Articol de Inge Abdulcair, Director, PwC România

Atragerea investitorilor, mai ales când vine vorba de statele care au nevoie acută de capitalul străin pentru dezvoltare, așa cum este și țara noastră, ar trebui să fie un obiectiv constant al politicilor publice. Traversăm o perioadă de relansare economică. Spre deosebire de criza din anul 2008, actuala criză economică este generată de situația pandemiei, astfel încât nu ne putem raporta la pachetele de măsuri abordate la acel moment sau la aceeași perioadă de recuperare a jucătorilor din piață.

Banca Mondială previzionează că economia globală va înregistra o scădere cu 5,2% în 2020. Se pare că va fi cea mai profundă recesiune de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Inge Abdulcair Director PwC RomaniaTotuși, tot Banca Mondială preconizează o revenire ușoară în anul 2021, cu mențiunea că acest lucru depinde însă de evoluția pandemiei și gestionarea acesteia de către toate statele lumii.

Chiar dacă există șansa unei reveniri din punct de vedere economic în formă de V, șocul pandemiei nu poate fi ignorat, astfel că toate țările trebuie să ia în calcul toate scenariile posibile și implicațiile acestora: o recuperare mai lentă în formă de U sau o recesiune mai lungă în formă de L.

Planul Național de Investiții și Relansare Economică pregătit de Guvernul României are o valoare de peste 100 de miliarde de euro și urmează să fie finanțat atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene. Pentru relansarea economică sunt prevăzute granturi și programe de sprijin cu finanțare de la fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat. În completarea programelor de tipul IMM Invest, granturi pentru inițiative antreprenoriale inovatoare și digitalizarea companiilor și programele de garantare a creditelor pentru capital de lucru și investiții, Ministerul Finanțelor Publice a adus modificări schemelor de ajutor de stat pentru investiții noi (greenfield), precum și cele pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea locurilor de muncă, care sunt aplicabile atât IMM-urilor cât și companiilor mari.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro