Vaccinarea în masă a populației din statele europene a început și promite să-și intensifice treptat ritmul, pentru a ajunge din urmă țări ca Israel (lider mondial în domeniu), Statele Unite sau Marea Britanie. Inclusiv România va demara în curând etapa a doua a campaniei de vaccinare, in care vor fi incluși cei care fac parte din grupele de risc (vârstnici, persoane cu anumite comorbidități, corpul profesoral, personalul din comerț etc.).

În aceste condiții, se cere liberalizarea circulației interstatale și, o dată cu aceasta, relansarea turismului, una dintre cele mai afectate de pandemie ramuri economice. Dar, totuși, în ce condiții se va putea circula „liber"? Una dintre soluțiile despre care se discută acum intens la nivel înalt este emiterea așa-zisului „pașaport de vaccinare", care să dovedească dacă și când o persoană a fost vaccinată anti-Covid și, în consecință, nu mai este susceptibilă să se infecteze cu virusul sau să mai transmită boala mai departe.

Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a cerut oficial, într-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, „crearea unui certificat de vaccinare valabil la nivelul Uniunii Europene pentru a ajuta la relansarea călătoriile transfrontaliere". Alte țări care s-au exprimat deja în favoarea acestei idei sunt Islanda, Ungaria, Estonia și Spania, iar curentul de opinie pro-certificat/pașaport de vaccinare este din ce în ce mai puternic. Numai că nu-s puțini nici cei care afirmă că o asemenea măsură ar însemna o formă de discriminare împotriva celor care nu pot sau refuză să facă vaccinul.

Dezbaterea e abia la început dar o decizie rapidă este așteptată de toată lumea, în special de cei implicați în industria turismului, în cea de festivaluri sau în cea de mari evenimente sportive.



Silviu Leahu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro