabile, încît guvernatorul statului, Andrew Cuomo, democrat anti- trumpist din tată-n fiu, n-a mai răbdat afrontul și l-a amenințat că-l va destitui cu mîna lui pe primarul vîndut nepăsătoarei nemernicii, Bill De Blasio, care a ordonat trupelor de poliție să nu se angajeze în confruntări cu populația ieșită la muncă. Astfel, după ce jefuitorii și-au împlinit treaba fără nici un impediment, trupele de poliție au trecut repede la făcut curat pe străzile afectate, strîngînd ambalajele bunurilor fugite cu ața. O armonie de nedescris, înduioșătoare și probabil că pedepsită și de lege (dacă s-ar aplica).

*

Întrebat de un reporter dacă va cere ajutor trupelor din cadrul Gărzii Naționale pentru restabilire și potențial, primarul De Blasio a replicat: “Nici nu avem nevoie, nici nu considerăm a fi înțelept ca trupele Gărzii Naționale să fie staționate în New York. Și nici alte forțe înarmate. Cînd forțele înarmate sunt aduse în comunități, nimic bun nu se ivește din situația creată.” Cîtă dreptate are, că binele se ivește acum! Eventual, concordia dintre pături, liniștea socială, securitatea negoțului liber și a vieții cetățenilor ar fi amenințate de trupele de apărare. Dar de unde bănuiește dl primar care ar fi reacția chimică dintre cetățenii bătuți de alți cetățeni și cei veniți să-i apere, din moment ce situația este fără precedent și se mai și preface de la noapte la noapte? Să se fi referit, oare, excelența sa la invaziile moșmondite în ultimul secol de americani prin Africa, America Latină și Asia, unde, într-adevăr, și-au forjat o imagine de neșters pe picioare și ură conservată în inimă pentru iarna vrajbei tuturor?

*

O întrebare de nota doi și-un sfert: dacă la cîrma pîrghiilor decizionale s-ar fi aflat oastea democraților, condusă de viteazul Joe (dacă-i spune cineva ce se întîmplă), de neînduplecata Nancy ori de micuța cavaleristă Hillary cea cu picioare de pian și ochi umflați de cîte nenorociri a văzut pe vremea lui Bill, ar mai fi fost ei atît de îngăduitori cu violențele insurgenților? Puteți să nu răspundeți, dar este deprimant să vezi cum adevărul se zvîrcolește cu gîtul prins sub genunchiul unor politicieni și reprezentanți mass-media fără ca nimeni să riposteze decît în regim de unu ici, altul colo, cu impact zero și eficiență în domeniul psihiatriei! La primul calcul, se pare că ajutorul distribuit cetățenilor americani în contravaloarea a $1.200 de persoană nu a fost suficient și s-a considerat trecerea la rotunjirea lui manuală. Cînd te gîndești, o strădanie bipartizană de 2.2 trilioane de dolari, dată de furia mulțimii de pămînt. Nu le-a ieșit.

*

Ce va urma în zilele următoare e posibil să nu aibă o importanță prea mare, prevăzîndu-se repetarea scenariului stradal și comercial. Pe termen lung, însă, e greu de crezut că partidul de guvernămînt, democrat sau republican, va fi în stare să repare anomaliile ideii de precedent. Dacă gloatele ar fi organizate de un lider hotărît (s-au auzit propuneri vizîndu-l pe fratele lui Floyd, Terrence), dacă Trump ar fi trădat de un consilier cu putere și știință, dacă un singur militar de rang superior ar decide o declarație de independență, nu este exclus să asistăm la uluitoarea anastrofă potrivit căreia Statele Unite vor deveni mai comuniste decît fosta Uniune Sovietică. Probabil că Putin s-ar simți abandonat de istorie și s-ar face criță. La fel liderii Cubei și ai Chinei, cu repezitele lor deschideri spre înșelătoarea piață a capitalului, atît de volatilă!

*

O altă știre de ultimă oră ne îngheață sîngele-n vine. Ce n-au reușit teroriștii arabi se pare că vor reuși cei băștinași: potrivit comentatorilor, în spatele acțiunilor concertate de distrugere și devastare s-ar afla o organizație de extrema stîngă, pe nume Antifa, pe care Trump vrea s-o declare grupare teroristă și s-o scoată în ploaie. Din surse venite de hac pe firul serviciilor secrete, numita organizație preconizează atacarea populației din zonele suburbane, pînă acum la adăpost de furia demenței. A lovi America în aceste așezări fără clădiri oficiale, fără magazine ori cinematografe și restaurante, formate numai din case rezidențiale, echivalează cu înjunghierea unui animal fără apărare. O linie de care s-a ținut mereu cont ar fi pentru prima oară încălcată…

*

Chiar dacă nu avem de-a face cu pregătirea unei lovituri de stat, pentru că, în afară de zgomot, politicienii lumii nu sunt în stare de mare lucru fără acordul și intervenția Moscovei sau a Beijing-ului, în generozitatea teoretică a lucrurilor, în caz că un individ cu profilul criminal și talia volitivă a lui Hitler, Mao sau Stalin și-ar pune mintea să preia puterea, apropiindu-și masele belicoase prin propuneri nerușinate și înhăitîndu- se cu un general mai destins și hrăpăreț (deja două figuri proeminente din rîndurile armatei l-au atacat pe Trump în editoriale devastatoare, Jim Mattis și John Allen, cărora li s-a adăugat Ministrul Apărării în vigoare, Mark Esper, care a declarat că se opune trimiterii militarilor să lupte împotriva insurgenților), cine și-ar permite să se opună eficient și la vedere ocultei alianțe? Cine n-ar prefera, altfel zis, căci și-așa nu sunt mulți care știu ce înseamnă, o dictatură cu mînă rece care să măture nebuniile la care asistăm acum, noapte după noapte, în disprețul, nebunia și neglijența criminală a autorităților, care-și fac de cap la porțile anarhiei mai ceva decît ștrengarii cu torță și levier? Gîndiți-vă nu în termeni reali, căci v-ar lua prea mult ca să vă scuipați în sîn, ci doar din perspectiva posibilului. Într-o țară care, de dragul democrației, a cîștigat toate războaiele de pînă acum, inclusiv cel civil, cu ea însăși, cel mondial, cu Germania părinților Angelei, și cel rece, cu Măreața Uniune, aceste volute sunt de neînțeles. Dar, după cum se pare, vor fi acceptate ca un rău necesar. Și nici n-am pomenit nimic, de parcă mi-a ieșit complet din cap, prezența copleșitoare și deloc mai puțin fioroasă a pandemiei chineze, încă vie printre noi. Tot nu s-a întors lumea cu fundul în sus?

*

Sfat pentru cititorii de pretutindeni, cîți or fi: nu vă bucurați de necazurile prin care trece America în acest sezon (meritate cu punctualitate pînă la un punct), căci îndemnul românilor este valabil și în privința acestor zile de răzmeriță, nesupunere și vîlvătaie - Azi la Timișoara, mîine-n toată țara! Cum Statele Unite reprezintă portdrapelul lumii libere, se află cu un pas, maxim doi, înaintea celorlalte țări… Ceasul bate pentru toți!


5 iunie 2020
Atlanta, GA, U.S.A.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro