Ca membru al unei comunități extrem de sărace, a distruge bunuri este cea mai stupidă măsură de a-ți regla nervii și bugetul. Dă-ți, mai bine, singur, cu o cărămidă în cap! Du-te și sparge magazine în care n-ai mai intrat, dar care te vor revolta prin prețuri hotărîte și haine oribile, fură parfumuri franțuzești, care-ți vor oripila olfactivul, dar scumpe, încarcă-ți rucsacul de lucru cu pantofi de lux, pe care-i vei da repede la schimb pe o pereche de mergători Nike, chiar și folosiți, șterpelește o sticlă de șampanie excesivă, nu vei fi impresionat, te asigur, dar nu distruge! Nu numai că nu-ți va aduce decît îndoielnicul folos al descărcării electrice de țipar încolțit, deși nu ești copil sau înapoiat mintal ca să nu te abții, dar devastarea te va priva de fondurile care vor merge să acopere distrugerea, în loc să-ți poposească ție în frigider de pe urma bonurilor de alimente pe care liderii societății ar fi dispuși să le sporească în numele inechității rasiale, al persecuției de veacuri și al inhibiției de mentalitate (numai că, în acest caz, și o seamă de albi ar trebui să beneficieze).

*

Aș fi tentat să susțin că reprezentanții altor culori, infiltrați printre jefuitori, joacă exact acest rol de instigare la distrugere materială străină, pentru a le face rău negrilor manipulați, naivi și lacomi. Nici nu mai pomenim de riscuri. Ce credeți că vor face agenții secreți după încetarea ostilităților (căci în curînd nu vor mai exista buticuri de jefuit, întreprinderi de dat foc și parcuri de defecat)? Se vor holba la filmele care s-au turnat fără acordul semnat al protagoniștilor și, în ciuda deghizamentului de noapte, îi vor depista pe cei mai mulți dintre eroii demolatori, incendiatori și distrugători. Unul cîte unul, vor fi culeși de prin locuințe insalubre ticsite cu Chanel, Dior, Alfani și Dom Perignon, vor fi tîrîți cu dubița duhnind a colonie Hermes spre sediile nedistruse ale Polițiilor locale, unde agenți de la FBI cu mască pandemică regulamentară pe identitatea facială vor conduce anchete cu vocea îngroșată lăsate cu condamnări urzicate în Gotham-ul devastat de hoarde pasionate de haos în slujba unui inamic invizibil.

*

Mingea revoltei sare din curtea rasială în cea financiară și înapoi în cea socială. Una dintre cele mai semnificative fațete ale esenței întîmplărilor la care asistăm a fost expusă de Bernie Sanders, cunoscutul comunist retras din cursa pentru Casa Albă, care a declarat că ceea ce fac negrii acum, furînd ce nu le aparține și distrugînd bunuri generale, fac miliardarii albi ai Americii de 40 de ani. Aș extinde puțin cauzalitatea: ceea ce fac și unii, și alții au făcut pionierii pelerini, care au furat întregul continent de sub picioarele nativilor, după ce au masacrat cît au putut la ei.

*

Continuarea revoltelor le va oferi ceva timp insurgenților pentru amînarea frenetică a scenariului de mai sus. Jefuitorii sunt conștienți, își dau silința, se prezintă la locul întrunirii cu ranga în mînă cum n-au făcut-o niciodată la serviciu, dacă ar fi avut, dar își desfășoară activitatea profesională pe timp de împrumut. Apropo, că veni vorba: din magazinele boierești din Manhattan au fost comasate în mașini de dus acasă sute de ceasuri de aur, care au prea multe limbi ca să le poți consulta fără ghid, nefolositoare în măsurarea răgazului rămas. Între timp, albii devastează, cu bani de data asta, magazinele de arme și muniții. Oare ce urmează?

Liviu Cangeopol
2 iunie 2020
Atlanta, GA, U.S.A.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro