O hartă sovietică din timpul Războiului Rece, făcută publică recent, arată fronturile de luptă din timpul unui eventual Al Treilea Război Mondial. Un război care fi fost de fapt unul de anihilare nucleară. Harta relevă de fapt că războiul era conceput să înceapă tot pe continentul european. Marcajele roșii reprezintă punctele care ar fi trebuit să fie lovite cu rachete nucleare. Cea mai mare concentrare a acestor ținte se află în special în spațiile francez, german și Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg), dar eventuale puncte strategice sunt răspândite pe cea mai mare parte a Europei. Marcajele albastre reprezintă atacurile probabile ale NATO. Această hartă a fost practic furată de polonezi și dată americanilor în timpul Războiului Rece; după cum se prefigurează, sovieticii se așteptau ca americanii prin intermediul NATO să fie primii care ar lansa un atac la sol asupra blocului sovietic, urmând ca la rândul lui, URSS să răspundă printr-un atac nuclear devastator, potrivit Daily Mail. Din fericire acest lucru nu s-a întâmplat, dar harta ne arată încă o dată cât de încordate au fost relațiile diplomatice începând cu anii *50, mergându-se până la eventuala decizie de anihilare totală. Răzoiul Rece a reprezentat practic o împărțire a lumii în două mari tabere – cea a țărilor libere și democrate, conduse de Statele Unite și cea a statelor comuniste totalitare, conduse de Uniunea Sovietică. După căderea URSS, americanii continuă duelul cu succesorii acesteia, Federația Rusă. Acest fenomen a fost posibil ca urmare a neînțelegerilor dintre Aliați de sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial cu privire la împărțirea sferelor de influență. Rezultatul a fost că ambele părți au dezvoltat suspiciuni mai mult sau mai puțin întemeiate care au dus la o cursă a înarmărilor ce putea împinge omenirea în pragul unei distrugeri totale. A fost nevoie de decenii și de numeroase războaie regionale care au slăbit economic și social cele două superputeri pentru ca în final sistemul internațional să se stabilizeze.

Regina Elisabeta a II-a urma să susţină un discurs, în urmă cu trei decenii și jumătate, în care să îi îndemne pe britanici să se roage şi să rămână uniţi şi de neclintit în faţa celui de-Al Treilea Război Mondial şi a „nebuniei" războiului nuclear, potrivit unui document din anii '80 făcut public acum de către oficialii britanici, informează BBC. Discursul a fost elaborat într-una dintre cele mai grele perioade ale Războiului Rece, nu a ajuns să fie înregistrat şi a făcut parte dintr-un exerciţiu de război organizat în primăvara anului 1983. Acesta avea ca scop pregătirea naţiunii pentru cel de-Al Treilea Război Mondial. „Acum, această nebunie a războiului se extinde încă o dată în lume şi bravul nostru stat trebuie să se pregătească din nou pentru a supravieţui în ciuda tuturor obstacolelor", urma să le transmită Regina Elisabeta a II-a concetăţenilor săi. „Nu mi-am imaginat niciun moment că această datorie solemnă şi îngrozitoare va cădea într-o zi pe umerii mei", continua ea. „Orice lucruri înspăimântătoare ne aşteaptă pe noi toţi, calităţile care ne-au ajutat să ne păstrăm libertatea intactă deja de două ori în timpul acestui secol trist vor fi încă o dată puterea noastră", adăuga monarhul. "În timp ce luptăm împreună pentru a îndepărta noul rou, să ne rugăm pentru ţara noastră şi pentru bărbaţii de bunăcredinţă oriunde s-ar afla ei. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe voi toţi", îşi încheia Elisabeta a II-a discursul.

Britanicii de la BBC au întrebat șase experți în relații internaționale dacă omenirea se îndreaptă către cel de-Al Treilea Război Mondial. Răspunsurile acestora au fost variate și au argumentat fiecare punct de vedere. Cei șase experți în relații internaționale și-au prezentat opiniile, după ce au fost întrebați de televiziunea britanică ce ar putea duce la un conflict global, ce l-ar putea opri și în ce situații trebuie să ne îngrijorăm. Shashank Joshi, expert în Orientul Mijlociu și Asia de Sud, spune că un nou conflict mondial este puțin probabil. ”Un Al Treilea Război Mondial este puțin probabil. Este poate prima perioadă în care cele mai mari puteri se opun simultan. Marile puteri mondiale sunt conduse de adevărați naționaliști iar acest lucru face dificil pentru orice țară să dea înapoi în situație de criză. Avem Organizația Națiunilor Unite, avem acorduri internaționale pentru controlul armelor, ceva ce în trecut nu am avut. Aceste instituții reprezintă o rețea de restricții”, a afirmat Shashank Joshi.

Tom Donnelly, expert în probleme de strategie la American Enterprise Institute din Washington afirmă și el că nu crede că bombardamentele și atacurile chimice din Siria ar putea duce la un război mondial. „Nu, nu cred ca va fi un Al Treilea Război Mondial. Rusia este un adversar. Dacă ne înțeleg greșit, am putea ajunge la un conflict global. Dacă văd democrația ca pe o formă de guvernare, în esență slabă și ineficientă. Cred că este mai probabil să existe războaie prin intermediari iar greul îl vor duce în mare alte țări decât marile puteri”, arată Donnelly.

Directorul Institutului pentru Studii Politice de la Moscova, Serghei Markov, a răspuns că posibilitatea începerii unui noi conflict mondial „este foarte mare”, având în vedere că „liderii occidentali cred că sunt mai puternici decât Rusia” și că „există propagandă belicoasă de ambele părți”. El mai arată că omenirea ar trebui să se îngrijoreze dacă americanii încep să ucidă soldați ruși.

Steve Tsang, specialist în științe politice la Școala de Studii Orientale și Africane, arată că nu va exista un alt război mondial. Totuși, „liderul nord coreean este foarte aproape de a dobândi capabilitate nucleară. Avem jucători numeroși iar unii dintre ei ar putea strica neintenționat planurile celorlalți. Începem să ne îngrijorăm dacă guvernul american începe să retragă personal american din peninsula coreeană. Ar fi un semnal extrem de periculos”, a afirmat Tsang.

Lina Khatib, responsabilă a programului Orientul Mijlociu şi Africa de Nord la Chatham House, arată că deja suntem martorii unui al treilea război mondial rece, având în vedere că războiul din Siria este deja unul global. „Sunt foarte multe conflicte care au numeroși actori internaționali implicați. Este un nou tip de război, de tip proxy /război prin intermediari/. Comunitatea internațională a ignorat în mare parte conflictul sirian. Dacă vom continua să nu facem nimic, va lua amploare și ne va lovi fără să fim pregătiți. Deși Orientul Mijlociu este o zonă de conflict, sunt foarte mulți membri ai societății civile care lucrează pe teren. Acești oameni vor fi stâlpii pe care se va construi pacea când este momentul oportun”, a afirmat Lina Khatib. Șefa centrului de cercetări Catham House, Patricia Lewis, consideră că marile puteri nu vor porni un nou război mondial. „Sper că nu ne îndreptăm către Al Treilea Război Mondial. Distrugerea barierelor în termeni de acceptabilitate a distrugerii în masă ar putea duce la un conflict global. Putem începe să ne îngrijorăm când sunt întrerupte canalele de comunicație, fie prin tăierea cablurilor, fie prin atacuri cibernetice asupra sateliților. Este mai probabil să aibă loc un conflict global dacă ne imaginăm că este imposibil”, a afirmat Lewis.

La întrebarea „Se va instala vreodată o pace definitivă și durabilă pe planeta noastră?", cei mai mulți oameni sunt însă încă tentați să răspunda negativ. Ei au observat, în primul rând, că spiritul combativ face parte din natura noastră și a constituit până acum baza de selecție naturală a speciei. În al doilea rând, tot ei observă rolul important pe care acest spirit l-a jucat în evoluția și dezvoltarea societății umane - observa Factroom. Psihologul Steven Pinker de la Universitatea Harvard, care și-a petrecut mulți ani din viață studiind influența violențelor și a războaielor asupra evoluției societății, nu se grăbește însă cu asemenea concluzii. Într-un studiu de specialitate, bazat pe date statistice, el ajunge la concluzia că „Astăzi asistăm la cea mai pașnică filă din istoria rasei umane". El nu neagă faptul că spiritul combativ, cu care a fost înzestrat dintotdeauna omul, face ca eventualitatea unui paradis terestru să fie o utopie, dar nici nu admite că vom fi obligați să rămânem sclavii programelor predestinate din genele noastre. Mai curând, vom găsi suficientă putere ca să analizăm și să perfecționăm condiția noastră primară.

Datele statistice referitoare la evoluția războaielor, a genocidului, torturii, violenței și abuzului i-au permis să demonstreze că toate se înscriu deja demult într-o evoluție marcatp de un trend negativ. Numărul de crime comise astăzi în Europa, raportat la cele din Evul Mediu, a scăzut de 10 până la 50 ori, în funcție de regiune. Nivelul actelor de violență exercitate de către autoritățile statelor a scăzut într-o proporție și mai spectaculoasă. Ne referim aici la torturi, pedepse corporale aplicate maturilor și copiilor, flagelare, pedeapsa cu moartea. Sclavia și actele despotice ale sistemelor autocratice au dispărut într-o bună parte a lumii și se diminuează permanent în alte părți. Un mare război, cu toate consecințele sale, a fost efectiv evitat de mai multe ori (criza rachetelor din Cuba, criza sovieto-americana a anilor '80). După încheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, timp de aproape șapte decenii, nu am mai asistat la nicio confruntare efectivă între marile puteri ale lumii. Istoricii și-au permis chiar să denumească această perioadă ca „o pace mult prelugită". Este adevărat că am asistat chiar și în această perioadă la unele conflicte militare, dar numărul victimelor acestora a scăzut în ultimele șase decenii de la 500.000 la 30.000 pe an. În ceeea ce privește victimele terorismului, care revoltă întreaga lume, datele statistice arată totuși că numărul acestora este mai mic decât numărul persoanelor lovite de fulger în fiecare an.

În opinia psihologului Steven Pinker, avem tot dreptul să apreciem pozitiv atât trendul din ultimele decenii, cât și perspectiva pe anii ce urmează, ținând seama de unele criterii de comportament intervenite în viața socială. Între țările care au adoptat principiile vieții democratice, puține ajung efectiv la confruntări militare, chiar dacă acestea înregistrează o creștere numerică. Rolul crescând al femeilor în viața societății și în politică acționează categoric în defavoarea conflictelor militare. Dezvoltarea impresionantă a comerțului internațional a creat o asemenea interdependență între state, încât eventualii beligeranți se văd descurajați din start, datorită complicațiilor economice pe care le-ar crea orice conflct. Accesul la informații și la cultura universală favorizează perspectiva unor relații interumane mai prietenoase, în raport cu cele de învrăjbire de altădată. Atâta timp cât politica principalelor puteri ale lumii rămâne îndreptată împotriva violenței, pentru protejarea familiei, a copiilor, a minorităților etnice și pentru evitarea discriminărilor, acestea se dovedesc capabile să stăpânească tendințele spre conflict dintre statele mici. În asemenea condiții, cei de la Universitatea Harvard nu văd probabilă o nouă mare confruntare globală, într-un viitor apropiat...

Posibila desfăşurare de rachete de croazieră americane în Europa reprezintă un pas spre Al Treilea Război Mondial, a declarat într-un interviu acordat în iunie 2018 postului leton de radio Baltkom expertul militar rus Igor Korotcenko, redactorul şef al publicaţiei militare ruse „Naţionalnaia oborona” („Apărarea naţională”), relatează RIA Novosti. „Acesta este un pas spre Al Treilea Război Mondial. Eu nu înţeleg logica americanilor. Şi în special nu înţeleg logica Europei, care nu se opune acestui lucru. Remarcaţi, nu Rusia îşi instalează rachetele în Cuba, americanii îşi desfăşoară rachete în Europa pentru a ţinti Rusia. De ce? Nu există astăzi niciun fel de ameninţare”, a spus Korotcenko. Agenţia de presă AP, citată de mass-media internaţionale, a relatat că administraţia SUA ia în considerare posibilitatea instalării unor rachete în Europa, ca răspuns la ceea ce consideră a fi încălcarea de către Rusia a unui tratat nuclear datând din perioada Războiului Rece. În ultimii ani, Rusia şi SUA s-au acuzat reciproc de dezvoltarea armelor care intră sub incidenţa Tratatului privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune (FNI), semnat în 1987 de liderul sovietic Mihail Gorbaciov şi preşedintele american Ronald Reagan. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia a propus în mod repetat SUA „consultări concrete” în acest sens, dar nu a primit niciun răspuns. Totodată, Daily Mail a citat o declaraţie făcută de ministrul de externe britanic, Philip Hammond, potrivit căreia Marea Britanie ar putea să accepte să găzduiască rachete nucleare americane pe teritoriul ei, în contextul tensiunilor cu Rusia. Londra, a explicat el, ar trebui să trimită preşedintelui rus Vladimir Putin „semnale clare” ca răspuns la „indicii îngrijorătoare” de creştere a activităţii militare ruse, inclusiv instalarea de rachete în Kaliningrad, potrivit aceluiaşi ziar britanic. „Marii Britanii nu îi va fi atât de uşor să găzduiască rachetele americane, în genere, Londra ar trebui să înceteze isteria privind Rusia, deoarece Federaţia Rusă nu reprezintă nicio ameninţare la adresa acesteia”, a declarat apoi preşedintele Comisiei pentru apărare din Dumă (camera inferioară a Parlamentului rus), Vladimir Komoedov, fostul comandant al Flotei Rusiei din Marea Neagră. „Marea Britanie ar trebui să înceteze această isterie privitor la Rusia. Ce, nu îi sunt îndeajuns propriile arme nucleare? Are suficiente. Trebuie să-i dăm crezare lui Putin care a spus că Rusia nu intenţionează să atace pe nimeni nici astăzi, nici în viitorul apropiat sau mai îndepărtat. Dacă nu-l credeţi pe el, atunci daţi-i crezare poporului rus şi încetaţi această isterie”, a lansat Komoedov, comentând declaraţia ministrului britanic al apărării.

O teamă de distrugere reciprocă ar trebui să împiedice relațiile dintre puterile globale să ajungă la un punct critic care poate degenera într-o a treia conflagrație mondială. Opinia a fost formulată de președintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul maratonului anual de întrebări și răspunsuri, desfășurat în iunie 2018.. Despre eventualitatea unui Al Treilea Război Mondial, preşedintele rus a citat o afirmaţie a lui Albert Einstein: „Nu ştiu cu ce arme se va lupta în cel de-Al Treilea Război Mondial, dar cu siguranţă cel de-Al Patrulea va fi dus cu beţe şi pietre”. „Un Al Treilea Război Mondial ar însemna sfârșitul civilizației”, a afirmat liderul de la Kremlin, adăugând că această certitudine ar trebui să „ne împiedice în arena internațională să facem pași extremi”, transmite CNBC. Frica de distrugere reciprocă a „înfrânat mereu participanții în arena internațională, impunându-le să se respecte unii pe alții”, a subliniat Vladimir Putin. Rusia îşi va apăra întotdeauna interesele, dar nu în mod grosolan şi brutal, ci încercând să ajungă la un compromis cu partenerii săi occidentali, iar acuzaţiile Occidentului la adresa sa reprezintă o modalitate de a o descuraja pentru că Vestul vede un concurent în ea şi aceasta este o politică greşită, a mai declarat președintele rus, informează Agerpres. Acuzaţiile „reprezintă o modalitate de descurajare, la fel ca sancţiunile”, a spus Putin, adăugând că „acuzaţiile la nesfârşit creează - aşa cum cred cei care le promovează - o bază pentru aplicarea unor măsuri de descurajare” a dezvoltării Rusiei. „Ei văd în Rusia o ameninţare, văd că Rusia devine un rival pentru ei. Consider că este o politică greşită”, a afirmat şeful statului rus, adăugând că „nu e nevoie ca cineva să fie descurajat, (...) ci este necesară instituirea unei cooperări constructive”. În acelaşi timp, preşedintele rus a afirmat că partenerii occidentali încep să înţeleagă treptat necesitatea de a stabili relaţii cu Rusia. „Este timpul să ne aşezăm la masa de negocieri şi să elaborăm o schemă pentru securitatea europeană”, a afirmat Vladimir Putin, citat de TASS.

Un fost comandant al forţelor americane în Europa a anunțat ceea ce ar putea fi un război la nivel planetar, între cele mai mari puteri militare ale lumii. Fostul comandant al forţelor americane în Europa, generalul Ben Hodges, a avertizat miercuri împotriva unui „extrem de posibil” conflict armat între Statele Unite şi China în Oceanul Pacific, relatează AFP. „Cred că peste 15 ani, nu este inevitabil, dar extrem de posibil, să fim în război contra Chinei”, a declarat generalul american, recent trecut în rezervă, cu prilejul unui Forum privind securitatea, organizat la Varşovia. În această perspectivă, „Statele Unite au nevoie de un stâlp de sprijin european foarte puternic”, a subliniat Ben Hodges care a ocupat funcţia de comandant al armatei americane în Europa până în 2017. În prezent, este coordonator pentru studii strategice în cadrul Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), cu sediul la Washington. Referitor la Rusia, manevrele pe care NATO le-au lansat în Norvegia se doreau „o demonstraţie de forţă şi unitate”. Până la 50.000 de soldaţi au participat la exerciţiul Trident Juncture 18, cea mai importantă concentrare de personal şi material ale NATO de la sfârşitul Războiului Rece. „Este în interesul americanilor – şi liderii americani ştiu bine asta – să dispună de un stâlp european foarte puternic, chiar dacă nicio ţară europeană nu ar cheltui un euro pentru propria apărare. Stabilitatea şi securitatea în Europa sunt în interesul Statelor Unite”, a explicat el. „Vom continua să investim aici în Europa, să ne antrenăm, să participăm la exerciţii cu forţele în rotaţie şi cele desfăşurate permanent, în perspectiva eventuală că peste 10 sau 15 ani ne vom bate în Pacific”, a adăugat generalul Ben Hodges. Â

Ca reacţie la politica Rusiei în Ucraina cu începere din 2014, NATO şi-a întărit prezenţa în regiune, instalând printre altele batalioane multinaţionale în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. La rândul său, Washingtonul a amplasat un nou cartier militar în Polonia şi circa 6.000 de soldaţi pe flancul estic al NATO în Europa. Prezent la conferinţa dedicată împlinirii a 20 de la aderarea Cehiei la NATO, generalul a declarat că Alianța va fi nevoită să facă față amenințărilor venite din partea Rusiei și Chinei. Ben Hodges susține că România ar putea fi următoarea țintă a Rusiei, după Ucraina. Generalul a declarat că Rusia va profita de orice semn de slăbiciune din partea NATO şi se va folosi de orice „fisură” din Alianţă. Acesta susține că întărirea forţelor NATO în regiunea Mării negre este un aspect foarte important. „Aici Rusia este cea mai agresivă. Dacă Occidentul nu face nimic în ceea ce priveşte anexarea Crimeei, e foarte posibil ca apoi ruşii să ocupe Odessa şi poate chiar şi România.”

Hodges spune că aliaţii joacă un rol de bază în NATO şi a cerut Germaniei să aloce mai mult pentru apărare. Generalul a criticat însă şi ritmul lent în care se construieşte infrastructura în Europa. În opinia lui Hodges, un război între Statele Unite şi China ar putea izbucni în următorii 10 ani. În acest caz, a spus el, eforturile americane se vor concentra în Pacific, astfel că Europa va trebui să fie capabilă să se apere singură.

...Să se apere singură inclusiv de conflagrația mondială în formă continuată reprezentată de pandemia curentă! Sau la ce vă gândeați?!? Al Treilea Război Mondial a început deja!

Dan-Silviu Boerescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro