EIT Health a anunțat câștigătorii Headstart, una dintre competițiile sale emblematice în domeniul sănătății. Zece noi start-up-uri din Europa Centrală, de Est și de Sud au fost recunoscute și premiate cu o finanțare suplimentară de 10.000 de euro în cadrul finalei programului EIT Health Innostars Headstart 2020, în plus față de cei 40.000 de euro acordat echipelor semifinaliste. Cele zece echipe care împart podiumul provin din Italia, Portugalia, Ungaria, România și Polonia.

Un software pentru analiza datelor clinice ale pacienților diagnosticați pozitiv cu COVID-19, un dispozitiv portabil de monitorizare a tusei sau o soluție care ajută la diagnosticarea precoce a cancerului ovarian, au primit sprijin financiar suplimentar pentru o lansare mai rapidă pe piață. Echipa câștigătoare românească este .LUMEN, start-up care produce ochelari ce ajută nevăzătorii să se deplaseze, folosind Inteligența Artificială (AI). În cadrul ediției de anul acesta a programului de accelerare Headstart, EIT Health a decis să sprijine 89 de proiecte europene inovatoare în domeniul sănătății. 15 startup-uri provin din regiuni considerate modest sau moderat inovatoare din Europa Centrală, de Est și de Sud (potrivit Clasamentului European al Inovatorilor).

Toate echipele semifinaliste au primit 40.000 de euro pentru a-și dezvolta proiectele inovatoare și au concurat pentru o finanțare suplimentară în valoare de 10.000 de euro în Marea Finală a unuia dintre cele mai importante programe tech din domeniul sănătății din Europa. Competiția a desemnat 5 echipe câștigătoare din Italia, 2 din Portugalia și câte una din Ungaria, România și Polonia, care s-au remarcat prin proiectele lor ce propun îmbunătățiri ale sistemului medical.

Câștigătorii care împart podiumul Finala competiției Headstart a avut loc online pe 29 octombrie în cadrul Bio-Europe , eveniment de calibru ce oferă oportunități de parteneriat în domeniul biotehnologiei. Echipa câștigătoare din România, Lumen produce ochelari ce folosesc tehnologie AI pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să se deplaseze. Compania își propune să preia și să îmbunătățească beneficiile oferite nevăzătorilor de către un câine-ghid.

Prin programul Headstart, Lumen a primit o finanțare de 50.000 de euro pentru dezvoltarea produsului, precum și asistența necesară pe măsură ce echipa parcurge etapele de lansare a ochelarilor pe piață, inclusiv verificarea nevoilor clinice, ale pacientului sau ale sistemului medical pentru produsele dezvoltate.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro