Companiile orientate pe dezvoltarea proiectelor IT își vor amâna investițiile pentru tot restul anului 2020 și chiar pe 2021, proiectele relansându-se, pas cu pas, în funcție de evoluția recesiuniie economice, anunță GlobalData - companie britanică, lider al industriei de date și analitice. Mesajul intern pentru România anunțat ieri chiar de către președintele Klaus Johannis este exact contrar tendinței globale: ,,relansarea economică se va sprijini pe investiții în mari proiecte de infrastructură.

Viziunea pentru dezvoltarea României în următorii ani se va fundamenta pe inovare, competitivitate și pe investiții masive în infrastructura de transport, energetică, dar și sanitară.” Mai mult, plusează KWJ ,,am putut constata cu toții o accelerare a uneia dintre cele mai importante reforme de care are nevoie România, și mă refer la digitalizarea administrației. Instituțiile s-au adaptat rapid, de la cele din domeniul muncii sau din sectorul financiar, până la acordarea de servicii medicale online.”

Digitalizarea pe 2020 și 2021 amânată la nivel planetar

Cel mai recent raport al GlobalData, „Impactul COVID-19 asupra echipamentelor de infrastructură IT”, relevă indubitabil faptul că va fi nevoie de o infrastructură IT pe termen lung, cum ar fi centrele de date, cloud computing și rețelele de date pentru a sprijini schimbarea practicilor comerciale, însă companiile „vor pune accentul pe termen scurt pe economie, nu pe cheltuieli”.

„În ciuda unei abordări pozitive pe termen lung pentru cheltuielile cu infrastructura IT, viitorul imediat pare sumbru. Companiile vor reduce în mod agresiv costurile pe tot restul anului 2020 și în 2021. Proiectele IT vor fi în continuare axate pe adoptarea unor tehnologii, cum ar fi Edge Computing și Internet of Things, însă ritmul dezvoltărilor va fi mai lent decât se aștepta.", susține David Bicknell, analist principal la GlobalData.

Viteza cu care COVID-19 a devenit o criză globală majoră a luat prin surprindere populații, guverne și companii cu acoperire internațională și locală. Trecerea forțată la ,,lucrul de acasă” a pus imediat infrastructura IT sub presiuni semnificative. În ciuda incertitudinii dacă poate susține funcționarea ,,remote working” la scară, infrastructura IT a făcut față cu bine, în prima etapă a crizei. Cu toate acestea, în cazul în care țările ies din blocare numai în etape, va fi nevoie de o infrastructură IT pe termen lung pentru a sprijini schimbarea practicilor comerciale. Acest lucru favorizează companii precum Amazon, Microsoft și Google, care sunt foarte bine clasate în ecranul tematic al tabloului de bord al echipamentelor de infrastructură IT al GlobalData.

„Deși până în prezent infrastructura IT a supraviețuit testului COVID-19, clienții și furnizorii ar trebui să efectueze o revizuire post-pandemică pentru a identifica și corecta eventualele defecțiuni ale infrastructurii. Riscul este că, toate companiile fiind acum în regim de supraviețuire, orice remediere necesară va fi uitată până la venirea următoarei crize. Vânzătorii ar putea dori ca clienții să respecte contreactele vechi bazate pe ciclul de viață al echipamentelor și serviciilor, pentru actualizările planificate, însă, după COVID-19, clienții vor reduce costurile și se vor baza doar pe ceea ce au. Orice furnizori ale căror lanțuri de aprovizionare depindeau excesiv de China ar trebui să ia măsuri serioase pentru a reduce perturbările viitoare prin adoptarea unei abordări cu mai multe locații de import."

Ce pretinde administrația de la Cotroceni?
„România are nevoie de resetare și de reconstrucție. Această pandemie ne-a afectat pe toți prin amploare și gravitate. Nu există sectoare ale economiei care să nu fi avut de suferit într-o proporție mai mare sau mai mică. Însă o abordare constructivă implică tratarea crizei și ca oportunitate, pentru a așeza România pe fundamente sănătoase.

De altfel, pentru că vorbim de oportunități, am putut constata cu toții o accelerare a uneia dintre cele mai importante reforme de care are nevoie România, și mă refer la digitalizarea administrației. Instituțiile s-au adaptat rapid, de la cele din domeniul muncii sau din sectorul financiar, până la acordarea de servicii medicale online. Este un uriaș pas înainte, care în mod obligatoriu va trebui consolidat. Totuși, este important să înțelegem că nu vorbim de o repornire a economiei de la zero, pentru că economia României nu a fost complet oprită în aceste luni.

Au fost sectoare importante care au funcționat la capacitate deplină, cum este sectorul construcțiilor și al infrastructurii, ceea ce explică și creșterea economică de pe primul trimestru. În continuare, relansarea economică se va sprijini pe investiții în mari proiecte de infrastructură. Viziunea pentru dezvoltarea României în următorii ani se va fundamenta pe inovare, competitivitate și pe investiții masive în infrastructura de transport, energetică, dar și sanitară. Este o viziune care pleacă de la principii economice sănătoase, care vor susține în mod durabil prosperitatea românilor.

Ceea ce trebuie să facem acum - și aici solicit sprijinul tuturor forțelor politice credibile și mediului de afaceri - este să oferim încredere angajaților și întreprinzătorilor. (…) De aceea, ne concentrăm eforturile pentru a fi pregătiți să accesăm toate formele de sprijin disponibile, inclusiv noile instrumente financiare la care lucrează în prezent Comisia Europeană. În concluzie, prioritățile în perioada următoare sunt menținerea sănătății cetățenilor noștri și relansarea economică.”

Despre GlobalData

Peste 4.000 dintre cele mai mari companii ale lumii, inclusiv peste 70% din companiile FTSE 100 și 60% din companiile Fortune 100, iau decizii de afaceri oportune și mai bune, bazate pe analizele experților și pe soluțiile inovatoare furnizate de către compania britanică de analiză a piețelor digitale - GlobalData. Misiunea GlobalData este de a ajuta clienții să decodeze viitorul și de a obține succesul prin intermediul inovației într-o serie de industrii: sănătate, retail, financiar, tehnologie și servicii profesionale.

Ion Vaciu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro